Cum arată farfuria ideală pentru un bebeluș? Dr. Ioana Stavrositu: „Prânzul NU e doar pentru ciorbă!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Atunci când vine vorba de alimentația bebelușilor, alegerea corectă a ingredientelor și a momentului zilei în care acestea sunt oferite este esențială pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și o sănătate optimă. Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist în endocrinologie și expert în nutriție, ne-a oferit la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, câteva sfaturi valoroase despre cum ar trebui să arate farfuria ideală pentru cei mici.

„În principiu, farfuria ideală ar trebui să cuprindă toate principiile alimentare. Adică, să avem acolo un carbohidrat, o proteină, o parte de de lipide, lipid sănătos, bineînțeles, la lipid nu ne referim la prăjeală.

Încercăm să le combinăm, astfel încât la fiecare dintre mese să le bifăm pe toate.

Ce diferă este faptul că în prima parte a zilei încercăm să bifăm mai mult carbohidrat. Din acest motiv, aici punem de cele mai multe ori fructele. Ce e important este că fructele nu au cum să aibă componentă proteică și lipidică. Oferirea doar a fructelor dimineața la micul dejun practic nu este o masă completă. Dar, un fruct, de exemplu, cu niște oleaginoase și cu un iaurt pot fi o masă completă.

Dar, într-adevăr, locul fructelor e mai degrabă aici, cum locul cerealelor este mai potrivit la micul dejun decât la cină pentru că nu avem nevoie până la urmă de nimic, ci are o componentă de carbohidrat în a doua parte a zilei. Nu avem nevoie de energie seara! Carbohidratul ne aduce energie. Deci, componenta cea mai mare de carbohidrat trebuie să fie dimineața”, a spus dr. Ioana Stavrositu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Se apropie diversificarea? Ce să cumperi mai exact pentru a începe această etapă? Dr. Ioana Stavrositu: „Ne trebuie mai puține decât ne așteptăm!” / VIDEO

Dr. Ioana Stavrositu: „Prânzul nu e doar pentru ciorbă!”

Dr. Ioana Stavrositu subliniază, de asemenea, importanța diversității și a complexității prânzului.

„Prânzul este masa care ar trebui să fie cea mai complexă din toate punctele de vedere. Exact cum este și în cazul nostru sau cum ar trebui să fie. La prânz mâncăm un fel principal cu garnitură. Nu ar trebui să fie compusă masa de prânz doar din supe sau din ciorbe.

Aici atrag atenția asupra acestui fapt! Supele și ciorbele, oricât ar fi ele de îmbunătățite nutrițional, adică mai batem în ele un ou, mai punem o smântână, nu reușesc să aducă un aport nutrițional suficient de mare încât pe termen lung, adică dacă sunt oferite zilnic doar ele la prânz, să susțină de tot ceea ce avem nevoie.

Ar fi important ca din când în când să mai oferim și altceva. Un copilaș de vârstă mică nu prea reușește să mănânce și supă, și felul doi. Și tocmai aici e problema! Cumva, lichidul acela îi ocupă capacitatea stomăcelului și nu mai este loc și de partea de fel doi. Tocmai din acest motiv, la un copilaș micuț, adică între șase luni, un an, un an și jumătate, ori oferim ciorbă, ori oferim parte de fel doi, ca să zic așa, dar ar trebui să le alternăm. Adică prânzul nu e doar pentru ciorbă!”, susține medicul specialist în endocrinologie și expert în nutriție.

Vezi și Semnele care arată că bebelușul e pregătit pentru diversificare. Dr. Ioana Stavrositu: „Încă de pe la 4 luni arată interes, dar se interpretează greșit că ar pofti!” / VIDEO

Dr. Ioana Stavrositu: „Seara e importantă o componentă proteică destul de mare”

Dr. Stavrositu accentuează importanța unei componente proteice semnificative la cină.

„Cum ziceam, micul dejun nu e doar pentru fructe și seara nu e doar pentru cereale, pentru că, în general, cam așa regăsesc în meniuri.

Seara e importantă o componentă proteică destul de mare. De ce? Pentru că proteina are gradul de sațietate cel mai mare și ne asigură sațietatea pe durata nopții. Are un gradul de digeste cel mai crescut. Adică, durează cel mai mult să o digerăm.

Practic, carnea, lactatele, brânzeturile, peștele, nu înseamnă că pică greu! Ideea aceasta că îi pică greu copilul lui carnea seara nu este reală. Este o părere, nu știu de unde vine, dar nu este ceva real!

Seara putem, de exemplu, să oferim o carne, un pește, niște legume lângă un lactat. Bineînțeles, putem să mai aducem și câte un cartof sau o mămăligă sau un orez, dar nu ar trebui să fie neapărat baza alimentație ele seara cât mai repede la pânz.

Va ar trebui să semene cu alimentația care ar trebui cel puțin să o avem noi. Asta ca să ne ajute pe termen lung să ne menținem greutatea și să ne menținem nivelul de energie pe durata zilei crescând carbohidrați în prima parte și scăzându-i în a doua pentru a ne favoriza somnul și odihna”, a conchis dr. Ioana Stavrositu. 

Citește și Cu ce începem diversificarea? Le dăm pasat sau bucăți? Dr. Ioana Stavrositu: „Mie nu mi-e teamă de copii, mie mi-e teamă de mămici” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel