Copil timid? Ține cont de aceste sfaturi pentru a-l ajuta
Data publicării:
Când te duci acasă la un prieten se ascunde în spatele tău ore în șir, dacă verii lui îl invită la joacă fuge, la petrecerile de aniversare stă într-un colț privindu-i pe ceilalți cum se joacă. Cum ar trebui să se comporte un părinte cu un copil timid?

În primul rând trebuie să înțelegem dacă acest aspect de caracter se datorează unei faze temporare. De fapt, se poate întâmpla ca această timiditate să fie de fapt anxietatea de separare pe care o experimentează copiii atunci când încep să fie mai independenți de părinți și să poată dura până la vârsta de trei ani.

Dacă, totuși, observi că nu se datorează unui anumit moment, ci de când s-a născut copilul i-a fost mereu frică de ceilalți, atunci probabil că se datorează timidității.

Primul lucru de care trebuie să ții cont este că temperamentul unui copil este înnăscut și nici măcar voi părinții nu îl puteți schimba.

Unii copii se nasc în mod natural extroverti și sociabili, alții timizi și rezervați. Multă vreme s-a crezut că mediul înconjurător joacă un rol fundamental în formarea caracterului.

Oamenii de știință de astăzi cred că au găsit genele legate de timiditate, frică și alte aspecte ale caracterului. Deci, temperamentul unui copil este în mare parte un produs al neurochimiei sale.

Prin urmare, este important ca părinții și rudele să-i accepte caracterul, dându-i poate câteva instrumente pentru a-și face față mai bine timidității.

1. Nu-ți eticheta niciodată copilul ca fiind timid

Cel mai bine este să nu vorbești niciodată despre timiditatea copilului tău în prezența lui. Pentru el ar putea părea o critică și să-l facă să se simtă diferit de ceilalți.

În schimb, atunci când se confruntă cu comportamentul său nesociabil, explică-i că are nevoie de timp pentru a se simți confortabil cu oameni pe care nu îi cunoaște. Încercați să nu vă gândiți întotdeauna la copilul dumneavoastră ca la un copil timid.

Dacă te aștepți la timiditate, așteptarea ta poate influența comportamentul lui.

2. Fotografie... (pexels-kampus-7423750_90622600.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

2. Fii înțelegător

Ajutați copilul să înțeleagă ce simte. Dacă ești la o petrecere de aniversare plină de copii care țipă și el se simte intimidat, ai putea spune: „Este greu să socializezi când copiii sunt atât de tare, nu-i așa?” Acest lucru îl face să înțeleagă că reacția lui este normală și că și alții înțeleg ce simte.

3. Încurajează-l și evită să-l forțezi

De fiecare dată când micuțul tău face un efort să socializeze, chiar dacă este mic, laudă-l și încurajează-l. Dacă atunci când vizitezi o prietenă, după 15 minute de ascuns în spatele fustei tale, acesta decide să-i zâmbească, spune-i: "Este un zâmbet frumos. Sunt sigur că prietena va fi fericită".

Și nu comentați timpul necesar înainte de a face acest pas. De asemenea, avertizează rudele și prietenii să aibă răbdare și să evite forțarea.

4. Nu-l critica

Nimic nu-l mortifică mai mult pe copil decât auzirea unor cuvinte neplăcute. Amintește-ți că nu ai nimic de câștigat făcându-l să se simtă rău pentru că este timid. Timiditatea este una dintre caracteristicile lui și nu o poți schimba după bunul plac.

5. Fă-l să participe la activități de grup

Chiar dacă ai putea crede că îi faci viața mai ușoară, nu-l ține departe de activitățile de grup. Probabil că îi va lua mai mult să înceapă să se joace cu alți copii, dar cu cât va fi expus mai mult la astfel de întâlniri, cu atât va învăța să le gestioneze și să le găsească plăcute. 

Când are loc o petrecere de naștere, încearcă să ajungi mai devreme, înaintea tuturor, pentru ca micuțul tău să aibă timp să se relaxeze și să se instaleze.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel