Copilul este supradotat? Iată testul pe care trebuie să-l faci pentru a afla dacă este un mic geniu
Data publicării:
La începutul anului școlar, mulți părinți se întreabă dacă copilul lor ar putea fi HPI (n.r. - Haut Potentiel Intellectuel - potenţial intelectual ridicat) atunci când observă anumite dificultăți sau abilități ieșite din comun. 

„Oare copilul meu este HPI?” Aceasta este o întrebare frecvent pusă de părinții ai căror copii încep clasa 0. Ei știu deja să citească, să numere și manifestă o curiozitate nesfârșită.

Sunt acești copii niște mici genii?

Citește și „Dragonii adormiți”. Cum pot părinții și profesorii să îi detecteze pentru a nu se ajunge la eșec? Psihologi: „EI au rămas invizibili pentru societate!”

Copil HPI: teste care evaluează toate capacitățile intelectuale

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Pentru a afla, există teste specifice în funcție de vârsta copilului: WPPSI-IV pentru cei cu vârste între 2 ani și 6 luni și 7 ani și 7 luni, WISC V pentru copiii între 6 ani și 15 ani și 11 luni, iar WAIS pentru adolescenții de la 16 ani și adulți. În funcție de vârstă, adolescentul va susține fie testul WISC V, fie WAIS.

„Aceste teste evaluează diferitele arii de raționament prin sarcini variate care pun la încercare toate capacitățile intelectuale ale persoanei: limbaj, înțelegere verbală, abilități vizual-spațiale, viteza de procesare a informațiilor, raționamentul abstract, raționamentul cantitativ și memoria de lucru”, explică psihologul Rachida Raynaud pentru parents.fr.

Testul HPI pentru copii: o evaluare care durează maximum 2 ore

Testul se desfășoară pe o durată de 1 oră și 30 de minute până la 2 ore și are ca scop evaluarea coeficientului de inteligență atât pe domenii specifice, cât și la nivel global.

Un coeficient mediu de inteligență se situează între 90 și 110. Peste 130, putem vorbi despre Potențial Intelectual Înalt (HPI), iar peste 145 despre un potențial intelectual foarte ridicat.

„Rezultatele sunt adesea foarte eterogene între diferitele domenii de expertiză. Oferim un interval de încredere care ia în calcul o marjă de eroare, dar și alte aspecte, în special comportamentale și psiho-afective”, explică Rachida Raynaud.

Instrumentul clinic „Scala de Inteligenţă Wechsler pentru Copii”, scris de David Wechsler, îl puteți găsi și adaptat în limba română de către Anca Dobrean.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel