4 reguli de la un profesor NYU pentru o copilărie sănătoasă, fără smartphone-uri: „Suntem prinși în capcană. Singura cale de ieșire e acțiunea colectivă”
Este o oportunitate de a cunoaște mai bine instituțiile de învățământ care te interesează. Privind din perspectiva timpului, această vizită este o șansă de a aduna informații valoroase, păstrând totodată amintirile proaspete și clare, dar liniștite.
Deși școlile se pregătesc temeinic și, în general, își prezintă ofertele educaționale într-un mod bine structurat, există factori care sunt mai ușor de evaluat și cântărit printr-o vizită directă.
De exemplu, facilitățile școlii și modul în care funcționează aceste centre educaționale sunt aspecte care pot influența decizia finală.
Așadar, primul pas important este să afli când sunt programate zilele porților deschise la școlile pe care le ai în vedere.
Fie că ai ales aceste școli datorită proximității față de casă, a proiectului educațional, a valorilor, facilităților sau altor motive, vizita lor în această perioadă îți va oferi o imagine mai clară asupra ofertei educaționale.
CITEȘTE ȘI Când și cum își pot înscrie părinții copiii în clasa pregătitoare
Al doilea sfat pe care îl împărtășesc este să descarci sau să citești proiectul educațional disponibil pe site-ul fiecărei școli. Știu că lectura acestora poate părea complicată, dar este un exercițiu esențial; măcar să le răsfoiești.
Așa vei putea evita surprizele neașteptate pe măsură ce copiii tăi avansează prin anii de școală. Proiectul educațional oferă informații esențiale despre cum funcționează școala: valorile, metodologiile, obiectivele și alte aspecte importante.
Deși programul școlar nu este, cu siguranță, factorul decisiv în alegerea unei școli, el poate deveni un element important în procesul de filtrare.
Același lucru se aplică și sentimentului pe care îl ai în timpul zilelor porților deschise. De aceea, este esențial să ai o idee clară despre programul școlii atunci când faci alegerea, și, de ce nu, atunci când decizi ce institut este potrivit pentru copilul tău.
În ziua vizitei, vei observa facilitățile școlii: sălile de clasă și spațiile comune. Vei întreba despre programul școlar pentru a vedea dacă se aliniază cu programul tău, deoarece, indiferent de cât de mult îți place o școală, aceasta nu poate fi o opțiune viabilă dacă nu îți permite să îți echilibrezi viața personală și profesională.
De asemenea, vei dori să afli mai multe despre valorile școlii pentru a vedea dacă acestea se potrivesc cu cele pe care le prioritezi acasă.
Dar există un aspect esențial care nu poate fi trecut cu vederea și care nu poate fi observat imediat: prima impresie. Pentru a fi confortabilă ca familie pe termen lung într-o școală, relațiile umane care se creează acolo sunt fundamentale. Este important să îți amintești că acela este locul în care copiii tăi își vor petrece o mare parte din copilărie, învățând și dezvoltându-se.
Dacă împărtășești această viziune, acordă atenție nu doar aspectului academic, ci și modului în care sunt gestionate aspectele sociale și emoționale.
Observă câtă atenție și dăruire sunt puse în detaliile care contribuie la crearea unui spațiu sigur și sănătos pentru toți elevii. Este important să ții cont de faptul că 41% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani spun că au avut o problemă de sănătate mintală în ultimul an.
Un alt aspect este problema economică, mai ales dacă școala care vă interesează este una privată. În plus, nu toate școlile au aceleași cheltuieli pe parcursul anului școlar, cum ar fi costurile pentru activitățile extrașcolare, excursii, uniforme sau transport.
Un alt punct important pe care îl recomand părinților noi este să verifice dacă școala utilizează manuale care se studiază pe tot parcursul educației timpurii și în primii ani de școală primară sau dacă există fișe de lucru realizate intern.
Toate aceste detalii au un impact semnificativ asupra cheltuielilor pentru educație la finalul anului.
Pe baza analizei fiecărei școli, va trebui să adăugați alți factori care cântăresc în decizia voastră. Unul foarte important este distanța dintre școală și locuința familiei.
Există multe zile și mulți ani în care vei face drumul între școală și casă, iar principalele prietenii ale copiilor tăi se vor forma în cadrul școlii. Faptul că școala este aproape și călătoria este scurtă, fără a fi necesar să folosești mașina, este un avantaj semnificativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În viața de zi cu zi, felul în...
Daniel David, ministrul...