10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Ai fobie de durere sau crezi că nu ești pregătit pentru nașterea copilului tău? Citește sfaturile noastre și zâmbește: ce e mai frumos urmează să vină!
La exact 15 secunde după ce a explodat de fericire la vestea că în nouă luni vei avea un copil și că în curând vei fi o familie, o altă emoție subtilă îi asaltă pe viitorii părinți: frica. Frica de a nu fi la înălțime, frica de viață care se va schimba radical.
Dar mai presus de toate, pe măsură ce lunile avansează, o frică mult mai fizică, practică și brutală va veni să te viziteze: frica de naștere.
Astăzi vă spunem, glumind puțin despre asta, cele zece lucruri pe care viitoarele mămici și viitorii tați le pot face pentru a depăși frica de durere și panica primelor momente de viață ale copilului lor și să se bucure de acest moment special și de neuitat!
Primul adevăr care iți vine în ajutor este: nu ești prima și nici nu vei fi ultima femeie care va naște ! Acest lucru se întâmplă aproximativ încă de pe vremea Paradisului Terestru. De când e omul lăsat pe pământ, cu excepția sărmanei Eva, născută în schimb dintr-o coastă, toți s-au născut prin clasica, unica și dureroasa procedură.
Același lucru este valabil și pentru viitor. Luminile științei vorbesc acum despre conceperea copiilor cu celule stem și fără a fi nevoie de un bărbat alături. Dar din câte am auzit, niciun copil nu se poate naște fără o mamă care îl conține, îl învelește, îl protejează și îl crește în sine timp de aproximativ 9 luni. Dacă această presupunere fundamentală nu a fost suficientă pentru tine, gândește-te la un alt mic detaliu. Odată înăuntru, copilul tău, așteptat, dorit, visat și căutat, trebuie neapărat să se nască. Există puține alternative viabile. Și toate trec prin corpul tău frumos și foarte puternic speriat.
De obicei primul la care vei merge va fi medicul tău ginecolog de încredere, care, cunoscându-te bine, va avea toată răbdarea și dorința de a te liniști pas cu pas despre ceea ce se întâmplă cu corpul tău și cu bebelușul tău de la o zi la alta.
Pe măsură ce nașterea se apropie, poți apoi să ceri sfaturi și să vorbești cu moașa care te va urmări, cu medicii spitalului ales, cu medicul anestezist dacă ai optat pentru o cezariană sau o epidurală, cu un medic pediatru dacă aveți îndoieli cu privire la sănătatea copilului și chiar cu un psiholog, pentru a aborda anxietățile și temerile. Nici măcar prima-doamnă a României nu are o echipă de medici ca asta. Nu-ți face griji și dacă simți nevoia, profită și apelează cu încredere la ei.
Din fericire pentru voi, spre deosebire de bunicile și străbunicile voastre, care au trebuit să vă protejeze umflătura de bombe și mamele voastre care au trebuit poate să muncească din greu în fabrici și la câmp, voi, mamele anilor 2000 sunteți protejate de perne de siguranță.
Practic peste tot este acum posibil să participi la cursuri prenatale, yoga, relaxare și cursuri de respirație, unde poți învăța tehnici fundamentale de relaxare (pentru tine) sau cum să schimbi scutecul unui ursuleț de pluș (pentru el).
Cursuri serioase și de încredere sunt cu adevărat peste tot. Puteți întreba medicul ginecolog de încredere sau unitatea medicală unde intenționați să nașteți pentru sfaturi. De la antrenament autogen la poziția lăcustei însărcinate, de la gimnastică în apă la interviuri organizate cu specialiști sau alte mame, vei avea răsfățat de alegere
Fiecare bibliotecă mare are un raft dedicat cărților despre naștere, copii și toate subiectele conexe. Dar înainte de a fi tentat să cumperi toate manualele care vorbesc despre bebeluși și altele asemenea, lasă-ți medicul ginecolog să-ți recomande o singură carte bună, în care va trebui să ai încredere.
Nu vă delectați singură cu cartea și nu fiți egoiste: împărtășiți lectura cu viitorul tătic. Cu siguranță va fi mai mult decât fericit să afle detalii despre cum se naște un copil.
Muzica este un excelent anestezic pentru frică. Însoțește cele nouă luni de așteptare cu un ipod special în care vei copia intenționat o compilație de maternitate. Pune cântece de leagăn pentru noapte, cântece din copilărie, Mozart pentru a calma fătul sau cel mai sălbatic rock dacă te va ajuta să eliberezi tensiunea. Pune-l pe viitorul tată să facă la fel. Și dedică zece minute din zi acestei ascultări distractive și relaxante a trei inimi.
Dacă ai vecini sensibili... asta e, se vor relaxa și ei împreună cu tine.
Alege bunica/mama/soacra/ruda care s-a confruntat deja cu una sau mai multe sarcini și stai la o conversație plăcută cu ea. Partenerul tău va face același lucru atunci când se adresează unei rude de sex masculin. Să vorbești cu oameni care au trecut deja prin asta și au făcut-o te va ajuta imediat să te simți bine.
Fundamental în acest caz este alegerea persoanei potrivite. Trebuie să fie cineva în care ai încredere, care știe să te asculte și să te liniștească, care să nu-ți dramatizeze și să nu-ți alimenteze temerile, dar care să nu-ți ia nici îndoielile cu ușurință. Dacă ai o persoană atât de senină și pozitivă în familia ta - sau printre prietenii tăi - alege-o ca ghid în această călătorie minunată. Dacă nu, lipsește-te și rezumă-te la cititul cărții.
Ține minte întotdeauna că tu ești singura care poate decide cum vei face față nașterii. Dacă partenerul sau rudele tale nu au sensibilitatea de a se răsfăța cu alegerile tale, ignoră-le.
Trebuie să faci ceea ce ți se pare bine - cu respect pentru copilul tău. Depinde de tine să înțelegi și să simți, dacă ești pregătită pentru nașterea naturală, dacă vrei să folosești o epidurală, dacă preferi să ameliorezi durerea cu tehnici naturale, precum nașterea în apă, dacă ești prea speriată și preferi o cezariană. Dacă ai norocul să poți alege, fă-o cu inima și fără teamă de a fi judecat.
Pentru viitorii tați intră în panică la ideea de a participa la naștere, recomand o viziune bună asupra „The Saw” sau a unor filme similare. După atâta sânge și atâta tortură, nimic nu-i mai poate supăra.
În schimb, evită să-ți expui partenerul la experiențe cu copii nedormiți și care țipă Îl vei speria inutil. Nu toți copiii se nasc posedați. Dar dacă al tău este, mai bine afli mai târziu decât să te gândești mai întâi la asta.
Singurul sfat adevărat serios, după această listă de indicii ironice pentru a râde de frica de naștere? Concentrează-te pe după. Cât de fericit și complet vei fi de atunci încolo. Orice anxietăți, dureri, temeri, îndoieli vor fi uitate când copilul dumneavoastră se va naște.
Iar dacă iți este frică de crize nervoase, depresie postpartum, melancolie sau durere, gândește-te că există oameni excelenți care te pot ajuta în timpul și imediat după naștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...