Creșterea excesivă a părului în timpul sarcinii: Cauze și remedii
Data publicării:
Sarcina declanșează o serie de schimbări la nivelul corpului mămicii, modificări care afectează sănătatea unghiilor, a pielii, dar mai ales a părului.

Cauzele căderii părului în timpul sarcinii pot fi variate, generând îngrijorări și stres suplimentar într-o perioadă deja plină de schimbări fizice și emoționale.

Poate vă amintiți cazul lui Miriam, femeia de origine germană care își lăsase barbă de când a devenise mamă. Drew Barrymore a mărturisit mai târziu că a experimentat maternitatea cu creșterea excesivă a părului. Dar de ce depinde această schimbare?

Modificări hormonale

În timpul sarcinii, femeile suferă multe modificări hormonale care cauzează adesea probleme ale pielii. Multe viitoare mămici sunt afectate de acnee, altele de cloasma (Chloasma), cunoscută și sub denumirea de „masca sarcinii”; acestea sunt pete întunecate care apar pe față și de obicei dispar după naștere. Pentru multe femei sarcina corespunde și problemelor legate păr dar și unghii.

Sarcina, caracterizată prin niveluri ridicate de estrogen și progesteron, poate favoriza creșterea părului (pe față, abdomen, în jurul mameloanelor, pe picioare sau brațe), uneori sarcina fiind responsabile și de căderea părului în anumite cazuri.

Estrogenul și progesteronul cresc constant în timpul sarcinii pentru a menține endometrul, pentru a pregăti glanda mamară pentru alăptare și pentru a suprima dezvoltarea de noi foliculi ovarieni.

Unele femei însărcinate experimentează în schimb o creștere a părului pe abdomen. Și în acest caz vorbim despre o perturbare hormonală normală.

Nu trebuie însă să intrați în panică dacă vă confruntați cu una din situațiile de mai sus. Acesta este de obicei un fenomen temporar, iar părul ar trebui să dispară spontan în decurs de șase luni de la naștere. Dacă, totuși, acest lucru nu se întâmplă poți să apelezi la ședințe de epilare cu laserul dar numai după ce ai înțărcat copilul.

În timpul sarcinii cea mai recomandată metodă de îndepărtare a părului rămâne lama de ras: practic, rapid si nedureros, nu are contraindicații în timpul sarcinii.

De fapt, se limitează la trecerea superficială de mai multe ori a unei lame care taie părul la rădăcină fără a fi nevoie să folosești substanțe epilatoare care traversează placenta și care pot dăuna fătului.

Remedii pentru căderea părului în timpul sarcinii

O alimentație echilibrată este esențială pentru sănătatea organismului, inclusiv a părului. Deficitul de fier, zinc sau vitaminele C, A, E și complexul de vitamine B poate fi o cauză a căderii părului. Dieta este esențială în sarcină pentru o dezvoltare armonioasă a fătului, așa că încearcă să incluzi alimente cât mai bogate în nutrienți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: caderea parului  epilare  nastere  par  sarcina 

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel