Crăciunița este un potențial pericol pentru copiii tăi. Ce să faci dacă copilul a intrat în contact cu planta
Data publicării:
Sărbătorile vin la pachet cu mese festive, cu datini și tradiții, și s-ar putea să îți dorești să decorezi masa sau casa cu plante specifice iar una dintre ele este Poinsettia cunoscută de noi sub denumirea de Crăciuniță.

Crăciunița este cu siguranță unul dintre cele mai importante simboluri ale sărbătorilor de sfârșit de an. Oferim de obicei această plantă cadou în speranța că aduce noroc, fără să ne oprim adesea să ne gândim că s-ar putea să nu fie un cadou apreciat de toată lumea.

Este Crăciunița otrăvitoare pentru copii ?

Știm că ar trebui evitată în prezența animalelor de companie, precum pisici și câini care, prin ingerarea unor părți din această frumoasă plantă de Crăciun, pot suferi de diverse tipuri de simptome și probleme de sănătate.

Ar putea fi o problemă și pentru oameni dacă ar ingera frunze sau flori? Cu copiii sunt mereu o mie de ochi deschiși, dar un moment de distragere a atenției este suficient...

Există câteva plante pe care ar fi bine să le eviți să le ții acasă sau la îndemâna celor mici din casă. De fapt, s-ar putea răni accidental cu plante care au spini sau frunze spinoase, cum ar fi suculentele.

Sau pot avea ideea nefericită de a mânca flori și frunze. Unele tipuri de plante pot provoca ușoare probleme gastrointestinale sau ale pielii, dar în cazuri mai grave, poate fi necesară îngrijirea medicală.

Poinsettia este potențial otrăvitoare pentru copii. Contactul cu seva acestei plante  poate provoca probleme ale pielii, în timp ce ingerarea semințelor și a frunzelor poate duce la delir în cazuri grave, spun specialiștii.

De ce este Crăciunița este otrăvitoare pentru copii?

Experții sugerează să acordați maximă atenție atunci când vine vorba de această plantă care este de obicei oferită cadou de Crăciun, dar care poate supraviețui în casele noastre mult timp.

Seva acestei plante poate fi iritante pentru piele și ochi, frunzele și semințele, dacă sunt ingerate, pot provoca simptome de diferite feluri (de fapt, conțin proteine toxice care încetinesc ritmul cardiac și pot provoca halucinații), în cazurile cele mai grave, care din fericire sunt rare, chiar și delir.

Ce să faci dacă copilul a intrat în contact cu planta

Dacă copiii noștri au intrat în contact cu o plantă otrăvitoare și chiar dacă o bănuim, aceasta trebuie evaluată de la caz la caz. Dacă atingeți seva de Crăciuniță, cel mai bine este să vă spălați imediat pielea cu apă curentă.

În cazul contactului cu ochii, trebuie să-i clătim cu apă curentă pentru câteva minute. În schimb, dacă bănuim că a ingerat sau chiar doar a mușcat părți din plantă, este o idee bună să-i verificăm imediat gura pentru a vă asigura că nu există reziduuri ale acesteia. Apoi, trebuie să clătiți cu atenție cavitatea bucală. În plus, este o idee bună să sunați la medicul pediatru pentru a afla cum să procedați.

În cazul unor simptome mai îngrijorătoare, cel mai bine este să duceți imediat copilul la cea mai apropiată cameră de urgență pentru verificări. Este recomandabil să aduci planta cu tine, pentru a le permite medicilor să procedeze imediat și fără îndoială cu cele mai potrivite tratamente.

Evident, dacă ni s-a făcut cadou o Crăciuniță, cel mai bine este întotdeauna să o ținem departe de copii, ca și alte plante tipice acestei perioade de sărbători.

În special, cel mai bine este să acordați o atenție maximă între primul și al patrulea an de viață, când copiii sunt mai curioși și, de asemenea, mai vulnerabili la otrăvire.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel