Cele cinci motive pentru care pediatrii recomandă copiilor să meargă pe jos la școală! Ce riscuri își asumă părinții care ignoră acest obicei?
Acest fenomen subliniază că tehnologia și-a găsit locul atât ca aliat de nădejde, cât și ca un adversar formidabil în cadrul vieții lor de zi cu zi. Provocarea de a menține copiii departe de ecrane pentru o perioadă de timp devine tot mai complexă, iar această tendință se accentuează odată cu creșterea timpului liber disponibil. În acest context, perioadele de vacanță, cum ar fi cele de vară, pot deveni adesea o sursă de tensiuni în cadrul familiilor.
Studiul intitulat „De la Alpha la Z, educația generațiilor digitale”, realizat de către Qustodio, dezvăluie că minorii își petrec în medie aproximativ patru ore pe zi conectați la diverse tipuri de ecrane. Cu toate acestea, utilizarea acestor dispozitive cunoaște o creștere semnificativă de până la 30% în lunile de vară, perioadă în care tinerii se angrenează în activități precum rețelele de socializare, vizionarea de videoclipuri online, streaming sau jocuri video. Astfel, timpul petrecut în mediul digital cunoaște o expansiune în toate direcțiile.
SURSA FOTO: freepik.com
Noul mediu tehnologic exercită o atracție puternică asupra tinerilor, oferind o gamă vastă de surse de divertisment și distrageri. Aceștia au la îndemână o varietate de conținuturi menite să îi distreze și să îi informeze, iar gradul ridicat de disponibilitate și accesibilitate a acestor dispozitive îi transformă într-o resursă de neprețuit pentru tineri.
Tehnologia a devenit un partener inseparabil al vieții de zi cu zi, un secret pe care nimeni nu-l mai ascunde. Această lipire de telefoane și dispozitive nu se deosebește cu mult de alte forme de dependență. Orice stimul pozitiv poate deveni o ancoră puternică, iar această atracție este și mai accentuată în cazul rețelelor de socializare, unde conexiunile se formează cu rapiditate. Astfel, nu este surprinzător că tot mai mulți minori petrec ore în șir, cu ochii lipiți de ecrane.
Cu toate acestea, un studiu efectuat de UNICEF aruncă o lumină diferită asupra utilizării rețelelor sociale de către tineri. Se pare că majoritatea folosește aceste platforme nu doar pentru a menține legătura cu prietenii, ci și pentru a evita sentimentul de singurătate. În această privință, soluția la dependența digitală nu constă doar în a întrerupe conexiunea, ci în a-i îndruma pe copii să-și găsească modalități alternative de petrecere a timpului și să descopere un echilibru între lumea online și cea offline.
Perioada verii, cu zilele lungi și libere, poate oferi oportunitatea ca tinerii să-și aprofundeze interacțiunile online, dar acest lucru ar trebui să fie însoțit întotdeauna de o utilizare rațională și limitată a dispozitivelor digitale. Generația Alpha, crescută în era ecranelor, se simte ca acasă în acest mediu digital, fiind practic nativi digitali. Părinții sunt nevoiți să țină cont de această realitate. Conform unui studiu realizat de Doxa Comunicación, 91% dintre minorii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani sunt prezente pe cel puțin o rețea de socializare, ceea ce sugerează o conectare continuă a tinerilor la mediul virtual.
Cu aceste constatări în minte, experții de la Qustodio recomandă o abordare echilibrată și o înțelegere profundă a modului în care copiii folosesc tehnologia. Mai mult, raportul relevă că 80,5% dintre familiile intervievate consideră necesară supravegherea activităților online ale copiilor lor. Cu alte cuvinte, se încearcă educarea tinerilor în privința diverselor modalități de petrecere a timpului și stabilirea unor reguli clare pentru utilizarea ecranelor.
Eduardo Cruz, CEO al Qustodio, subliniază că, pentru a contracara supradoza de ecrane, este esențial să promovăm obiceiurile sănătoase și să încurajăm o utilizare rațională a dispozitivelor digitale. „Recomandăm mereu impunerea unor limite și încurajarea importanței unei folosiri corecte a tehnologiei, astfel încât, pe măsură ce cresc, tinerii să-și asume această responsabilitate și să înțeleagă că viața lor online nu trebuie să acapareze tot timpul liber”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...