Cum îl învățăm pe copil puterea banului și de când îi dăm bani de buzunar? Roxana Bucur și Andrei Popa: „Există o CONDIȚIE!” / VIDEO
Data publicării:
Experții Roxana Bucur și Andrei Popa au arătat la Părinți Prezenți care ar fi momentul oportun pentru a începe să îi responsabilizăm pe copii în materie de bani și să le arătăm ce înseamnă de fapt puterea banului.

Fondatorii Money4Kids susțin că este esențial să avem discuții deschise în familie, unde părinții să discute cu copiii lor, să fie toți implicați. Chiar dacă micuții nu înțeleg complet, ei simt atmosfera. Pe măsură ce copiii cresc, începând chiar de la vârsta de 3 ani, îi putem implica treptat în discuțiile despre bani.

„Este foarte important să se poarte discuții în familie, între părinți, de față cu copilul. Chiar dacă poate nu înțelege multe, dar, ce-i drept simte. Poate să simtă tensiunile, discuțiile adulților, părinților săi: dacă vorbim la modul negativ despre bani în casă sau este o discuție relaxată despre bani, este ceva normal și firesc să vorbim despre bani.

Apoi, când este mai mare, începând cu 3 ani, putem să-l includem și pe el în aceste discuții. Cum? `Uite, facem lista de cumpărături. Avem acești bani, luăm ceea ce avem nevoie la sesiunea aceasta de cumpărături. Următoarea sesiune o să luăm și o dorință. Uite, mami vrea X, tati vrea Y, tu ce vrei?` Și vom lua acel lucru. Îl implicăm în discuții, așa putem să-l responsabilizăm!

Apoi, vine partea de obiective. Dacă noi avem obiective, bineînțeles și el va dori să își pună și el ceva pe panou acolo și dacă vede că părintele economisește pentru acel obiectiv, firesc și normal, e o trecere foarte lentă. Este necesar să fim și noi angrenați în această educație financiară. 

Dacă implementăm în instituții, grădinițe, școli, educație financiară, profesorul face cu copilul în instituție, dar dacă vine acasă și părintele îi spune altceva, copilul va reține de la părinți, în niciun caz de la profesor! Pentru că este relația emoțională, este conexiunea emoțională și copilul învață în corelație cu emoțiile sale, de la acea persoană la care se racordează emoțional”, a explicat Roxana Bucur la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „Primul pas în educația financiară a copiilor este ACESTA!” Roxana Bucur și Andrei Popa ne spun cum să învățăm micuții să-și gestioneze banii câștigați / VIDEO

Cum îl facem pe copil să înțeleagă diferența dintre nevoi și dorințe?

Cum îl putem ajuta să înțeleagă această distincție? Este important să avem răbdare și să explicăm în mod repetat, susțin experții. Nu trebuie să ne descurajăm dacă nu înțelege din prima dată. Trebuie să fim consecvenți și să nu cedăm.

„Prin răbdare! Nu va înțelege din prima! Este nevoie să avem răbdare și să explicăm și să nu cedăm. Dacă am spus că vom lua doar nevoi, să explicăm: `pentru a crește este necesar să mâncăm, ne ajută legumele, acestea sunt nevoi. Dulciurile sunt dorințe`. Mai apelăm și la dorințe, doar așa, din când în când.

Foarte important este exemplul personal! Cum poate să înțeleagă? Vorbind în termeni de `nevoi` și `dorințe` și între noi ca adulți, între parteneri. Copilul, la vârsta preșcolară, învață din exemple, din modele, concret, intuitiv. Atunci îi spun: `uite, asta este o nevoie. Eu am nevoie de asta, da, nu am nevoie de a zecea pereche de pantofi, este o dorință. Dar dacă am zis că la sesiunea asta îmi fac o dorință, uite, voi cumpăra și a zecea pereche`”, a mai punctat Roxana Bucur.

Le dăm copiilor bani de buzunar?

