Cum să îți controlezi fricile și să îți crești copiii cu încredere
Data publicării:
Fiecare părinte se confruntă cu temeri și neliniști legate de cum își crește copilul. 

De la îngrijorări privind siguranța lor, până la teama de a nu greși în alegerea celor mai bune metode educaționale, fricile pot fi copleșitoare.

Însă, atunci când lăsăm aceste temeri să ne conducă, există riscul să luăm decizii dintr-o poziție de anxietate, în loc să fim încrezători și raționali în abordarea noastră.

Citește și De ce unii copii își rod unghiile?

Cum putem înfrunta aceste frici și să nu lăsăm ca ele să ne influențeze modul în care ne educăm copiii?

Iată trei strategii care ne pot ajuta să rămânem ancorati în prezent și să abordăm parentingul cu mai multă încredere.

SURSA FOTO: Freepik.com@boggy

Redu gândirea bazată pe scenarii de tip „cel mai rău caz”

Obiceiul de a ajunge rapid la gândirea „celui mai rău caz” este destul de nou în societatea noastră, dar devine un narativ standard.

Deși statisticile demonstrează că răpirile sunt foarte rare, montagne russe-urile sunt sigure și este puțin probabil ca bomboanele de Halloween ale copiilor să fie amestecate cu droguri, mulți părinți operează cu mentalitatea că pericolul se află la fiecare colț – așa că evită acele lucruri cu totul.

Vezi și Lucruri pe care le fac doar părinții cu o inteligență emoțională ridicată

Este puțin probabil ca pendulul să se miște înapoi atât de mult încât să eliminăm gândirea „celui mai rău caz”, dar reducerea acesteia  ca prim gând ar putea oferi copiilor puțin spațiu să încerce lucruri noi și să își asume noi riscuri.

Dacă îți ții copilul înapoi din cauza fricilor tale, analizează rădăcina acelor temeri.

Nu ajuta excesiv.

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

„Am „împiedicat” copilul meu mijlociu în ceea ce privește gătitul și coacerea. Dintr-un anumit motiv, mereu interveneam și făceam eu totul pentru el. Am avut încredere în primul meu copil și l-am echipat pe cel mai mic, dar l-am ajutat prea mult pe mijlociu.

În timp ce cel mic își face singur clătite, ouă și bacon, mijlociul încă îmi cere să fac eu totul pentru el”, potrivit IMOM.

Ajutorul excesiv împiedică oportunitățile ca copiii să dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a deveni independenți.

În cele din urmă, produce imaturitate, lipsă de încredere în sine și te face să „ungi” clătitele copilului tău adolescent.

Ai încredere în copiii tăi.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Societatea aproape că ne forțează să devenim părinți „elicopter” pentru că mesajul predominant este că trebuie să fim mereu în contact cu copiii noștri și să le supraveghem fiecare mișcare. Acest lucru transmite mesajul subînțeles că nu avem încredere în copiii noștri.

Verifică dacă o situație este sigură și apoi creează oportunități pentru a le oferi copiilor tăi spațiu pentru a se dezvolta în independență.

Lasă-i să stea acasă singuri în timp ce tu faci o plimbare prin cartier. Permite-le să gătească ceva fără ajutor. Încredințează-le deciziile privind preferințele lor personale. A

avea încredere în copiii tăi le consolidează încrederea în sine și pe a ta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Plânsul este o manifestare naturală a emoțiilor,...



Cele mai noi articole

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel