De ce este important să înveți un copil să rezolve conflictele în mod pașnic
Toți părinții știu cât de des...
Informează-te despre tot ce trebuie să știi — de la cum să-i dai vestea, la explicarea sarcinii unui copil mic, până la pregătirea copilului și făcerea acestuia să fie entuziasmat pentru un frate sau o soră.
Când anunți familiei și prietenilor că aștepti din nou un copil, cu siguranță vei fi întâmpinată cu aplauze entuziaste și felicitări. Dar când le spui veștile cele mari copilului tău, reacția nu va fi atât de sigură.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Citește și Strategii pentru a motiva copiii să citească mai mult
Pentru început, un copil mic probabil că nu va înțelege nici măcar ce încerci să spui („Un bebeluș în burtica mamei... ce?”). Chiar și dacă micuțul tău înțelege noțiunile de bază, vestea ar putea lăsa în urmă o mulțime de emoții amestecate: confuzie („Ce înseamnă să fii frate sau soră mai mare?”), entuziasm („Super — un nou prieten!”), furie („Trebuie să te împart cu cineva?!”), anxietate („Mă vei mai iubi și pe mine?”), complet dezinteres („Da, da — și acum, ce zici de excursia la parc?”) sau toate cele de mai sus.
Realitatea este că întreaga lume centrată pe mamă a unui copil mic se schimbă într-un mod care poate fi înfricoșător și destabilizant.
Și deși vor exista, în cele din urmă, multe avantaje în a avea un frate sau o soră, ușurarea tranziției de la copilul unic la cel mai mare va necesita puțină răbdare și planificare.
Vezi și Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting
Urmează aceste sfaturi pentru a asigura o tranziție mai ușoară pe măsură ce burtica ta crește.
Anunțarea veștii despre fratele sau sora mai mare Iată câteva sfaturi pentru a da vestea celui care va deveni fratele sau sora mai mare.
Alege momentul potrivit. Ideal, ar trebui să aștepți până în al doilea trimestru pentru a discuta cu copilul tău. Nu doar că vei ști că totul este în regulă cu sarcina, dar începi să te vezi (și faptul că arăți face totul mult mai ușor de spus).
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Dacă ai o formă severă de grețuri matinale sau oboseală de sarcină încă din primele luni, totuși, poate vrei să îi dai vestea copilului tău mai devreme — altfel, ea s-ar putea să creadă că ceva nu este în regulă. Spune-i clar că nu ești bolnavă, ci doar că „creșterea unui bebeluș este o muncă grea”.
Nu presupune că vrea multe detalii. Adulții au tendința de a explica prea mult lucrurile copiilor, dar uneori este mai bine să păstrezi lucrurile simple.
Fii liniștitoare, dar și sinceră. Spune-i copilului că venirea unui nou bebeluș nu va schimba cât de mult tu și tatăl ei o iubiți, dar fă-i cunoscut că noul frate sau soră va avea nevoie de mult din timpul tău.
Explică-i că bebelușul va plânge mult, că poate va auzi bebelușul trezindu-se noaptea pentru a mânca și că mama va ține mult bebelușul în brațe.
Fă-i clar că bebelușul nu va fi un partener de joacă multă vreme, dar că sunt încă multe moduri în care ea poate să se împrietenească cu fratele ei cel mic (vezi mai jos).
SURSA FOTO: Freepik.com@user17097829
Nu știi cum să explici un subiect atât de complex precum sarcina unui copil de 2 ani? Aceste strategii te pot ajuta:
Folosește cărți pentru a spune povestea. Ajută-ți copilul să înțeleagă conceptul de sarcină folosind cărți ilustrate potrivite vârstei, cum ar fi Before You Were Born: The Inside Story.
Ilustrațiile vor face lucrurile mai clare pentru un copil mic decât cuvintele și s-ar putea să o determine să pună întrebări mai specifice—pe care vei putea să le răspunzi mai bine.
Arată-i fotografii vechi. Scoate un album cu poze de când erai însărcinată cu ea, pentru ca ea să poată vedea cum vei arăta pe măsură ce sarcina progresează. Dacă ai fotografii de la ecograf (fie cu ea, fie cu viitorul ei frate sau soră), acestea pot fi foarte interesante pentru un copil mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Toți părinții știu cât de des...
Nu știi cum să-i spui...
Toți părinții știu cât de des...
Aproape 100.000 de elevi din...
Atunci când alegi un nume...