Cum să înveți un copil să vorbească? Cele mai simple și mai eficiente trucuri
Data publicării:
Fiecare părinte, din primele luni de viață ale copilului, așteaptă cu nerăbdare primul cuvânt, dar momentul în care copiii încep să vorbească nu este același pentru toată lumea. 

Fazele dobândirii limbajului se succed armonios, dar durata lor variază în funcție de fiecare copil și de contextul în care este plasat. Nu toți copiii ating aceleași repere la aceeași vârstă.

Sunt multe lucruri pe care părinții le pot face, respectând timpul copilului, pentru a-l ajuta să dezvolte limbajul. Este foarte important ca părinții să vorbească cu micuțul lor încă din primele luni de viață, chiar dacă acesta nu este încă capabil să răspundă. Iată câteva trucuri, dintre cele mai simple și mai eficiente, prin care poți învăța un copil să vorbească:

1. Folosește acțiuni zilnice

Primul exercițiu de făcut pentru a învăța un copil să vorbească este să vorbești cu copilul.

Acțiunile zilnice reprezintă un context favorabil pentru interacțiunea comunicativă și stimularea lingvistică deoarece permit repetitivitatea expresiilor verbale și gestuale.

De exemplu, puteți însoți ora de baie, de hrănire sau de schimbarea scutecului cu cuvinte folosind propoziții simple, încercând întotdeauna să asociați cuvintele cu obiecte și răspunzând la expresiile faciale ale acestora.

Este important ca cel mic sa se uite la tine în timp ce îi vorbești pentru ca el să poată fi atent la expresiile tale faciale și să vadă mișcările gurii tale pe măsură ce se emit cuvintele. 

2. Implică-l în observarea a ceea ce este în jur

Descrie-i tot ce faci și tot ce face el.

De exemplu, dacă îi pregătești mâncarea: „acum mama îți pregătește mâncare gustoasă așa cum îți place” sau în timp ce el joacă „te joci cu mingea roșie... îți place mingea roșie... „ în acest fel le creștem capacitatea de atenție și ascultare.

3. Evitați să imitați copiii

Baby Talk se referă la varietatea lingvistică folosită de adulți pentru a vorbi copiilor.

După vârsta de un an ar trebui să folosim un limbaj corect atunci când vorbim cu micuțul nostru pentru că dacă îi vorbim cu un limbaj extrem de copilăresc nu îi oferim modelul corect care să-l inspire. Una este să vorbești cu un copil într-un mod vesel făcându-ți vocea mai tare, dar alta este să înveți copilul să vorbească în mod greșit.

4. Reformulați-i mesajul

Este important să dai un nume obiectelor către care copilul arată sau spre care se uită, numiți acel obiect chiar și în mod repetat, inserându-l în propoziții.

De exemplu, dacă copilul vă arată recipientul în care păstrați biscuiții, reformulați-i cererea: dorești un biscuit? Mami îți dă un biscuit, îți plac biscuiții, nu?

Însoțiți cuvintele cu gesturi și expresii faciale, jucați-vă cu vocea pentru ca copilul să înțeleagă sensul cuvintelor și prin tonul folosit.

5. Stimulează comunicarea punându-i întrebări des

În jur de 10 luni poți începe să-i pui întrebări simple și închise: „Vrei biscuitul sau bomboana? Vrei să ieși cu mama?”

6. Respectați momentele de comunicare

Respectați momentele de comunicare chiar dacă copilul încă nu vorbește, ci doar produce niște bolborosiri.

Răspunde la grimasele lui, la fețele lui mari, la micile zgomote pe care le face. În acest fel stimulăm încă o dată atenția la ascultare.

7.Arată-i cărți cu poze colorate

De la 9-10 luni îi poți arăta micuțului tău cărți pentru copii. Alegeți-le pe cele ilustrate și colorate. Descrieți figurile, încurajați-l să numească și să indice imaginile pe care i le arătați (de exemplu, „Uită-te la șoricel” „Unde se ascunde șoricelul?”)

8. Citește basme copilului tău

Cititul poate stimula dezvoltarea abilităților lingvistice încă de la 6 luni.

Multe studii arată că copiii cărora li se citește timpuriu își dezvoltă mai întâi limbajul și, ulterior, învață să citească cu mai puțină dificultate.

Este important ca copiii să asculte basme încă de la o vârstă fragedă deoarece identificarea cu personajele din poveste facilitează dezvoltarea abilităților emoționale și relaționale.

9. Plasamentul la cămin

Căminul joacă, de asemenea, un rol fundamental în dobândirea limbajului. Interacțiunea cu alți copii este importantă pentru înțelegerea structurii limbajului. Copiii, intrând în relații cu semenii lor, învață să respecte modalitățile și momentele de comunicare.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: comunicare  copil  limbaj  logoped 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel