Cum să le insufli copiilor respectul și grija față de animale
Data publicării:
Cultivarea respectului și grijii față de animale la copii este un valoare în sine.

Nu ar trebui, așadar, să se caute un alt scop sau beneficiu în acest sens, deoarece este o învățătură care ar trebui să fie insuflată fiecărui copil și fiecărui individ. Dar, pe lângă aceasta, aduce mult mai mult copiilor noștri decât am putea imagina inițial.

Așa cum o confirmă Vanessa Carral Portilla, psiholog sanitar și educativ la Dogtor Animal, specializată în intervenții asistate cu animale:

„Acordând timp pentru a conștientiza, încă de la vârste fragede, că trăim alături de ființe simțitoare, ajută la dezvoltarea empatiei, o abilitate esențială pentru relațiile sociale și pentru dezvoltarea propriului nostru autoconcept.”

Citește și Cum să îți surprinzi familia: activități de făcut împreună acasă

Pe lângă empatie, „contactul cu animalele îi ajută să își dezvolte abilități sociale, compasiune sau bunăstare, dar și să înceapă să își asume responsabilități în cadrul îngrijirii animalului”, adaugă Sònia Sáez, medic veterinar și responsabilă de comunicare la Purina Spania.

Cum beneficiază copiii de pe urma cultivării iubirii față de animale?

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Există mai multe beneficii importante pentru copii, rezultate din respectul față de animale, pe care specialiștii le-au evidențiat. Psihologul explică mai jos cum se reflectă această iubire și respect față de animale, aspect cu aspect:

Empatie. „Prin îngrijirea și respectarea animalelor, copiii învață să se pună în locul altora, să înțeleagă nevoile celor din jur și să aprecieze diversitatea formelor de viață.”

Dezvoltare emoțională. „Din perspectiva respectului față de ceilalți (înțeles ca orice formă de viață cu care trăim), se contribuie la dezvoltarea emoțională a copiilor,” detaliază aceasta, pentru Hola.com.

„Interacțiunea pozitivă cu animalele poate fi o sursă de consolare, reduce stresul și întărește stima de sine, deoarece îngrijirea și respectarea unei ființe vii întărește ideea de responsabilitate și încredere în propriile forțe.”

Dezvoltare socială. Vanessa Carral spune că iubirea și respectul față de animale ajută și la dezvoltarea planului social al copiilor noștri, deoarece contribuie la formarea unor valori precum compasiunea, grija față de mediu și o conviețuire armonioasă în societate.

Recomandări

SURSA FOTO: Freepik.com@animeshka82

Pornind de la acest principiu de bază, cele două specialiste oferă recomandări clare pentru a stimula respectul față de animale la copii:

Modelarea respectului și grijii față de animale. Având în vedere că, așa cum am menționat, copiii observă cu atenție și adoptă comportamentele adulților, este esențial să fim un exemplu pozitiv în interacțiunile noastre cu animalele, mai ales atunci când copiii sunt martori.

„A arăta respect față de animale, a evita comportamentele violente și a le trata ca ființe vii care simt este o metodă foarte eficientă de învățare prin exemplu”, subliniază Carral.

Încurajarea unui contact responsabil. O idee excelentă este să-i implicăm pe copii în activități cu animale, cum ar fi cele din rezervații naturale sau centre special dedicate, însă un prim pas poate fi simplu: lăsându-i să interacționeze cu animalele de companie.

Astfel, vor învăța să le trateze cu blândețe, respectându-le spațiul și momentele de liniște. V

Citirea unor povești sau vizionarea unor filme educaționale. „Multe povești transmit valori de respect față de animale și pot deveni un punct de pornire pentru discuții importante, fiind o modalitate prin care plantăm, treptat, semințele respectului în inimile copiilor noștri,” adaugă Carral.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Cum să gestionați conflictele într-un mariaj 

Conflictele sunt inevitabile într-un mariaj.  Nu...

Nume de fete care au inspirat mari poeți

Ronsard, Rimbaud, Victor Hugo… Acești scriitori și...

Ce este fenomenul „bebelușilor cărucior”?

Între 2.000 și 3.000 de copii trăiesc în condiții de...



Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

pixel