Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
n funcție de nivel - manualul de diagnostic identifică trei forme - autismul poate fi mai „evident” deja în primii ani de viață, în timp ce tulburările mai ușoare ale spectrului pot fi diagnosticate doar mulți ani mai târziu sau chiar pot fi diagnosticate doar la adulți, atunci când persoana care se simte „altfel” (față de funcționarea considerată „tipică”).
În prezent sunt patru tulburări diferite care sunt plasate toate în spectrul autismului:
- tulburare de autism
- sindromul Asperger
- tulburare pervazivă de dezvoltare nespecificată altfel (PDD-NOS)
- tulburare dezintegrativă a copilăriei
Există trei niveluri de severitate, așa cum am spus, și se bazează pe două aspecte tipice ale spectrului autismului:
- comunicare și interese sociale
- interese limitate și comportamente repetitive
Nivelul unu este, în mod evident, „cel mai blând”, în timp ce nivelul trei este considerat cel mai sever.
Prin urmare, există persoane cu autism care se încadrează în spectru, în ciuda faptului că nu au dizabilități. Unii au atipici, alții probleme de comunicare, alții au probleme sociale, dar este important să le explicăm copiilor că autistii nu sunt oameni bolnavi și că nu toți nu pot vorbi sau au comportamente considerate „ciudate”.
Prin urmare, este important să explicăm autismul copiilor, atât pentru a înțelege orice comportament, cât și pentru a normaliza o afecțiune care caracterizează mulți oameni. Este vital să insistăm că autismul nu este o boală și că mulți oameni sunt pe spectru autist fără ca nimeni să-și dea seama.
Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda dificultăților de a se raporta la tiparele sociale și comunicative tipice, reușesc să se mascheze foarte bine. Cu toate acestea, mascarea necesită un efort enorm, astfel încât copiii să își accepte comportamentele reciproc, dovedindu-se mai incluzive.
Acesta ar trebui tratat la fel ca toți ceilalți, dar cu câteva precauții suplimentare. Iată ce le poți spune copiilor tăi despre copiii cu autism:
- pot fi enervați de sunete: mai bine să nu țipe, să nu facă mizerie și să nu fie surprinși dacă devin nervoși într-un mediu zgomotos (cum ar fi cantina).
- multora nu le place contactul fizic: este mai bine să întrebe înainte de a îmbrățișa sau atinge o persoană cu această tulburare.
- unii au nevoie de momente de calm: mai ales după o suprasolicitare, unii copii au nevoie de puțin calm și de niciun stimul pentru a se reîncărca. În acest caz este mai bine să-i lași în pace.
- nu ironiza activitățile lor: urmăresc același desen animat de o mie de ori? Sunt obsedați de tractoare și vorbesc mereu despre ele? Interesele limitate și totalizatoare sunt tipice pentru autisti, haideți să le arătăm și noi interesul!
- fac lucruri „ciudate”: dacă un copil are un fel de tic, el găsește ușurare într-o mișcare, în atingerea a ceva, ar trebui să fie lăsat în pace, este modul lui de a se relaxa.
Iar dacă ai dubii, vorbește cu părinții copiilor cu autism pentru a-i înțelege mai bine și a-ți putea pregăti copilul. Cu siguranță vor fi bucuroși să vă dea indicații, mai ales dacă intenționați să-i invitați acasă!
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.