Coșuri la bebeluși: cauze și tratament
Data actualizării:
Data publicării:
Pielea copiilor este foarte delicată și apariția coșurilor în zona feselor este destul de comună. Vă spunem tot ce trebuie să știți pentru a avea cea mai bună grijă de el.

Una dintre marile preocupări ale mamelor este erupțiile cutanate pe pielea bebelușilor lor, mai ales când apar în zona scutecului. Coșurile din zona feselor bebelușului sunt însă una dintre cele mai frecvente patologii ale primelor luni de viață.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și servește ca o barieră de protecție împotriva mediului. Totuși, la copiii mai mici este un țesut mai subțire și mai fragil, ceea ce îl face mai vulnerabil la agresiunile externe, precum umiditatea sau aciditatea urinei.

Citește mai departe și află mai multe despre acest subiect și despre cum să păstrezi derma delicată a micuțului tău.

De ce apar coșuri copilului?

După cum am spus, pielea copiilor este extrem de sensibilă la agresiunile mediului. Din acest motiv există multe cauze ale apariției acelor coșuri roșii care apar pe fese. În general, acestea sunt însoțite de alte semne sau simptome, care ajută medicul pediatru să determine cauza și apoi să ofere cel mai potrivit tratament. Iată principalele cauze:

Mușcături de insecte

Înțepăturile de insecte sunt de obicei izolate, în formă de leziuni roșiatice și foarte pruriginoase. De obicei, când vine vorba de țânțari sau albine, acestea apar în zonele de piele expuse, dar în cazul puricilor pot apărea în zone acoperite de îmbrăcăminte sau sub scutec. În cazul acestora din urmă, pot apărea de mai multe ori (separate de câțiva centimetri) și pot afecta mai mulți membri ai familiei în același timp.

Roșeața de la scutec

Erupția cutanată de scutec este o reacție inflamatorie a pielii la contactul cu iritanții locali. De exemplu căldura, umiditatea, acidul urinei și frecarea scutecului sintetic. În stadiul inițial, se manifestă de obicei sub formă de coșuri mici, roșiatice, pe pielea roșie sau uscată, ușor solzoasă. În general, nu afectează pliurile inghinale, ci mai degrabă apare în zonele care vin în contact direct cu fecalele, urina sau plasticul pentru scutec.

Infecții bacteriene

Una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene în foliculită. Este inflamația unui folicul de păr, care este sacul care înconjoară baza părului în piele. Când un germen intră în el, acesta devine infectat și inflamat. În acest fel pielea se ridică, devine roșie, fierbinte și dureroasă la atingere și, în unele cazuri, este prezent și puroi.

Infecții virale

Unele infecții virale afectează adesea pielea copiilor și sunt foarte contagioase. Câteva exemple sunt următoarele:

Varicela: este o boală cauzată de virusul herpes zoster. De obicei se prezintă cu febră, stare generală de rău și simptome respiratorii ușoare. După 24-48 de ore apar leziuni cutanate, care se transformă în vezicule în zilele următoare.

Herpesul genital: este produs de infecția cu virusul herpes simplex tip 2 și se manifestă sub formă de vezicule confluente care se rup ușor la atingere. Acest lucru deschide calea pentru suprainfecții cu bacterii din flora pielii și permite formarea coșurilor.

Variola maimuței: această infecție este mai puțin frecventă la copii și se prezintă sub formă de coșuri sau vezicule dureroase. Zona genitală este de obicei cea mai expusă, dar pot apărea și pe mâini, picioare, piept, față sau gură.

Cum sunt tratate coșurile?

Tratamentul acestei afecțiuni va depinde de cauza și detaliile cazului dumneavoastră. În general, este o iritație locală, așa că va fi necesar să păstrați pielea curată și izolată de contactul cu iritanți, precum plasticul scutecului, urina și fecalele.

Ca o primă măsură, este necesar să se asigure schimbări frecvente de scutec, mai ales în perioadele cu căldură și umiditate ridicată. În plus, este important să evitați curățarea cu agenți nocivi, cum ar fi prosoape înmuiate în alcool sau săpunuri parfumate. Odată ce murdăria a fost indepărtată, este bine să aplicați o soluție uleioasă pe piele, astfel încât aceasta să acționeze ca un hidrofug.

Când se adaugă răni cutanate infectate, cum ar fi foliculita sau infecțiile fungice, se poate apela la antibiotice sau antifungice locale. Majoritatea infecțiilor virale dispar de la sine în decurs de 7 până la 10 zile.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea bebelușului tău, nu uita să consulți medicul de familie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare

Coșuri la bebeluși: cauze și tratament

Pielea copiilor este foarte delicată și apariția...

Cum să alegi mărimea corectă a scutecului

Spre deosebire de haine, mărimea scutecelor nu se alege...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / VIDEO

pixel