Cum ar trebui să fie profesorul în secolul XXI? Conf. univ. dr. Firuța Tacea: „Eu AȘA îl văd! NU aș putea să răspund altfel!” / VIDEO
Data publicării:
În emisiunea difuzată luni, 13 mai, la DC Edu, a fost invitată conf. univ. dr. Firuța Tacea, de la Facultatea de Psihologie.

Conf. univ. dr. Firuța Tacea a explicat cum ar trebui să fie profesorul în zilele noastre. 

„Cum ar trebui să fie profesorul în secolul XXI?”

„Cum îl văd eu pe profesorul secolului XXI?

O să dau un răspuns cât se poate de pragmatic, pentru că venind dintr-o facultate care îi pregătește pe studenți să devină profesioniști în domeniul educației, nu aș putea să răspund altfel.

L-aș vedea pe profesor ca deținând acele competențe comparabile, compatibile, cu ale oricărui profesionist din oricare profesionist din oricare alt domeniu de activitate. Spun asta pentru a încerca să eliminăm acea percepție conform căreia vor sau încearcă să devină profesori acei absolvenți care anticipează sau constată că nu au succes în alte domenii de activitate.

Din punctul meu de vedere profesorul trebuie să fie un profesionist compatibil cu oricare dintre profesioniștii care desfășoară o activitate cu mari beneficii sociale, cu câteva componente în plus în achizițiile lui”, a explicat Firuța Tacea în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

Componentele

Componentele de natură etică, pentru că profesorii lucrează cu oamenii, lucrează pentru societate, formează oameni, are intervenții asupra ființei umane directe, imediat, nemijlocite.

Componenta reflexivității. „Pentru a fi pilot treci printr-un program de formare care are foarte multe componete tehnice, dar pentru un profesor cred că dimensiune reflexivă ar trebui să rămână și ea o prioritate, dincolo de aspectele standardizate”, a mai spus conf. univ. dr. Firuța Tacea.

Citește și „Performanța în educație. Firuța Tacea: „Orice tip de rezultat obținut de un elev poate fi încadrat din perspectiva performanței” / VIDEO”

Emisiunea integrală pe această temă, dar și alte subiecte de actualitate din învățământul românesc, puteți urmări în linkul de mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel