Copiii de peste 14 ani vor putea contribui la deciziile autorităților publice
Data publicării:
Potrivit unui comunicat al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care prevede ca minorii să fie consultați pe teme relevante referitoare la drepturile lor.

Acest proiect marchează un pas important, România devenind astfel prima țară din lume care reglementează, prin legislație primară, implicarea copiilor în procesul decizional. Inițiativa este realizată în colaborare cu World Vision și UNICEF România.

Proiectul vizează completarea Legii nr. 272/2004 (PLX 417/2024), permițând astfel participarea activă a copiilor în deciziile care îi privesc, atât la nivelul autorităților centrale, cât și la cel local.

Citește și Evaluările școlare în România. Mariana Dogaru, președinte ARACIP: În timpul evaluării accentul să fie pe interacțiunea cu elevii

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 (PLX 417/2024) privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care permite implicarea copiilor în procesele decizionale la nivelul autorităților publice centrale și locale, a fost adoptat de Camera Deputaților.

Potrivit Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin această lege, „România devine prima țară din lume care reglementează, prin legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional”, potrivit Edupedu.

Copiii de cel puțin 14 ani vor putea să ia parte activ la deciziile din administrațiile publice centrale și locale

Sursa foto: freepik.com@vh-studio

Astfel, copiii cu vârsta de cel puțin 14 ani vor putea să ia parte activ la deciziile din administrațiile publice centrale și locale. În plus, instituțiile publice precum Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul și autoritățile locale vor avea obligația de a organiza anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii pe teme relevante pentru ei.

Proiectul urmează să fie promulgat de către președinte.

Principalele obiective ale legii, prezentate de UNICEF România:

Începând cu anul 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora se angajează să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care să încurajeze participarea acestora la discuții pe teme de interes pentru ei.

Până la finalul anului 2025, Parlamentul, Aministrația Prezidențială, Guvernul, Consiliile Județene, instituțiile publice aflate în subordinea acestora și municipiile de reședință de județ publică, vor publica pe paginile de internet ale acestora, atât obiectivele pentru anul în curs într-un limbaj prietenos pentru copii, cât și oportunități de implicare pentru aceștia.

Instituțiile de stat vor desemna câte un responsabil pentru participarea copiilor care să asigure pregătirea și participarea unui spectru divers de copii în cadrul consultărilor organizate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

Iată cât cheltuiesc bunicii pe an pentru nepoții lor

Între vacanțe, weekenduri sau alte ocazii de îngrijire...


Top citite
Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!” / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!”

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT / FOTO: freepik.com@freepik

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT

Cei mai puternici copii din punct de vedere mental fac întotdeauna aceste lucruri. Cum îi poți îndruma ca părinte, conform unui psihoterapeut / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cei mai puternici copii din punct de vedere mental fac întotdeauna aceste lucruri. Cum îi poți îndruma ca părinte, conform unui psihoterapeut

pixel