„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Când copiii încep școala este bine că sunt deja pregătiți să memoreze, așa că au un avantaj în a învăța diferite concepte, vocabular, formule și limbi.
A ajuta copiii să-și dezvolte memoria este util și în relațiile lor cu ei înșiși și cu ceilalți, deoarece le păstrează bagajul emoțional, în special experiențele pe care le-au avut cu oameni care sunt importanți pentru ei.
Mulți părinți se întreabă dacă copiii lor, odată ce vor crește, își vor aminti anumite momente petrecute împreună cu mama, tata, bunicii și unchii.
De fapt, se întâmplă adesea ca copiii să uite experiențe importante cu membrii familiei, numele profesorului lor de la grădiniță sau prietenii și colegii de clasă.
Acest lucru se întâmplă deoarece capacitatea lor de a-și aminti este proporțională cu emoțiile resimțite în acea experiență dată sau cu frecvența cu care intră în contact cu acea informație.
Să începem de la un punct fix: ființele umane învață prin repetare.
Chiar dacă memoria este o acțiune spontană a creierului, o putem antrena ca orice altă abilitate și atenție, pentru a perfecționa orice abilitate necesită repetare.
Dacă vrem să învățăm informații sau abilități, trebuie să acționăm prin repetare. Cu cât repetăm mai mult și cu cât gravăm o anumită informație în memorie, copilul tinde în consecință să-i acorde mai multă atenție decât la ceea ce nu se repetă.
De exemplu, dacă vrem să-l învățăm numele animalelor, atunci este o idee bună să le repetam asociind figurile care amintesc acele animale specifice.
Și noi adulții considerăm mai important ceea ce se repetă decât ceea ce nu se repetă, cu atât mai mult pentru copiii care sunt adevărați bureți la nivel emoțional și intelectual.
Prin urmare, cu cât îi repetăm mai mult o anumită informație sau acțiune, cu atât o gravăm în memoria lui.
Prin simțurile noastre avem o percepție a realității exterioare. Cu cât asociem mai multe simțuri cu un calup de date, cu atât mai ușor îl introducem în memorie.
Să luăm un exemplu.
Când copilul începe să studieze geografia putem asocia fotografii captivante cu locuri, astfel încât să stimulăm simțul văzului în scop educațional.
Un alt exemplu este tabla înmulțirii.
Învățarea pe de rost a tabelelor înmulțirii într-un mod tehnic nu este nici ușoară, nici distractivă.
Dacă însă învîțîm tabla înmulțirii folosind mărgele sau pietre colorate, de preferat frumoase la privit și delicate la atingere, atunci prin stimularea simțurilor ajutăm copilul să interiorizeze informația.
Există jocuri utile pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte memoria, tot în pregătirea pentru școală, cele mai clasice sunt jocurile de memorie, astăzi numite și memotest-uri.
De obicei, cărțile cu figuri diferite sunt arătate copilului și apoi întoarse cu fața în jos, deoarece obiectivul este găsirea celor două cărți identice.
De asemenea, este util să înveți cântecele copiilor pe de rost, încurajându-l pe cel mic să le cânte pentru a-i stimula memoria auditivă.
Pentru cei mici există jocuri cu sunete și culori, utile pentru memorarea sunetelor făcute prin atingerea unei culori sau a unei părți din joc.
Jocuri de întrebări și răspunsuri care implică diferite teme și categorii sau jocuri de societate în general, care promovează abilitățile de memorare și concentrare.
Puzzle-urile sunt foarte utile pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte memoria, precum și pentru a fi apreciate și de adulți.
Jocul identikit, adică îi arătăm copilului o fotografie sau un obiect pentru câteva secunde, apoi îi punem întrebări despre ceea ce a văzut.
Poeziile pentru copii sunt, de asemenea, un instrument grozav și există mai multe cărți pe această temă.
Apoi avem jocuri de strategie, cum ar fi dame și șah.
Șahul este instrumentul prin excelență pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte memoria, iar vârsta ideală pentru a începe să joace este de 4 ani.
Cu șahul construim o memorie practică și strategică, deoarece acționăm atât asupra mișcărilor anterioare, cât și asupra viitoarelor.
De fapt, șahul este un joc extrem de creativ și strategic.
Pe lângă jocuri mai puteți antrena memoria copilului creând împreuna albume foto, jurnale în care să scrieți mici întâmplări zilnice, albume de jucării, de vacanță sau albume de memorie inserând fotografii care amintesc de experiențe dragi copilului.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.