Bebelușul tău pare obosit? Iată cum să recunoști semnele care îți spun că e momentul să-l pui la culcare
Data publicării:
Pentru părinți, în special cei care au un bebeluș, unul dintre cele mai mari provocări este să înțeleagă când este momentul potrivit pentru a-l pune la somn.

 De la naștere până la șase luni, bebelușul doarme mult, dar ritmul și semnele de oboseală sunt adesea greu de identificat, mai ales pentru părinții care nu au experiență.

În primele luni de viață, un bebeluș nu face diferența între zi și noapte, iar oboseala poate să se manifeste într-un mod subtil și ușor confuz.

Citește și La ce vârstă primesc copiii din România primul smartphone? Rezultatul unui studiu Google

Cu toate acestea, există semne care pot ajuta părinții să își dea seama când copilul are nevoie de somn. Dacă înțelegi aceste semne, poți evita supra-stimularea și îl poți pune la somn înainte ca oboseala să devină copleșitoare.

În plus, recunoașterea timpurie a semnelor de oboseală poate contribui la un somn mai bun pentru bebeluș și poate preveni momentele de agitație sau iritare. Așadar, cum îți dai seama când bebelușul tău este pregătit pentru somn? Iată câteva semne care te pot ghida.

De la naștere până la șase luni, un bebeluș doarme, în general, mult, în jur de 15-18 ore pe zi, în medie. În primele luni de viață, un copil nu face diferența între zi și noapte și are un somn foarte fluctuant. La început, nu este întotdeauna ușor să îți dai seama când un nou-născut are nevoie de somn.

Vezi și Ce este fenomenul „bebelușilor cărucior”?

Totuși, unele semne pot ghida părinții pentru a-l pune la culcare înainte ca oboseala să devină prea evidentă.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik


În majoritatea cazurilor, se știe că un bebeluș este obosit când începe să își frece ochii și urechile, să căscăie, să își ridice sprâncenele, să devină iritat sau să plângă.

„Dacă copilul prezintă aceste semne, înseamnă că are cu adevărat nevoie de somn. Acestea sunt aproape semne prea târzii pentru a-i propune să meargă la culcare”, observă Pauline Lotte, asistentă medicală pediatră.

Există semne precursoare, dar mai greu de identificat, care indică faptul că este momentul să îi propui bebelușului să meargă la somn. Aceste semne includ, în special, atunci când:

Se descurajează rapid;

Se plictisește de jocuri;

Este mai agitat în comportament;

Este mai iritat;

Are privirea pierdută în gol pentru câteva momente.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...

Cum să înveți copilul să fie responsabil: 5 pași esențiali

Învățarea responsabilității este o parte importantă din...



Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat”

pixel