Cum arată un „divorț sănătos”? Psiholog Daniela Gavankar: „Trebuie să știu că pentru binele meu divorțez, NU împotriva ta divorțez!” / VIDEO
„Ce înseamnă, Daniela, un divorț sănătos, astfel încât să nu traumatizăm copilul?” a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc.
„O căsnicie nepotrivită este grea. Divorțul este greu. Dar, ca orice proces de transformare, de dezvoltare, de schimbare, el este greu. Nu o să spună nimeni: «domnule, am divorțat și vai, ce ușor mi-a fost!»” a subliniat Daniela Gavankar, psiholog și profesor universitar, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio
Un aspect extrem de important al unui divorț sănătos este intenția din spatele acestuia.
„Divorțul în sine, ca proces, este greu pentru toți cei implicați. Pentru că acolo și emoțional se face un partaj și al bunurilor, al caselor, al prietenilor. Se împarte o viață care a fost într-un întreg și se desface.
Dar sănătos este să știu că divorțez nu împotriva celuilalt, dar pentru mine. Pentru binele meu divorțez, nu împotriva ta divorțez”, a explicat Daniela Gavankar.
Un divorț sănătos nu înseamnă doar separarea de partener, ci și asumarea propriei responsabilități în acest proces.
„Și atunci eu să mă îngrijesc de mine și de binele meu pentru etapa care urmează. Partenerul meu să se îngrijească de el și de binele lui pentru etapa care urmează. Să ne susținem împreună, să ne susținem copilul”, mai spune Daniela Gavankar.
Deși această abordare pare ideală, realitatea este că începutul unui divorț este adesea încărcat de furie, dezamăgire și suferință.
„Sigur, asta nu se poate face din punctul zero, pentru că în punctul zero s-ar putea să fie și este de cele mai multe ori cu furie, cu dezamăgire, cu supărare, pentru că rareori se întâmplă ca amândoi să-și dorească să divorțeze. De multe ori unul își dorește, unul nu, și atunci cel care a afla vestea sau care este părăsit sigur că gestionează mult mai greu și are de lucrat cu el, de integrat și de trecut prin acest proces”, subliniază experta.
SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour
În ciuda dificultăților, divorțul face parte din viață, la fel ca pierderea unui loc de muncă sau a unei persoane dragi.
„Însă, dacă tu faci - în toate aspectele vieții tale - ce e bine pentru tine, ce să te ajute să treci peste o boală, să treci peste pierderea unui job, să treci peste pierderea unei persoane dragi, să treci peste divorț, face parte din viață”, mai susține Daniela Gavankar.
Odată cu schimbările sociale, și percepția asupra divorțului s-a modificat semnificativ.
„Trăim vieți mult mai lungi decât acum 50 de ani, decât acum 100 de ani.
Legat de copii, înainte era un eveniment excepțional, când eram noi mici, părinții nu divorțau. Dar, acum, de la grădiniță, într-o grupă de de 10 copii de la grădiniță, sigur 3 au părinții divorțați, deci nu mai este excepțional”, mai spune experta.
Un aspect fundamental este felul în care părinții prezintă divorțul copiilor.
„Copiii de multe ori vorbesc cu foarte multă ușurință despre asta dacă nu li s-au prezentat lucrurile ca fiind catastrofice și fără soluție”, subliniază Daniela Gavankar.
Acest punct de vedere este important pentru părinții care trec printr-un divorț: tonul și atitudinea cu care le explică situația copiilor influențează profund felul în care aceștia o vor percepe. În loc de o traumă, separarea părinților poate deveni o tranziție firească, dacă este gestionată cu echilibru și empatie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.