Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu
Ești genul ăsta de așa-zis părinte „autoritar”? Trebuie să știi că nu este cea mai bună modalitate de a crește copiii. Sau ești genul de părinte care se întreabă: Copilul meu mă respectă?
Pentru a afla dacă copiii tăi se tem sau te respectă, iată câteva îndrumări utile.
A fi autoritar poate funcționa o dată, de două ori, de trei ori. Poate încă câteva, depinde de copil. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, acest lucru nu generează decât consecințe negative.
Dacă nu faci altceva decât să te impui în loc să asculți, copilul tău poate începe să se teamă de tine și să reacționeze doar în consecință.
Deci înțelegi, relația dintre un părinte care inspiră frică și un părinte care inspiră încredere este similară cu cea dintre un șef și un lider adevărat.
A fi părinte în mod natural te face să fii autoritar, dar pentru ca copiii tăi să se simtă ca atare trebuie să-l câștigi zi de zi.
A inspira frică, astfel încât aceștia să acționeze așa cum te aștepți, înseamnă să acționezi în același mod ca un șef autoritar în munca ta.
Imaginează-ți superiorul spunându-ți să faci ceva foarte dificil, fără ca tu să știi cum să faci. Apoi imaginează-ți șeful spunându-ți că are nevoie să faci ceva împreună cu el sau ea pentru a învăța ca mai apoi să o faci singur. Vedeți diferența?
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Este clar că tu ești cel cu cunoștințele și experiența. Trebuie să înveți să le dai copiilor tăi! Doar să știi cum să faci lucruri nu este de nici un folos dacă îi ceri unui copil să facă ceva fără a-i explica cum să facă.
Arată-le copiilor tăi că îi respecți și învață-i să-i respecte și pe alții. A-l trata bine pe el și pe oamenii din jurul lui va crea un mediu în care copiii tăi vor învăța să acționeze corect. Amintiți-vă să-l întrebați mereu despre ce simte și să-i mulțumiți că vă ascultă.
Fii iubitor. Nu există o modalitate mai bună de a învăța un copil decât să arăți afecțiune.
Ascultă tot ce are de spus. Nu-i reduce comentariile sau opiniile. Arată că ceea ce gândește și simte este important pentru tine. Astfel el va înțelege că îl apreciezi și va învăța să te aprecieze și pe tine.
Pentru a evita ca copilul tău să se teamă de tine, este important să adopți atitudini care încurajează încrederea, respectul și comunicarea deschisă. Iată câteva atitudini pe care ar trebui să le eviți:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
- Evită să lovești sau să ridici mâna asupra copilului.
- Nu țipa, nu insulta și nu folosi un limbaj umilitor. Ex: „Ești inutil!” sau „De ce ești așa de prost?”
- Evită să ameninți copilul cu pedepse severe sau înfricoșătoare. Ex: „Dacă nu faci asta, o să te las fără cină!” sau „Te trimit la orfelinat!”
- Evită să critici constant comportamentul sau abilitățile copilului. Ex: „Nu faci nimic bine!” sau „De ce nu poți fi ca ceilalți copii?”
- Evită să schimbi regulile sau consecințele fără avertisment. Ex: Uneori pedepsești comportamente pe care alteori le ignori.
- Evită să controlezi fiecare aspect al vieții copilului fără a-i permite să facă propriile alegeri. Ex: Să decizi mereu ce prieteni are, ce activități face sau ce haine poartă.
Dacă aveți o atitudine autoritară, corectivă, dacă de obicei faceți unele dintre lucrurile enumerate mai sus, este posibil ca copiii tăi să simtă mai multă frică decât respect.
Pentru a le câștiga respectul trebuie să menții o conviețuire sănătoasă acasă, să vorbești cu copiii tăi, să arăți înțelegere și afecțiune. Amintește-ți că tot ceea ce dai se întoarce la tine. Dacă îi respecți, ei o vor învăța și vor fi respectuoși față de tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Singurătatea poate apărea la...
Pierderea este o parte...
Dacă aștepți un băiețel pentru...
Influențate de o varietate de factori financiari și...
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Într-o lume în care idealul de...
În această nouă eră a...