SURSA FOTO: freepik.com @tongpatong

Andrei Popa susține banii de buzunar ar trebui să îi primească ca o recompensă pentru munca lor, nu ca pe o simplă dăruire. Potrivit lui, atunci când copiii câștigă banii cu trudă, devin mai atenți la modul în care îi cheltuiesc. A făcut referire la un experiment pe care l-a desfășurat alături de cei doi băieți ai săi

„Poate să aibă și bani de buzunar. Întotdeauna când copilul va munci pentru banii aceia și nu vor veni așa, va fi foarte atent la ceea ce cumpără. Și am făcut un astfel de experiment alături de cei doi băieți ai mei.

Am mers la cumpărături și am spus: `ai un buget de 50 lei, banii tăi, bani pe care tu i-ai câștigat. Poți să-ți cumperi ce dorești, doar să te încadrezi în acest buget`. Vreau să spun că a mers în acel hipermarket de vreo două ori la toate rafturile alea, să-și calculeze, să vadă cum se poate încadra. S-a încadrat. A fost undeva la 47 lei, ceva de genul acesta. S-a încadrat, i-au rămas și 3 lei, i-am spus să-i pună în pușculiță.

Îi facem responsabili în primul rând când le dăm libertatea, cumva condiționată de a se încadra într-un buget, dar cu banii lor. Atunci când sunt banii noștri, nu-i interesează cât costă, dar atunci când sunt banii lor și știu că sunt limitați, atunci îi va interesa cu siguranță.

Deci, acesta ar fi un prim sfat, să-i lăsăm să aleagă, dar să le punem o limită, o limită pe care noi o stabilim. Pot fi 50 lei, pot fi 100 lei, pot fi 200 lei, depinde cât are la pușculiță și ceea ce dorește să aibă.

La fel, cum spunea și Roxana, este bine cumva, dacă putem să împărțim acea sumă între nevoi și dorințe. Să le explicăm: `uite, de 25 lei îți cumperi ceea ce îți dorești tu`, dacă e o dorință, `de ceilalți 25 lei îți ei ce ai nevoie`. De exemplu o căciulă, niște mănuși sau un guler, ceva, aia este nevoie, pentru că e nevoia de a te încălzi, de a nu-ți fi frig. 

Nu spun că pasul acesta este cel mai bun sau cel pe care trebuie să-l facem imediat, dar este un prim pas ca micuțul să înțeleagă: `am banii aceștia, îi pot cheltui, într-adevăr, dar trebuie să mă încadrez în ei și îi pot împărți cumva în cele două categorii. În ceea ce am nevoie cu adevărat, dar și în ceea ce este o dorință pentru mine”, a arătat Andrei Popa.

Vezi și Cum câștigă un copil banii și de când? Roxana Bucur și Andrei Popa: „Părinții sunt îngrijorați ca nu cumva micuțul să nu mai facă nimic fără bani” / VIDEO

Dăm copiilor bani de buzunar cu o condiție!

Roxana Bucur a subliniat importanța pregătirii prealabile a copiilor în ceea ce privește gestionarea banilor, înainte de a le oferi bani de buzunar. Potrivit ei, este esențial ca aceștia să înțeleagă diferența între nevoi și dorințe și să înceapă să economisească. Roxana a evidențiat că, odată ce copilul începe să economisească, acesta va începe să gândească strategii pentru a-și cumpăra ceea ce își dorește, dar și pentru a economisi bani pentru viitor.

„O condiție este să facem lucrul acesta după ce i-am făcut specificația între nevoi și dorințe, după ce el a început să economisească. Pentru că fix asta se va întâmpla, el se gândește cum să facă totuși să-și ia ce vrea, dar să-i mai rămână niște bani, să pună acolo în pușculiță. Dacă vrem să începem educația financiară și să-i dăm bani de buzunar și să vină de la el ideea de a-și pune în pușculiță nu se va întâmpla lucrul acesta! Nu așa se creează educația financiară: îi dau bani și-l responsabilizez, să vină de la el să economisească! Nu! Întâi îi fac eu educație financiară prin nevoi, dorințe, prin sarcini, prin a câștiga, prin a-i păstra, prin a realiza un obiectiv și abia ulterior să fac pasul acesta. Și fix lucrul acesta se va întâmpla, va veni de la el, nu trebuie să-i zic eu! Eu i-am dat bugetul, poate să-i cheltuie, n-am nicio problemă, dar va veni de la el soluțiasă facă el într-un fel să mai rămână niște bani să pună la pușculiță”, a precizat Roxana Bucur. 

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel