Cum să le comunicați copiilor sosirea unui frățior sau a unei surori mai mici
Data actualizării:
Data publicării:
Sosirea unui frățior sau a unei surori mai mici este adesea însoțită de îndoieli și întrebări cu privire la modul de a se comporta față de copii. Mai ales dacă este un copil unic cel care va trebui să primească vestea. Cum o va lua? Când să comunici știrile? Ce cuvinte să folosești?

Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe copii să se pregătească pentru sosirea unui frățior sau a unei surori mai mici și să trăiască această experiență în pace.

Spune întotdeauna adevărul

Prima regulă este să spui întotdeauna adevărul. Este necesar să informați copiii despre sosirea unui frățior sau a unei surori mai mici și să spuneți, pe cât posibil, ce se va întâmpla.

În acest fel, copiii au ocazia atât să se pregătească pentru un nou scenariu de viață, cât și să se adapteze treptat la schimbările din sistemul familial.

Alegerea momentului potrivit

Atunci când anunțați o nouă sosire în familie, este bine să alegeți cu atenție momentul. Copiii mici se chinuie să cuantifice orele, zilele și lunile și, prin urmare, este o practică bună să urmați o regulă simplă: cu cât copilul este mai mic, cu atât îl puteți anunța de noua sosire cât mai aproape de data scadenței.

Anticiparea prea mult a timpului poate avea ca efect anunțarea unui lucru care este prea departe de a se întâmpla pentru copil și, astfel, să-i dea sentimentul că acel eveniment nu va avea loc.

Relația cu copiii ceva mai mari este diferită: în aceste cazuri, vorbirea la timp despre sarcină poate avea efectul pozitiv de a-i implica în noul proiect de viață de familie, oferindu-le oportunitatea de a participa pe deplin la transformările care vor avea loc.

Fii primul care dă vestea

Încercați să evitați ca oricine altcineva să comenteze sarcina în fața copiilor voștri înainte de a le anunța vestea chiar voi înșivă. Oricât de mici sunt copiii, acest lucru ar putea submina încrederea pe care o au copiii tăi în tine.

Spune ce se va întâmpla

O altă regulă de urmat este să le spuneți copiilor ce se întâmplă și să anticipați ce se va întâmpla. În acest caz, înseamnă a descrie comportamentul unui nou-născut și a explica că în timp va dobândi capacitatea de a zâmbi, de a se juca, de a merge, de a vorbi...

Pentru a face acest lucru, poate fi util să folosiți fotografii sau videoclipuri pentru a le arăta copiilor cum erau atunci când erau mici și compară acele imagini cu ceea ce va arăta noul venit.

Este bine să spunem că un nou-născut are nevoie de îngrijire atât de la mama, cât și de la tata, dar și de la fratele sau sora mai mare. În acest fel frații încep să fie implicați în procesul de îngrijire, dându-le un rol, chiar dacă mic, care îi poate împuternici.

Obțineți ajutor pentru a vă pregăti pentru sosirea fratelui sau a surorii tale mai mici

O altă indicație utilă este să obțineți ajutor de la frații și surorile mai mari în amenajarea camerei copilului. Arată leagănul, căruciorul și masa de înfășat permițând copiilor să le exploreze.

Curiozitatea este unul dintre semnele distinctive ale copilăriei și este important să o răsfeți mai ales în această fază, când frățiorul încă nu s-a născut și acele spații sunt accesibile.

Mai mult, dacă copiii vor împărți dormitorul, este bine să înțeleagă ce spații ar trebui să lase celui mic, de exemplu în garderobă sau între jocuri.

Gradualitate și răbdare

Propune aceste schimbari treptat: treptat este, de fapt, cel mai bun mod de a schimba cu blandețe obiceiurile familiei, având timp să le metabolizezi și să le transformi în noi rutine.

Este de dorit ca sosirea noului copil să nu coincidă cu alte schimbări importante (de exemplu, mutarea casei sau schimbările de școală).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: familie  frati  nastere  sarcina 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel