Cum ne arată copilul că are nevoie de ajutor? Alexandra Șerb: „N-o să mă ia de mână: «hei, mami/tati, am probleme cu emoția!» Nu! Asta e esența inteligenței emoționale!” / VIDEO
„Unii copii devin agresivi, alții se izolează, unii sunt anxioși, iar alții par să fie mereu furioși. Acestea pot fi semne că un copil nu reușește să își gestioneze emoțiile. Cum ne dăm seama, Alexandra, că un copil are nevoie de sprijin? Și ce putem face concret pentru a-l ajuta?” a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc.
Coachul parental Alexandra Șerb, cunoscută ca „Mamă la Pătrat”, a vorbit despre esența inteligenței emoționale la copii. Experta spune că primul pas, înainte de a corecta un comportament, este să-l înțelegem.
„Cum ne arată copilul că are nevoie de ajutor? Prin comportament! Copilul n-o să mă ia de mână: «hei, mami, am probleme cu emoția, mă simt furios și nu știu ce să fac cu emoția».
Nu! Copilul o să lovească, o să trântească, o să muște, o să facă tot fel de comportamente pe care noi le taxăm, ne supărăm, nu ne plac.
Mai punem și etichete: copilul meu e bătăuș, e obraznic, vorbește urât, dar uităm să ne uităm, de fapt, dedesubt, pentru că acolo găsim răspunsul.
E o chestie foarte faină aici. Eu cred că este esența inteligenței emoționale. Dacă vrem să facem o schimbare în felul în care ne raportăm și să creștem în maturizarea noastră emoțională, avem nevoie să facem următorul lucru: să vedem și să despărțim comportamentul de emoție”, explică Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @rina.chu
Cheia maturizării emoționale? Separarea comportamentului de emoție. Nu înseamnă că acceptăm comportamentele dăunătoare. Dar înainte de a le corecta, trebuie să vedem ce le-a generat.
„Copilul meu lovește, țipă, urlă, am înțeles, n-are un comportament plăcut, nu vreau să-l trimit în viață cu comportamentul ăsta, dar până adresez comportamentul, hai să văd emoția.
Și ca să cresc maturizarea lui emoțională într-un mod sănătos, am nevoie să fac spațiu acelei emoții. Deci, el reacționează, da, și eu nu mă duc la el să-l corectez în momentul ăla, să-l cert că țipă, că a lovit, că nu știu ce a făcut, indiferent ce a făcut, ci să mă uit de dedesubt: te văd că ești supărat, te văd că ești furios și sunt aici pentru tine să te țină în siguranță.
Focusul în momentul ăla nu este să fac educație sau să-l cert. Ce învață copilul din interacțiunea asta? Învață că este acceptat, se simte văzut. Ce vedem noi, de fapt? Vedem emoția de dedesubtul comportamentului”, mai subliniază Alexandra Șerb.
Copiii nu se nasc știind să-și gestioneze emoțiile. Se nasc cu capacitatea de a simți, și asta, în toată intensitatea ei.
„Pentru că dacă eu mă cert cu el la nivel de comportament și rămân acolo, copilul nu se simte văzut, pentru că eu nu văd, de fapt, esența, nu văd ce se întâmplă în interiorul lui. El nu face că e un copil rău sau rău intenționat sau că vrea el să-mi facă viața mai grea.
Haosul interior îl sperie și pe el și nu știe cum să îl comunice. Și atunci comportamentul, evident, pentru că noi ne naștem cu capacitatea de a simți. Gândește-te că ne naștem plângând. Da, deci avem capacitate full să ne simțim emoția și cu zero abilități de gestionare”, mai spune Alexandra Șerb.
SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya
Furia lui, agresivitatea, retragerea, nu sunt despre tine. Sunt despre copil. Despre lipsa de abilități, despre nevoia de siguranță, despre haosul care îl sperie. Și în fața acestui haos, rolul tău e să fii ancoră.
„Când suntem mici, tot tumultul ăsta al emoției se manifestă, evident, prin instincte de lovit, agresivitate brută și e normal să fie așa.
De-aia noi suntem părinți, nu le luăm personal, facem diferența între comportament și emoții, acceptăm emoția, redirecționăm mai târziu comportamentul și copilul se simte apoi în siguranță.
Focusul e pe calmare în momentul ăla și am rezolvat ecuația. E simplu, dar nu ușor”, conchide Alexandra Șerb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-o eră în care jocurile de...
Într-un peisaj antreprenorial adesea dominat de...
Unele nume poartă cu ele o forță nevăzută, o poveste...