Cum să promovăm respectul pentru persoanele în vârstă?
Data publicării:
Promovarea respectului pentru persoanele în vârstă este unul dintre fundamentele educației copiilor. Nu numai că este pozitiv pentru ei în procesul lor de maturizare, dar este și pozitiv pentru viitoarea interacțiune dintre cei mici și persoanele în vârstă.

Cultura imediată, progresul tehnologic și distanța pe care o provoacă uneori rețelele sociale tind să accentueze decalajul generațional, creând un abis între o parte și cealaltă. Cu toate acestea,  promovarea respectului pentru persoanele în vârstă are consecințe extrem de pozitive nu numai pentru copii, ci și pentru bunici.

Oamenii în vârstă sunt cei care petrec adesea mai mult timp cu copiii. Acționarea prin exemplu este modalitatea fundamentală de a transmite copiilor respectul pentru obiceiurile, credințele și modurile de a locui în lume care sunt tipice bătrânilor.

Cum să promovăm respectul pentru persoanele în vârstă?

Îmbătrânirea este ultima etapă a ciclului de viață. Modificările organice afectează organismul, mobilitatea acestuia, simțurile sale. Toate acestea provoacă suferință emoțională la persoanele în vârstă, conducându-i uneori la o izolare iremediabilă. O persoană în vârstă care trăiește singură va fi mai predispusă să cadă în depresie , ceea ce îi va agrava starea de sănătate.

Promovarea respectului pentru persoanele în vârstă trebuie să se bazeze pe îngrijirea iubitoare din partea adulților mai tineri. Un bunic activ, care petrece timp de calitate cu nepoții săi și participă la viața de familie, călătorii și sărbători, va avea mai puține șanse să sufere povara vârstei.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-5637739_72067100.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Desigur, uneori relația dintre diferite generații este obositoare. Educația este predată după reguli diferite. De fapt, se întâmplă adesea să apară diferențe de opinie în ceea ce privește soluționarea problemelor cotidiene, în special în ceea ce privește educația copiilor.

Împreună cu cele spuse anterior, trebuie să luăm în considerare faptul că copiii cresc într-o eră în care totul se rezolvă acum datorită tehnologiei . Drept urmare, ei pot ajunge să creadă că bunicii lor nu au nimic în comun cu ei.

Coexistența între generații

Dificultatea de a realiza conviețuirea intergenerațională crește dacă părinții copiilor au avut o relație îndepărtată cu bunicii sau cu alte persoane în vârstă. A trăi într-o societate care supraevaluează tineretul și respinge bătrânețea nu este nimic nou.

În acest sens, un obstacol care ne împiedică să promovăm respectul pentru persoanele în vârstă este reprezentat de stereotipuri și prejudecăți. Dacă în alte vremuri sau în alte regiuni vârstnicii au fost cei care au transmis înțelepciunea unui popor, se pare că în ultima vreme această funcție socială a fost înlocuită de tehnologia informației.

Beneficiile interacțiunii între generații

Predarea și promovarea respectului pentru persoanele în vârstă aduce mari beneficii atât bunicilor, cât și copiilor. Noi, ființele umane, suntem intergeneraționali prin definiție. Desigur, nu vorbim doar despre respectul față de persoanele în vârstă care fac parte din familie. De fapt, ne referim și la profesori, vecini și toți oamenii din jurul nostru.

Persoanele în vârstă care primesc afecțiune și respect de la copii se caracterizează prin schimbări pozitive ale dispoziției și o creștere semnificativă a vitalității. A scăpa de singurătate, a te simți un membru integral și activ al societății și a te iubi pe tine însuți  sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii care derivă din această integrare.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-5637736_40917600.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Înțelepciunea și sfaturile bunicilor și bătrânilor sunt amintite pentru totdeauna de copii. De asemenea, acceptarea și respectarea bătrâneții ca parte integrantă a procesului de viață scade anxietatea și teama de a crește.

În concluzie,  promovarea respectului față de persoanele în vârstă este o modalitate de a ne apropia copiii și bunicii  de o conviețuire sănătoasă și armonioasă. Tratamentul respectuos față de ceilalți, față de diferență, ar trebui să prevaleze în orice legătură care se stabilește între oameni.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel