Lista cu cele mai frumoase nume pe care părinții români le vor alege pentru copiii lor în 2025, conform ChatGPT
Fie că este vorba de pietre, autocolante, păpuși, conserve, borcane, copiii tind să colecționeze totul. De fapt, le place să colecționeze obiecte și camera lor pare uneori un muzeu (sau o groapă de gunoi) a tot ceea ce au păstrat în scurta lor viață.
În jurul vârstei de șapte ani începe „febra recoltării” pentru că în acel moment au capacitatea de a se bucura de micile lor comori. Înainte erau prea ocupați să învețe să vorbească, să meargă, dar odată ce au aceste lucruri sub control, începe faza de creativitate.
O altă teorie afirmă că colecționarea este legată de dezvoltarea intelectuală și de învățarea clasificării și ordonării. Mai presus de toate, în timp ce se distrează, își antrenează concentrarea și atenția și dau valoare comorilor lor.
În plus, adunarea lucrurilor are un efect social clar. Așa au descoperit că pot să se joace și să comunice cu colegii lor în timpul pauzei, să facă schimb de autocolante, să-și etaleze colecțiile, etc.
În cazul în care copilul tău nu are chef să colecționeze autocolante sau așa ceva, nu înseamnă că i se întâmplă ceva rău: pur și simplu nu face parte din personalitatea lui. Sau poate colecționează și alte lucruri: are multe cărți, îi place să citească povești (le păstrează sau le strânge în minte), etc.
Trebuie să ținem cont și de faptul că colecționarea trebuie să fie ceva distractiv, care servește la folosirea timpului liber, atât acasă, cât și la școală. Prin urmare, nu ar trebui să devină singurul subiect de conversație sau motivul tristeții sau al furiei, nici singurul motiv al fericirii. Încercați întotdeauna să lăsați copilul să facă și alte activități în afară de colecționarea articolelor.
Va trebui să-ți dai seama dacă copilul tău folosește această activitate ca o evadare și ce îi lipsește. Ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a atrage atenția dacă se naște un frate, dacă părinții s-au despărțit sau dacă un membru al familiei a murit.
Deși copiii pot decide să colecteze toate tipurile de obiecte, adevărul este că figurinele cu autocolante sunt cele mai populare. Cine nu a avut în copilărie un album cu imagini autoadezive ale personajelor preferate? Printre avantajele colectării de autocolante pentru copii putem evidenția:
Nu întâmplător vârsta la care începe să colecționezi coincide cu perioada la care începe să citești mai mult. Prin urmare, este bine ca copiii care manifestă mult interes pentru lectură să adune autocolante: de fapt, pentru a cunoaște numele personajelor sau povestea albumului, vor trebui să citească.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Uneori, credem că matematica este plictisitoare, dar când avem o colecție de autocolante în fața noastră, ne putem folosi cunoștințele pentru a ști câte avem, câte au mai rămas pentru a termina colecția, ordinea numerelor lor (organizarea de la cel mai mic la cel mai mare), grupurile cărora le aparțin, adunând, scăzând, împărțind, înmulțind etc.
Într-un moment istoric precum cel actual, în care ochii copiilor sunt deseori ațintiți pe ecranele dispozitivelor electronice, nu este o idee rea să ai contact cu ceva real și nu virtual. Nu există nimic mai bun decât un desen sau o fotografie drăguță pentru a vă îmbunătăți vederea și pentru a aprecia lucrurile statice (nu se mișcă întotdeauna ca pe telefonul mobil sau pe computer).
Fără îndoială, colecționarea de stickere pentru copii implică și capacitatea de a socializa într-un mod sănătos și distractiv. Este plăcut să te întâlnești cu un grup de prieteni sau colegi de clasă care împărtășesc aceeași pasiune, să schimbi stickere, să negociezi, să pui întrebări.
În acest fel, copiii tăi vor fi interesați de ceilalți, vor arăta bunătate și vor inventa jocuri. Pe scurt, se vor concentra pe activitățile care gravitează în jurul colecției.
În plus, există și alte beneficii ale colecției de autocolante pentru copii. De exemplu, gestionarea alocației și a economiilor săptămânale, îmbunătățirea capacității de a gestiona frustrarea, îmbunătățirea atenției și a memoriei sau dezvoltarea abilităților motorii fine și mișcările degetelor.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...