Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente
Data publicării:

Relațiile toxice ne afectează profund la orice vârstă, dar cea mai mare perioadă de vulnerabilitate o avem în copilărie. Și atunci când suntem puși în situații toxice, mai ales cu un părinte sau un îngrijitor, putem avea experiențe care ne reamintesc de acele amintiri.

O relație proastă cu mama, în mod special, ne influențează pe parcursul întregii vieți adulte, dacă nu este tratată într-un mod sănătos. Primul pas este să recunoaștem comportamentele acestei dinamici toxice.

Persoanele care au relații proaste cu mamele lor manifestă aceste comportamente:

Își păstrează emoțiile negative.

Reacționează la conflict prin supunere sau agresivitate

Își rețin afecțiunea

Caută relații codependente

Relațiile codependente implică un partener pasiv și unul dominant, care amândoi găsesc împlinire în dependența emoțională și/sau practică a partenerului pasiv față de partenerul dominant.

Partenerul pasiv se simte iubit atunci când cineva este dispus să facă totul pentru el. Partenerul dominant se simte iubit atunci când este necesar. Cu cât dependența partenerului este mai mare, cu atât această persoană se simte mai iubită.

În această relație toxică între mamă și copil, mama acționează ca partenerul dominant. Ea recurge la măsuri extreme pentru a se asigura că copilul va avea mereu nevoie de ea, împiedicând astfel dezvoltarea sănătoasă.

Creșterea codependentă produce copii emoțional și/sau practic codependenți. Un copil va deveni partenerul pasiv sau dominant ca adult, în funcție de personalitatea sa și de puterea voinței sale.

În cazul unui adult care are o relație toxică cu mama sa, acest lucru este valabil. Dar există și diferențe clare între un codependent pasiv și unul dominant.

Ca adult, dacă ești partenerul pasiv, te simți iubit atunci când soțul/soția sau partenerul tău îți gestionează viața. De asemenea, este obișnuit să te aștepți ca partenerul tău să îți îndeplinească toate nevoile emoționale.

Simți că ai nevoie de partenerul tău pentru a trăi și, în stilul tău pasiv-agresiv, ceri ca partenerul tău să demonstreze iubire în acest mod. Te simți neloved și respins atunci când partenerul tău nu poate sau nu vrea să își facă timp pentru a îndeplini toate nevoile tale.

Ca adult, dacă ești partenerul dominant, ai o nevoie nesățioasă de a fi necesar și chiar ai putea crea situații care să asigure că ești indispensabil.”

Sunt foarte critici, mai ales cu ei înșiși

Au nevoie de validare constantă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Numele de fetiță hawaian cu o semnificație aparte

Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...

Când este potrivit să mergi la un concert cu al tău copil

De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...

Acestea sunt alimentele care te ajută să dormi mai bine

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea...

Ce caracteristici au copiii născuți în februarie

Știi că fiecare lună din an aduce cu sine trăsături și...



Cele mai noi articole

Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

Dacă părinții tăi ți-au transmis aceste abilități în copilărie este foarte posibil să fii acum un adult cu o viață fericită și împlinită / FOTO: Freepik.com@luis_molinero

Dacă părinții tăi ți-au transmis aceste abilități în copilărie este foarte posibil să fii acum un adult cu o viață fericită și împlinită

Cea mai importantă lecție pe care o pot preda bunicii, potrivit unui studiu / FOTO: freepik.com @prostock-studio

Cea mai importantă lecție pe care o pot preda bunicii, potrivit unui studiu

pixel