Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Claudia Chiru a relatat o întrebare recentă primită de la un părinte: „Tocmai am primit eu o întrebare de la un părinte: `cine sunteți dumneavoastră să-i luați telefonul copilului meu?`”
În replică, profesorul pentru învățământul primar a subliniat rolul său în educația copiilor, menționând că ea este persoana care i-a învățat pe aceștia să scrie, să citească și să socotească. Totodată, ea a adăugat că este și persoana care ar putea să-i lase repetenți pe acei copii. Această întrebare a adus un sentiment de dezamăgire.
„Cine sunt eu? Păi, eu sunt persoana care l-a învățat să scrie, să citească și să socotească. Și mai sunt și persoana care poate să-l lase repetent. Am răspuns, cred. Dar, mi-aș fi dorit tare mult să nu fi apărut această întrebare pentru că deja între mine și părintele respectiv nu mai poate să fie vorba despre respect. Și atunci când îi arăți omului care stă cu copilul tău zi de zi, 5 ani de zile, o asemenea lipsă de respect și eu cred că trebuie să-ți iei bagajul și să pleci undeva, să faci ceva, că ai eșuat complet, atât ca om cât și ca părinte. Nu, nu ești de folos societății și copilul tău va fi la fel ca tine. Este la fel ca tine pentru că stă cu telefonul toată ziua, toată ziua”, a precizat Claudia Chiru.
Profesorul pentru învățământul primar a subliniat apoi problema profundă pe care o reprezintă utilizarea excesivă a telefoanelor mobile de către copii. Ea a menționat că cei care nu lucrează în mod direct cu copiii nu pot înțelege pe deplin consecințele negative ale acestei dependențe. Claudia Chiru a descris scene din experiența sa cotidiană cu copiii, evidențiind modul în care aceștia sunt absorbiți de ecranele telefoanelor chiar și în situații de urgență.
„Avem o mare problemă cu telefoanele! Mare, mare, mare! Nici nu-și imaginează oamenii cât de mare pentru că nu lucrează zilnic cu copii, nu văd efectele pe care eu le văd stând zi de zi cu copiii. Este foarte ușor din spatele unui birou să spui facem așa, facem invers, facem, desfacem, fără să-l asculți pe omul acela care e zi de zi acolo și stă cu copiii.
Îi văd! Deci, dacă e un foc acolo în colț, el stă cu telefonul! Îl arde focul, nu lasă telefonul, nu ridică privirea! Dacă nu urlii, nu te aude, nu răspunde la stimuli, la vorbă normală, simte fum, aude zgomot, nu se dezlipește telefon! Deci, copiii aceștia mor! Nu au instinctul de supraviețuire, nu știu să se controleze, nu-și pot controla impulsurile, emoțiile. E ceva ieșit din comun!”, a mai arătat Claudia Chiru.
Psihologul Radu Leca a exprimat îngrijorarea sa cu privire la impactul negativ al utilizării excesive a telefoanelor mobile de către copii într-o manieră directă și alarmantă. Expertul a evidențiat că pe lângă efectele fizice, precum obezitatea, telefoanele mobile pot contribui și la probleme mentale precum anxietatea și depresia.
„Claudia (n.r. - prof. Claudia Chiru) să ne conectăm și să vin și eu cu un upgrade.
Avem așa: obezul stă pe telefon. Copilul obez, cu vârsta între 3 și 16 ani, stă pe telefon. Preadolescent, adolescent, stă pe telefon! Tot ceea ce înseamnă anxietate, acolo este, în interiorul telefonului, depresie, acolo este.
Și acum, să venim cu cireașa de pe tort și să spunem așa: viitorul jucător de cazino, pe telefon, online, acolo este, el aia știe să facă. Fiindcă toate jocurile din spațiu virtual, descărcate în mod gratuit, ce îți oferă niveluri accesate gratuit, între niveluri primesc o reclamă la cazino, la fast-food, la băuturi, la pariuri sportive. Ăsta e viitorul!”, Radu Leca.
Claudia Chiru a adus în discuție un aspect important și a evidențiat influența pe care jocurile o au asupra gândirii elevilor. Ea a exemplificat acest lucru prin experiența ei în predarea matematicii la clasa a treia.
„Făceam exerciții la matematică cu elevii mei, acelea de tip pâlnie. La clasa a 3-a, se fac operații doar cu paranteze rotunde. Și îmi spun: `am luat numărul acesta din paranteză și l-am trecut dincolo cu semn schimbat`. Păi, de ce l-ai luat de acolo, că el e în paranteză? Trebuie să urmezi regula care spune că atunci când ai scădere și adunare, le rezolvi în ordinea în care apar. `Păi, pot să-l iau de acolo, să-l mut`. Asta e tot de la jocuri! Pentru că la jocuri ce se întâmplă? Oricine zboară, oricine înoată, îi cresc aripi, ai murit, imediat primești o viață, o iei de la capăt, nu s-a întâmplat nimic.
Pot să iau un număr oricând de la matematică și să-mi dea un rezultat și să fiu foarte mirat: `de ce ești nebun? Am rezolvat corect! Eu pot să iau numărul ăla de acolo`. Păi, nu poți pentru că avem niște reguli la matematică, hai să ți le spun. Le știi! Folosește-le! De trei ori, de patru ori, de cinci ori, aceeași greșeală. De ce? Pentru că la jocuri greșeala nu contează. Nu înveți din greșeală!”, a povestit Claudia Chiru.
„Iar părinții nu învață deloc!”, a completat Radu Leca.
„Este cea mai mare comoară pe care o avem: greșeala, dar trebuie să o conștientizăm și să învățăm ceva în urma ei”, a mai adăugat Claudia Chiru.
Alexandra Șerb a evidențiat pericolul abandonării copiilor în fața ecranelor telefoanelor mobile ca soluție pentru a evita interacțiunea dificilă cu aceștia.
Ea a avertizat că atunci când recurgem la aceste extreme, de fapt, fugim de responsabilitatea de a ne conecta cu copiii noștri.
„Dacă mergem în extreme de genul: îl lăsăm pe copil pe la telefon pentru că mi-e greu să mă conectez cu copilul, aia se întâmplă, de fapt, fugim de conectare atunci când îl lăsăm pe copil abandonat acolo, în fața ecranului”, a spus Alexandra Șerb.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...