Cum să crești copii empatici și amabili: Sfaturi de specialitate pentru părinți
Data publicării:
Prin gesturi mici și comunicare clară și constantă, părinții pot contribui cu adevărat la formarea unei generații de adulți mai atenți și responsabili. Un grup de psihologi și educatori a strâns, așadar, o listă de sugestii pentru a introduce mici pastile de bunătate în fiecare ocazie din viața de zi cu zi.

Învățarea empatiei copiilor nu este o sarcină ușoară, mai ales într-o lume în care fiecare domeniu - de la discuții pe rețelele de socializare până la simple relații interpersonale - pare din ce în ce mai caracterizat de agresivitate, tonuri exasperate și dorința de a-și face părerea să prevaleze asupra celorlalți. Cu toate acestea, chiar și într-o societate individualistă și carieristă, părinții moderni pot încă cultiva speranța unui viitor mai bun prin creșterea  copiilor amabili, atenți la nevoile celorlalți.

Pentru a ajuta mamele și tații în acest demers, un grup de psihologi și experți în formare au descris câteva strategii utile pentru cultivarea empatiei.

Vorbind despre emoții


Potrivit lui Michele Borba, psiholog educațional și autor a numeroase cărți despre educație, una dintre principalele modalități de a preda empatia celor mici trece prin alfabetizarea emoțională, adică acel proces educațional care îi conduce mai întâi pe copii să recunoască emoțiile (atât ale lor, cât și ale altora) și apoi să le gestioneze.

Pentru Borba, o modalitate simplă de a stimula o astfel de abordare este încurajarea comunicării față în față, o situație din ce în ce mai rară într-o epocă dominată de ecrane. „Copiii ghidați de digital nu învață neapărat emoții atunci când aleg emoji-uri”, a explicat expertul pentru revista mericană Huffpost, subliniind că acele conversații în care ne privim unul în ochi rămân singurele capabile să transmită copiilor un adevărat sentiment de apropiere, atât fizice și emoționale.

2. Foto: Free... (cum-sa-cresti-copii-care-sunt-empatici-si-amabili-sfaturi-de-specialitate-pentru-parinti-1_07686300.jpg)

Foto: Freepik@freepik

De aceeași părere este și  Laura Dell, profesor la Școala de Educație de la Universitatea din Cincinnati, dar a adăugat că este esențial să-i înveți pe copii să-și recunoască emoțiile de la o vârstă fragedă. Pentru Dell, de fapt, doar atunci când copiii învață să-și gestioneze emoțiile pot începe să le înțeleagă pe cele ale altora.

Media și mediul înconjurător sunt instrumente utile de învățare

O primă „gimnastică” pentru a începe să asocieze diverse stări de spirit cu comportamente și expresii faciale poate fi simpla observare a ceea ce ne înconjoară.

Ravi Rao, neurochirurg pediatru și prezentator de programe pentru copii, sugerează, de exemplu, tratarea învățării despre emoții precum culorile sau numerele, cerându-le copiilor să „exerseze” încercând să identifice emoțiile oamenilor din jurul lor. Ideea este să-i obișnuiești să sesizeze semnalele emoționale de pe fețele oamenilor – fie ei cunoscuți sau simpli trecători – un prim pas în dezvoltarea sensibilității față de stările de spirit ale altora.

Chiar și mass-media (filme, cărți, fotografii, programe de televiziune) pot fi, evident, transformate în oportunități de învățare.

3. Foto: Free... (cum-sa-cresti-copii-care-sunt-empatici-si-amabili-sfaturi-de-specialitate-pentru-parinti-3_90609900.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Madeleine Sherak, o autoare de cărți pentru copii, recomandă mamelor și taților să se uite la emisiuni TV sau să citească împreună povești și apoi să discute cu copiii cum se comportă personajele și cum s-ar putea simți. Potrivit lui Sherak, este util să analizăm împreună situații în care personajele manifestă bunătate sau, dimpotrivă, un comportament negativ, căutând alternative care ar fi putut îmbunătăți situația. Desigur, în aceste cazuri cel mai bine este să alegeți cu atenție conținuturile de savurat împreună cu copiii, optând pentru produse adecvate vârstei care să nu conțină vulgaritate sau elemente potențial deranjante.

4. Foto: Free... (cum-sa-cresti-copii-care-sunt-empatici-si-amabili-sfaturi-de-specialitate-pentru-parinti-2_38811600.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Recunoaște actele de bunătate

În anii copilăriei, părinții ar trebui nu doar să ofere complimente pentru note bune sau succese extracurriculare (sport, cursuri de muzică etc.), ci și pentru demonstrații de empatie și bunătate. Potrivit doctorului Borba, de fapt, lăudarea gesturilor altruiste și sublinierea efectului pe care comportamentele similare îl au asupra celorlalți („A fost foarte amabil să împarți o gustare cu prietenul tău, ai văzut cât de fericit era?”) poate acționa ca un întărire pozitivă pentru a se asigura că atitudinile similare devin din ce în ce mai frecvente, modelând personalitatea copilului pe măsură ce acesta crește.

1. Foto: Free... (cum-sa-cresti-copii-empatici_38244100.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Diferențele de valoare

Pentru a crește copii empatici, este, de asemenea, esențial să îi educăm despre diversitate. În acest sens, scriitorul Sherak sugerează să le permită copiilor să învețe despre diferite culturi, religii și moduri de viață, prin cărți, filme, muzee și activități de voluntariat. Discutarea deschisă a diferențelor îi ajută pe copii să dezvolte o minte deschisă și respectuoasă, precum și să elimine stereotipurile și glumele jignitoare din mediul familial.

Recunoaște-ți greșelile

Nimeni nu este perfect și chiar și cei mai pregătiți și bine intenționați părinți pot greși uneori. Important este să recunoști și să-ți ceri scuze clar.

Dacă un părinte se comportă nepoliticos, ridică vocea fără motiv sau încalcă o promisiune, cel mai bine este să-i explici copilului ce s-a întâmplat („Eram furios și am procedat așa...”) și ce s-ar fi putut face altfel.

Această măsură simplă nu numai că învață că adulții sunt imperfecți, ci și că recunoașterea greșelilor nu este o umilință, ci o modalitate de a reveni imediat la a te simți mai bine împreună cu ceilalți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Foto: Freepik@freepik

Vârsta de la care poți fi prietenul copilului tău. Psiholog Daniela Gavankar: Până atunci nu!

pixel