Cum învățăm copiii să se ferească de un agresor
Data publicării:
În articolul de mai jos veți descoperi un decalog de autoapărare emoțională pentru a ajuta copiii și adolescenții să lupte împotriva agresiunii sub toate formele sale. Învățarea victimelor agresiunii să se apere: aceasta ar putea fi ultima frontieră a acțiunii educaționale la școală. O nouă barieră împotriva unui fenomen, din păcate, răspândit.

Cum să lupți împotriva agresiunii?

Majoritatea programelor anti-bullying se concentrează pe incluziune și educație pentru a respecta și a valorifica diversitatea. Adică, au scopul de a educa bătăușii. Este important, dar nu este suficient.

Este esențial să acționăm și asupra martorilor, a colegilor de clasă care sunt martori la agresiune și nu intervin. 

În mod ideal ar trebui să existe intervenții din partea profesorilor sau persoanelor de specialitate care să se adreseze direct copiilor și să recomande acțiuni concrete, cum ar fi crearea unui contragrup care se opune grupului de bătăuși cu dublu obiectiv de a apăra și susține victimele și de a-i face pe bătăuși să înțeleagă că fac o greșeală. Acest lucru este cu siguranță util, dar, din nou, poate să nu fie suficient. 

Așadar, de ce, pe lângă tot ceea ce am spus până acum, să nu încercăm să învățăm victimele să se apere?

Instinctiv, când un adolescent ne spune că a fost tachinat puternic, îl îndemnăm să nu-i pese. Cu siguranță nu este ușor, pentru că știm că , în unele cazuri, cuvintele pot răni mai mult decât pumnii. 

Cu toate acestea, să nu-i pese este o strategie extrem de eficientă, deoarece îl lasă pe bătăuș fără un punct de sprijin, fără cuvinte. O neutralizează.

Iată un posibil decalog:

Păstrează un jurnal


Nu orice jurnal, ci un jurnal terapeutic care te va face să te simți mai bine. Trucul este să schimbi cuvintele pe care le folosești pentru a descrie ceea ce ți s-a întâmplat. Cuvintele pe care le alegeți pentru a descrie lumea spun cum sunteți, nu cum este lumea. Dacă alegi cuvinte diferite pentru a descrie realitatea, o schimbi cumva, sau în orice caz schimbi efectul pe care îl are asupra ta.

Respiră


Când se întâmplă ceva care te supără, ar trebui pur și simplu să închizi ochii, să respiri adânc și apoi să faci ceea ce trebuie să faci sau să continui ceea ce făceai, chiar dacă nu este ușor.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-6935990_20733500.jpg)

Foto: RDNE STOCK PROJECT/Pexels

Nu crede


Oamenii îți pot spune ce vor, dar întotdeauna doar tu alegi să crezi sau să nu crezi ceea ce spun. Și mai presus de toate, tu ești cel care poți da sau nu valoare oamenilor care îți spun acele lucruri. Avem întotdeauna puterea indiferenței, puterea de a lăsa ceea ce este neplăcut să alunece peste noi.

Notează momentele frumoase


Exercițiul de recunoștință: în fiecare zi, trebuie să-ți exprimi recunoștința pentru cel puțin un fapt  frumos care ți se întâmplă și astfel, zi de zi, devii conștient că, deși lucrurile uneori nu merg bine, ele sunt oricum mereu acolo o mulțime de alte lucruri frumoase în jur.

Pregătește-te!


Întocmește o listă de situații care te-au pus în dificultate în trecut și care, poate, s-ar putea întâmpla din nou în viitor. Cu cât poți enumera mai multe situații, cu atât îți va fi mai ușor să le gestionezi bine în viitor. Pentru fiecare dintre cazurile enumerate, pregătește-ți răspunsul: „Da... așa?”, „Da, este adevărat și...?”,  și așa mai departe. Pregătește-te din timp, astfel încât să ieși în top data viitoare!

Distrage-ți mintea


A te simți rău necesită mult timp liber. Ce înseamnă? Cu cât creierul tău este mai liber să gândească ce vrea, cu atât este mai probabil să se gândească la lucruri care te vor face să te simți rău. Creierul trebuie distras, așa că se va concentra pe cu totul altceva. Fă o listă cu cel puțin 7 lucruri frumoase pe care le poți face oricând ai nevoie de ele și vrei să te simți mai bine.

Schimbați cuvintele


Ce trebuie să faceți este să găsiți noi modalități de a exprima aceleași concepte, înlocuind cuvintele vechi cu cuvinte frumoase, cuvinte magice. De exemplu, puteți înlocui cuvântul „problemă” cu „provocare” sau puteți înlocui adjectivul „dificil” cu „provocator”. Încearcă să crezi că nu ai nicio problemă: ai o situație interesantă de rezolvat. Te va face să te simți mai bine.

3. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-7929419_36719400.jpg)

Foto: RDNE STOCK PROJECT/Pexels

Ce îți place la tine?


Petreci prea mult timp gândindu-te la ce este în neregulă cu tine și prea puțin timp gândindu-te la ceea ce îți place la tine. Frica de judecată este în primul rând o întrebare despre cum te simți și cât de mult te place de tine: când te placi, părerea celorlalți nu este atât de importantă. Trebuie să te ocupi de caracteristicile tale: cel mai bun lucru pe care îl poți face este să le iubești, să înțelegi pentru ce ai nevoie de ele și să realizezi că ele sunt ceea ce te face special pe lume.

Rescrie amintiri


Când îți spui despre lucruri care s-au întâmplat altfel decât de obicei, creierul tău le transformă literalmente. Aceasta înseamnă că, dacă există un episod care încă te face să te simți rău, îl poți rescrie și nu va mai face să te simți rău. Dacă ți s-a întâmplat un lucru rău și continui să te gândești la el ca fiind foarte rău, folosind cuvinte rele pentru a-l descrie și așa mai departe, atunci de fiecare dată când te gândești la el, te vei simți rău. Dacă te gândești la asta folosind alte cuvinte în schimb, atunci vei fi mai bine.

Autoironie


Dacă ești capabil să faci autoironie, nimeni nu va avea puterea să te facă să te simți rău. Cu cât ești mai bun, cu atât ceilalți vor putea să o facă mai puțin! Poate oricum o va face cineva, dar nu va putea spune nimic din ceea ce nu ai spus deja și să o spună mai bine. Dacă înveți să fii autoironic, le iei altora puterea de a face asta.

Amintește-ți: Nimeni nu te poate face să te simți rău fără permisiunea ta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bullying

Articole similare

Cum învățăm copiii să se ferească de un agresor

În articolul de mai jos veți descoperi un decalog de...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel