Cum să gestionezi eficient rivalitatea între frați
Data publicării:
Frații se ceartă și este normal să se întâmple asta. Dar ce să faci când certurile devin un război deschis și constant? Iată cum să controlezi rivalitatea între frați.

Părinții, la un anumit moment al creșterii copiilor lor, trebuie să se lupte cu rivalitatea între frați și să medieze conflictele care există între ei, iar adesea nu este ușor. Mulți se întreabă cum să controleze rivalitatea între frați, astfel încât aceasta să nu se transforme într-un război deschis, atât fizic, cât și verbal.

Frații se luptă și se ceartă între ei, e normal. Acest lucru se întâmplă mai ales în anumite etape ale vieții lor, când sunt mai tineri sau adolescenți, dar și când sunt mai mari.

De ce se ceartă frații?

Frații se ceartă și au conflicte încă de la nașterea celui de-al doilea fiu sau fiică, deoarece adesea cel care s-a născut primul poate simți un sentiment de respingere față de frate sau soră și un sentiment de abandon de către părinți.

Pe măsură ce copiii cresc, conflictele vor fi legate de multiple motive care vor depinde de personalitatea fiecărei persoane și de interesele acesteia. Dar, în mare măsură, vor depinde și de caracteristicile educației pe care o primesc în ceea ce privește tipul de relație care trebuie dezvoltată și cultivată între frați.

2. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6157226_89969100.jpg)

Pexels: Cottombro Studio/ Pexels

Așadar, certurile, crizele de furie, gelozia și invidia pot avea multe cauze, care variază de la nevoia de protagonism și dorința de a fi în centrul atenției, până la dorința de obiecte materiale sau dorința de a avea mereu dreptate.

Indiferent de motiv, frații, în timp ce petrec timp împreună,se  joacă, împărtășesc și se apără în fața celorlalți, în același timp, concurează între ei și își marchează teritoriul.

Iar pentru părinți nu este doar complicat, ci epuizant, să-și medieze războaiele și vrăjmășiile, fără să se oprească să se întrebe cum să controleze rivalitatea între frați.

Cum să controlezi rivalitatea între frați?

Nu există rețete magice, ci câteva sfaturi care pot ghida părinții în această căutare anevoioasă a păcii și liniștii în relația dintre frați.

- Fă-i întotdeauna să se simtă la fel de speciali. Oricât de absurd ar părea, există multe situații cotidiene în care se simt tratați diferit.

- Învață-i de mici să împărtășească absolut totul. 

- Învață-i să negocieze și să ajungă la înțelegeri. Ei trebuie să învețe să ia decizii creând compromisuri și respectându-le. Ei înșiși vor afla termenii acordurilor pe care le încheie; important este dialogul.

3. -imagine fara descriere- (pexels-vika-glitter-2363291_86453700.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

- Lasă-i să asimileze de mici că un frate, ca orice altă persoană, nu trebuie să fie strigat, lovit sau împins. Dimpotrivă, în schimb, se cere permisiunea, se mulțumesc și se fac scuze.

- Evidențiați comportamentele pozitive și motivați-le pe cele care sunt potrivite între frați. De asemenea, subliniați importanța unei relații bune în ceea ce privește sprijinul emoțional, încrederea, loialitatea și securitatea, ceea ce înseamnă o relație puternică și strânsă între frați.

- Asigurați-vă că activitățile lor de divertisment și jocuri nu includ violență, fizică sau verbală.

- Evită să faci comparații între ei.

În concluzie…

Trebuie să educăm prin exemplu. Frații nu încep brusc să se bată între ei dacă cresc într-un climat de conviețuire pașnică și dialog constant și, firesc, dacă nu văd contradicții între cuvinte și acțiuni în mediul lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel