„Creierul este construit o singură dată și asta se întâmplă în primii ani de viață”. Un psiholog explică de ce este necesar să stimulăm copiii mici
Data publicării:
Carmen Romero, psiholog și autoarea cărții „Cum să-ți stimulezi bebelușul” , este o expertă în stimulare și îngrijire timpurie pentru copii. Ea își împărtășește cunoștințele și experiența în această carte, evidențiind importanța crucială a rolului părinților în dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a bebelușilor.

Drumul său spre a deveni un specialist în acest domeniu a început după ce a devenit mamă pentru prima dată. Atunci și-a dat seama cât de important este să ofere un mediu bogat pentru dezvoltarea copilului său, care să îi sporească potențialul. Astfel, a hotărât să aplice cunoștințele acumulate și în domeniul său profesional, concentrându-se pe a ajuta alte familii să ofere cel mai bun început copiilor lor.

În cartea sa „Cum să-ți stimulezi bebelușul”, Carmen Romero prezintă un manual care îi ajută pe părinți să înțeleagă procesul de dezvoltare al bebelușului și să afle cum să îl stimuleze corespunzător. De asemenea, accentuează importanța acordării de atenție timpurie în acest proces, deoarece primele etape ale vieții unui copil au un impact semnificativ asupra evoluției sale ulterioare.

Prin lucrarea sa, Carmen Romero dorește să ofere părinților instrumentele și cunoștințele necesare pentru a sprijini dezvoltarea optimă a copiilor lor, contribuind astfel la creșterea unei generații sănătoase și fericite. Expertiza ei ca psiholog și dedicarea față de acest domeniu sunt reflectate în cartea sa, care reprezintă o sursă valoroasă de informații pentru părinți și oricine este interesat să înțeleagă mai bine procesul de dezvoltare al bebelușilor, relatează abc.es.

Citește și 8 „bătălii” parentale care merită atenție! Un tată a devenit viral după ce a vorbit despre „luptele” care trebuie susținute în educația copilului

„Creierul este construit o singură dată și asta se întâmplă în primii ani de viață”

Ce este stimularea timpurie?

Carmen Romero: Stimularea timpurie sunt toate acele activități și jocuri pe care adultul le oferă copilului pentru a se asigura că primește stimulii corespunzători care îi facilitează sau sporesc dezvoltarea, îi întăresc calitățile și pot preveni sau minimiza orice dificultăți.

Spui în carte că ar trebui să fie un drept fundamental al individului de a atinge fericirea. Ai putea explica?

Carmen Romero: În dezvoltarea copilului, în primii ani, există o serie de nevoi care trebuie îndeplinite pentru a realiza cea mai bună versiune a individului. În același mod în care trebuie să ne hrănim și să ne hidratăm, sau avem nevoie de dragostea și afecțiunea îngrijitorilor primari, trebuie de asemenea să hrănim dezvoltarea creierului prin stimuli și interacțiuni cu mediul. Satisfăcând aceste nevoi, vom obține o mai mare adaptabilitate la situații noi și o capacitate mai mare de învățare care vor facilita viața de zi cu zi a individului.

Explică puțin despre cum este creierul unui bebeluș și de ce este important să-l stimulăm. 

Carmen Romero: Creierul este construit o singură dată și asta se întâmplă în primii ani de viață. Prin interacțiunea cu îngrijitorii, interacțiunea cu mediul și experiențele zilnice, primește diferiți stimuli care provoacă conexiuni neuronale. Cu cât sunt mai multe conexiuni, cu atât grosimea rețelei neuronale este mai mare și, prin urmare, fluiditatea informației este mai mare.

În primul an de viață, acele conexiuni sunt comparabile cu viteza unei rachete; între unu și trei ani, acestea sunt create cu o viteză comparabilă cu cea a unui avion; între trei și șase ani, sunt încă rapizi, dar viteza încetinește până la cea a celei mai bune mașini de pe piață. De la vârsta de șase ani, neuronii se conectează cu viteza unui pieton.

În orice învățare, motivația este cheia succesului, iar bebelușii sunt dornici să învețe. Totul este nou și interesant pentru ei și, intuitiv, din motive de supraviețuire, trebuie să-și cunoască bine mediul.

Vezi și „Bătaia ruptă din Rai” și consecințele ei devastatoare: 80% dintre părinții din întreaga lume își lovesc copiii, potrivit unui studiu UNICEF

 

„Atașamentul este un element esențial pentru satisfacerea nevoilor emoționale ale copilului”

 

2. „Creierul ... (creierul-este-construit-o-singura-data-si-asta-se-intampla-in-primii-ani-de-viata--un-psiholog-explica-de-ce-este-necesar-sa-stimulam-copiii-mici-2_30298000.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @youranedopekin

Cum vede un copil? Încețoșat, în alb și negru...?

Carmen Romero: Dezvoltarea vederii este oarecum progresivă după naștere și în primele luni de viață. Datorită stimulilor mediului înconjurător și maturizării bebelușului, vederea se consolidează.

În primele săptămâni de viață, capacitatea vizuală a bebelușului este foarte limitată, practic nu diferențiază culorile și stimulii vizuali sunt percepuți în mod neclar.

În mod firesc, umbrele produse de mediu datorită obiectelor și luminii, provoacă un contrast vizual deosebit care îi permite micuțului să le poată detecta cu ușurință. Prin urmare, pentru a facilita dezvoltarea acestui simț, este indicat să oferiți imagini cu contraste ridicate (alb-negru).

Există și pericolul de a suprastimula un copil?

Carmen Romero: Trebuie să ținem cont de faptul că suprastimularea înseamnă a oferi mai mulți stimuli decât poate asimila bebelușul și atunci bebelușul ne oferă un răspuns rapid și clar: plânge. Adică devine stresat. Este o modalitate lipsită de respect de a ne raporta la copil și este ceva pe care trebuie să-l evităm cu orice preț. Una dintre regulile principale atunci când interacționați cu copilul este crearea unei legături afective bune și complicitate în care ambele părți se bucură de experiență.

Ce rol joacă atașamentul în stimulare?

Carmen Romero: Atașamentul este un element esențial pentru satisfacerea nevoilor emoționale ale copilului. Prin activități de stimulare timpurie, avem ocazia să promovăm atașamentul sigur. Îngrijitorul trebuie să fie conectat emoțional cu copilul și să transmită siguranță și respect.

Citește și Diferențele în educație de atunci și acum: Avantajele și dezavantajele parentingului de „înainte” comparativ cu cel de astăzi

 

„Stimularea să facă parte din rutinele zilnice ale copilului”

 

Noi, părinții, cum putem stimula copilul?

Carmen Romero: Există nenumărate activități pe care orice părinte le poate pune în practică în mediul său zilnic. De fapt, este interesant ca stimularea să facă parte din rutinele zilnice ale copilului. Fără îndoială, nu există nimeni mai potrivit decât înșiși părinții sau îngrijitorii principali, cu care copilul stabilește o legătură afectivă, pentru a desfășura acest tip de activitate.

Sunt multe tipuri de stimulare pe care le explici foarte bine în carte, este una mai importantă decât alta?

Carmen Romero: În carte, vorbesc despre stimularea senzorială, fizică, intelectuală și de limbaj. Gradul de interrelație dintre ele este de așa natură încât cu greu putem vorbi despre unul fără să ținem cont de restul. Dezvoltarea ființei umane este complexă și are mai mulți piloni fundamentali.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Tagurile articolului: bebelus  copil  interviu  parinti  psiholog  stimulare intelectuala 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel