Copilul tău urăște temele și școala? Poate are un motiv bun...
Data publicării:
Cum explici faptul că de multe ori copiii și adolescenții nu vor să-și facă temele, le urăsc și nu cer niciodată mai mult? 

De ce copilul tău nu vrea să studieze și să citească? De ce nu le place să stea și să-l asculte pe profesor și să nu pună voluntar ceasul cu alarmă mai devreme dimineața pentru a afla mai multe despre lecții și a ajunge devreme la școală?

Copiii și tinerii își pierd pasiunea pentru studiu și curiozitatea de a învăța atât de repede încât când ajung la liceu sunt uneori extrem de nemotivați, triști sau rebeli (și aproape sigur ți s-a întâmplat și ție).

Iată de ce în timp ajung să refuze să-și facă temele, nu vor să învețe și nu au niciun interes să studieze și să învețe. Acest fapt este pur și simplu inexplicabil.

De ce copilul tău ajunge să urască școala și temele 

Profesorii încearcă în fiecare zi să-și facă munca în condiții care nu sunt doar împotriva naturii pentru copil, ci și împotriva naturii însuși profesorului.

Așadar, dacă copilul tău nu vrea să-și facă temele sau să meargă la școală este pentru că ne-am adaptat la un sistem învechit și ineficient, care uneori taie aripi, încetinește învățarea, care nu ia în considerare ritmurile copilului sau etapele sale de creștere, pasiunile sale sau talentele lui.

Dacă pe de o parte nu suntem de vină, pe de altă parte cu siguranță putem și trebuie să facem tot posibilul pentru a:

- deveni conștienți de toate ”reformele” care neagă generațiilor viitoare capacitatea de a-și demonstra strălucirea;

- afla care sunt modalitățile prin care copiii învață rapid și distrându-se; cum să recuperăm timpul îndreptându-ne către potențialul fiecăruia;

-  face alegeri conform conștiinței tale care, odată aplicate, pot duce la schimbare.

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-4173335_63594600.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Soluții: Câteva idei de practică de la 0 la 5-6 ani

În acești ani copilul are nevoie să se joace, să se joace și... să se joace din nou.

El trebuie să poată trăi în lumea lui fantastică în care totul este posibil, pentru că acesta este modul firesc în care să-și dezvolte și să-și structureze propriul bagaj de suport, optimism și sferă de posibilități.

Dacă este limitat sau tratat ca un adult prea devreme, sau ridiculizat, acest bagaj este uşurat în detrimentul anilor de mai târziu.

Mai mult, jocul reprezintă singurul instrument valabil pentru copii pentru a învăța, pentru a experimenta și pentru a „repeta”, pentru a se identifica și a experimenta viața ca adult.

Până la vârsta de 5 ani nu forța copilul să devină un geniu: la această vârstă el nu trebuie nici să știe să scrie, nici să citească. Lasă-l să fie copil.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-6936020_79066100.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

De la 6-7 la 15 ani

La această vârstă copilul este pregătit să descopere lumea, să învețe și să dedice timp studiului. Este momentul să îl susțineți, să îl încurajați și să descoperiți talentele sale. Este foarte important să nu îl criticați și să îl lăsați să greșească.  

“Cum să îl fac să îi placă școala?”

Cum putem face lucrul acesta? Cum îi ajutăm pe copii să le placă să învețe?

1. Vorbiți despre interese nu despre materiile de la școală

2. Legați interesele și învăţarea de educație

3. Încurajați învăţarea nu notele școlare

4. Răsplătiți, recompensați învăţarea

5. Învăţaţi voi înșivă și vorbiți copiilor despre acest lucru

6. Sărbătoriţi dorinţa lor de învăţare.

Este important să apreciaţi efortul pe care îl depun pentru a cunoaşte mai mult despre ceea ce îi interesează. 

Cumva copiilor le parvine implicit mesajul că trebuie să meargă la şcoală de dragul de a merge la şcoală. Când vine vorba de copii nu e deloc de drag, e de necesitate!

Vorba unui copil, de ce să merg la şcoală – nu am niciun beneficiu şi nu îmi foloseşte la nimic! Nu e la fel cu interesul şi cu învăţarea. Acolo beneficii există. Există plăcerea de a cunoaşte, există plăcerea de a vedea că poţi face ceva ce nu puteai înainte.

Plăcerile intră la capitolul recompensă. Şi noi că părinţi ar trebui să răsplătim acest lucru. Cine ştie, poate văzând că există beneficii în a învăţa, or să ajungă să îi intereseze şi o materie de şcoală. Apoi două. Mai ales dacă vor reuşi să facă legătură între cunoaştere şi materia şcolară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel