Criza lecturii în rândul elevilor. Tot mai puțini tineri sunt atrași de citit / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Un subiect actual despre care s-a vorbit în emisiunea de la DC Edu a fost legat de criza lecturii în rândul elevilor.

Sorin Ivan, împreună cu invitatele Prof. drd. Roxana Petre și prof. Corina Maria Buzoianu, au dezbătut o problemă a generației actuale: lipsa interesului pentru citit.

“Există o criză a lecturii la nivel macro, probabil ca în liceele de top din București sau din marile orașe poate nu suferă de această problemă. Eu mă refer la marea masă a elevilor.

În general elevii care provin din familii unde văd modele în jurul lor, părinți care citesc, care sunt apropiați de actul cultural probabil ca promovează aceeași modalitate de înțelegere”, a spus Roxana Petre.

Cercetătorii spun că cei care au învățat să citească au un volum mai crescut de substanță cenușie în mai multe arii din lobul temporal și parietal. Știința poate dovedi atât de multe încât aș deveni mult prea tehnic.

Citește și „De ce să-ți duci copilul la bibliotecă? „Oferă mult mai mult decât cărți”

Potrivit unui studiu european, dacă ne uităm la România, oamenii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre noi nici măcar n-am citit vreodată o carte. 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an.

Atenția asupra cărților a fost distrasă mai ales după 1990, moment în care și pătrunderea mijloacelor moderne din mass media, apoi internetul, au dus cărțile către o zonă marginală, unde se regăsesc profesioniștii, pasionații, ori cei interesați de noutăți de specialitate și literatură. În România s-a ales și o zi națională a lecturii, pe 15 februarie, care se marchează mai ales în școli. Datele PISA spun că 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază de citire.

35% dintre tineri spun că nu au citit niciodată vreo carte, iar doar 16 % spun că citesc lunar. Și atunci să nu ne mirăm dacă vedem rezultate proaste la examenele naționale sau limbaj din ce în ce mai lovit de greșeli care, odată, erau impardonabile. Cartea inspiră, dă un sens vieții, creează imagini și povești în mișcare, educă, îmbogățește limbajul, oferă libertate minții pentru a alege binele de rău și mai ales deșteaptă, potrivit observatornews.

Interviul integral poate fi urmărit mai  jos:

Youtube video imageGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bune maniere: Acestea sunt cele 20 de reguli pe care copiii trebuie să le cunoască, conform unei școli de etichetă din New York

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?” / FOTO: freepik.com @freepik

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?”

Cele două fațete ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @kgtoh

Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

pixel