Lista cu cele mai frumoase nume pe care părinții români le vor alege pentru copiii lor în 2025, conform ChatGPT
Sensul religios al acestei sărbători este ușor de spus: ea celebrează Învierea lui Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu întrupat ca om - care învinge Moartea și șterge Păcatul Original care a urmat omenirea încă din vremea lui Adam și Evei.
Pentru creștini, așadar, Paștele este un moment foarte important, chiar mai mult decât Crăciunul, deoarece amintește de cel mai mare sacrificiu făcut de Isus pentru a permite sufletului uman să se elibereze de păcat și să poată accesa Paradisul.
Postul Mare
Florii
Săptămâna mare
Înainte de marea sărbătoare a Duminicii Paștelui - care, ne amintim, cade în zile diferite în fiecare an -, credincioșii se pregătesc de fapt pentru eveniment prin Postul Mare (puteți pregăti calendarul Postului Mare pentru cei mici), perioadă de aproximativ 40 de zile în la care ne rugăm și facem mici sacrificii.
Cei mai ortodocși țin zilele de post (vineri), dar cei mai mulți preferă să mănânce alimente slabe sau să renunțe la carnea și dulciurile „ispititoare”.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Duminica dinaintea Paștelui este așa-numita Duminica Floriilor, când ne amintim de intrarea lui Iisus în Ierusalim, călare pe un măgar, întâmpinat de mulțimea veselă care flutura ramuri de palmier în semn de jubilație.
După Duminica Floriilor, începe Săptămâna Mare, în care comunitatea creștină reia ultimele zile din viața lui Iisus Hristos.
Și evreii sărbătoresc Paștele: într-adevăr, se poate spune că Paștele „nostru” derivă din sărbătoarea evreiască, de la care și-a moștenit numele și multe simboluri.
De fapt, Paștele provine din ebraica Pesah, termen care poate fi tradus prin „a trece peste”.
Paștele evreiesc sărbătorește eliberarea poporului evreu din sclavia Egiptului. Protagonistul evenimentului biblic este Moise, care, în timpul uneia dintre celebrele „plăgi” divine, a ordonat familiilor de evrei să sacrifice un miel și să-i folosească sângele pentru a stropi stâlpii ușii. În acest fel, mâna lui Dumnezeu i-ar fi cruțat pe primii născuți evrei și i-ar fi afectat doar pe cei ai egiptenilor.
Acesta este motivul pentru care mielul este animalul simbolic al Paștelui.
În tradiția catolică, „trecerea” lui Moise și a poporului său prin Marea Roșie pentru a scăpa de mânia lui Faraon a devenit trecerea metaforică de la moarte la viață.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Iisus a fost un predicator, dar comportamentul lui și faptul că a continuat să adune tot mai mulți adepți nu au fost bine văzute de autoritățile comunității evreiești (din care făcea parte Isus însuși, fiind născut la Nazaret, în Galileea.
Pe scurt, preoții și vechii tradiționaliști îl considerau un rebel periculos, precum și un eretic. De aici și dorința de a pedepsi acel om străin care pretindea că este Fiul lui Dumnezeu. Iuda, un apostol trădător, l-a predat autorităților pe Isus.
Săptămâna Mare marchează reconstituirea acelor momente emoționate:
Joi: amintirea Cinei celei de Taină, unde Isus le-a spus ucenicilor săi că în curând va fi trădat și ucis. Cu această ocazie, Iisus a spălat picioarele apostolilor săi, în semn de smerenie (act care se sărbătorește în biserici cu ritul „Spălării picioarelor”).
Vineri: Patima și moartea pe Cruce. Isus este arestat și adus în fața Sinedriului, cea mai înaltă autoritate dintre evrei. Pentru a executa pedeapsa cu moartea, Isus a trebuit însă să se prezinte în fața Ponțiu Pilat, guvernatorul romanilor care dominau regiunea. Pilat nu avea niciun motiv să-l creadă pe Isus vinovat, dar de teamă că mulțimea furioasă se va răzvrăti, a confirmat vinovăția.
Înainte de răstignire, Iisus a trebuit să sufere torturi și umilințe pe care creștinii le sărbătoresc reluând cele douăsprezece stații ale Via Crucis, o cale pe care credincioșii retrăiesc toate episoadele petrecute în timpul răstignirii.
Sâmbătă: slujbe și doliu pentru moartea lui Hristos
Duminică: Paște și sărbători. Isus învie și se arată celor mai apropiați cunoscuți ai săi.
Și Luni de Paște?
Lunea Paștelui, este ziua de sărbătoare în care se sărbătorește apariția Îngerului care a anunțat învierea miraculoasă celor trei femei care au mers la mormântul lui Isus.
Mielul: derivă din „Paștele evreiesc” și reprezintă animalul de jertfă, care pentru creștini este și însuși Iisus Hristos (care de fapt este numit „Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii”).
Porumbelul: simbol al păcii și eveniment recurent în Biblie (a fost un porumbel care l-a avertizat pe Noe de retragerea apelor după Marele Potop).
Oul: Înainte de a deveni un instrument comercial, oul era un simbol recunoscut al vieții și al regenerării. O metaforă foarte potrivită pentru Înviere.
Iepurașul: mai aparținând tradiției anglo-saxone, această figură ascunde și o rădăcină străveche. Iepurele era unul dintre simbolurile care l-au reprezentat pe Isus.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...