Cum privim transformările din viețile adolescenților. Maria Coman: „Ei nu știu ce se întâmplă cu ei, nu-și explică reacțiile pe care le au”
Data publicării:
Adolescența este o perioadă de schimbare majoră, atât pentru tineri, cât și pentru părinți.

Cu siguranță, mulți dintre noi am trecut prin acea fază dificilă, iar acum, privind la copiii noștri adolescenți, simțim o oarecare confuzie în fața comportamentului lor.

Dacă pentru noi, ca părinți, perioada aceasta era poate un mister, în zilele de azi este și mai complicat, având în vedere avalanșa de informații la care adolescenții sunt expuși în mod constant.

Citește și Andreea Esca, după ce a vizionat „Adolescence”: Influențele externe, „mai toxice decât oricând” și „năpustesc de oriunde, prin toate canalele, peste niște minți fragede”

Jurnalista Maria Coman a fost invitata Simonei Gherghei și a Oanei Moraru în cadrul podcastului Părinți Cuminți.

Maria Coman: „Ei nu știu ce se întâmplă cu ei, nu-și explică reacțiile pe care le au”

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

„E o perioadă care este confuză pentru ei, dar în același timp și pentru noi. Pentru că în generațiile noastre nu prea ne-a întrebat nimeni cum ne e și dacă ne e bine sau greu sau cel puțin în foarte puține cazuri.

În cazul lor în schimb, care au la dispoziție o armată de informații, e mult mai greu să discearnă prin ea și să găsească ceea ce le este și ce nu le este util.

Atunci când ne uităm la copiii noștri adolescenți și ni se pare ca sunt furioși, ca nu știu să reacționeze cum trebuie, ne răspund urat etc, cred că e util să ne gândim ca și pentru ei e confuzant.

Ei nu știu ce se întâmplă cu ei, nu-și explica reacțiile pe care le au, nu înțeleg de ce-i enervează foarte tare anumite lucruri, nu înțeleg aproape nimic din aceste reacții hormonale și ne place sau nu, dar hormonii sunt o parte foarte importantă din viața noastră, iar reacțiile pe care le au ei în această perioadă sunt unele venite din amigdala care înseamnă impulsuri imediate și cortexul prefrontal este mult mai puțin dezvoltatul, cortexul prefrontal este ăla care ia deciziile raționale.

Cel mai dificil este ca uneori se întâmplă ca atunci când copiii ajung la adolescență, mamele ajung la menopauză.

Hormonii încep să se ducă din ambele direcții într-o luptă care la un moment dat se echilibrează. E mult mai important ce facem noi și cum reacționăm noi la ceea ce fac ei, decât cum reacționează ei. Pentru că ei ne oglindesc pe noi.

Dacă ei au avut un model bun și dacă noi reacționăm în continuare așa cum putem mai bine, atunci lucrurile se vor calma la un moment dat. Dar e greu”, a explicat jurnalista Maria Coman.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Părintele Necula: „Mai nou, aud la părinți de o obsesie cronică. Terminați cu prostiile! Opriți-vă!”

Andreea Esca, după ce a vizionat „Adolescence”: Influențele externe, „mai toxice decât oricând” și „năpustesc de oriunde, prin toate canalele, peste niște minți fragede”

Părinții mileniali, acuzați că sunt „prea moi” și cresc „o generație fragilă”: „Cred că am înțeles greșit lecția copilăriei noastre”

Prof. dr. Flavian Georgescu: „Copiii NU se simt iubiți așa cum trebuie de către părinții lor! Dragostea pentru ei nu trebuie să aibă niciun fel de legătură cu rezultatele lor” / VIDEO

pixel