Cum să-ţi ajuți copilul să își aleagă cariera potrivită
Data publicării:
Este normal ca adolescenții care sunt pe cale să termine școala secundară să simtă o mare confuzie și nesiguranță cu privire la viitorul lor profesional. Iată câteva sfaturi ca să-ți ajuți copilul în acest sens.

Să-ți ajuți copilul să-și găsească cariera potrivită pentru el este una dintre cele mai satisfăcătoare sarcini, dar și una dintre cele mai delicate pe care le au părinții.

Părinții trebuie să respecte timpul acordat adolescentului pentru a lua o decizie

Potrivit ultimului recensământ școlar al Ministerului Educației, peste 400.000 de tineri peruani termină liceul în fiecare an. Se estimează că doar 3 din 10 dintre ei au o alegere definitivă în ceea ce privește viitorul lor în învățământul superior, ceilalți nu au.

Este normal ca adolescenții care sunt pe cale să termine liceul să simtă o mare confuzie și incertitudine cu privire la viitorul lor și la gusturile lor personale în alegerea unei cariere. Acest lucru se întâmplă adesea pentru că nu s-au oprit să se gândească cu ani înainte la ceea ce ar dori să studieze sau la ceea ce ar dori să facă în viață și pentru că nu au fost ajutați să își dezvolte abilitățile.

Deoarece aceasta este o decizie foarte dificilă și una dintre cele mai importante decizii cu care se confruntă o persoană în întreaga sa viață, aceasta va avea nevoie de sprijinul părinților pentru a trece prin acest proces. Nu există reguli de urmat pentru a ghida vocația copiilor dumneavoastră, dar câteva sfaturi bune sigur le va fi de folos:

Ascultați, respectați, nu impuneți idei.

Nu uitați că toți copiii sunt buni la ceva și că este de datoria părinților să-i sprijine, să-i înțeleagă și să-i ghideze în această descoperire prin observație și răbdare. Este esențial să le oferiți o anumită libertate pentru ca ei să descopere singuri la ce sunt buni și la ce nu este pentru ei; fără a fi invazivi, fără a le impune cariere, deoarece acest lucru va avea consecințe nefaste. De aceea, părinții trebuie să respecte preferințele și interesele adolescentului, făcând să prevaleze acceptarea deciziilor luate de copiii noștri cu privire la vocația lor profesională, pentru ca aceștia să își poată croi drumul în viața de adult simțindu-se fericiți.

Cunoașteți pasiunile și activitățile copilului dumneavoastră

Cunoscând activitățile care îl interesează cel mai mult, este posibil să le corelați cu o activitate profesională, de exemplu, dacă este interesat de corpul uman pentru a-l vindeca, ar putea fi medic sau asistent medical. Prin urmare, este important să le cunoaștem preferințele, gusturile și obiectivele în viață.

Descoperiți-le competențele transversale
Pentru a studia pentru o diplomă universitară și pentru a lucra în cadrul acesteia, nu trebuie doar să dobândești cunoștințe. Este, de asemenea, important să aveți competențe transversale, cum ar fi adaptarea la schimbare, lucrul sub presiune și stres și empatia. Tinerii ar trebui să evalueze care dintre acestea vor fi cele mai necesare în domeniul lor de interes.

Oferiți informații utile
Deși este important să îți urmezi vocația, fiecare părinte știe că este, de asemenea, vital să poți trăi din cariera ta. Împreună puteți căuta informații despre cariere, programe de studii, salarii, piața muncii, stiluri de viață, responsabilități, posibilități de creștere, proiecții, printre altele. Este posibil să puteți asculta discuții online gratuite cu absolvenți care vă pot oferi o perspectivă mai bună asupra carierei și a domeniului respectiv.

Test vocațional

Testele vocaționale, deși pot arăta afinitatea elevului pentru o specialitate sau alta, nu sunt indicatori decisivi ai carierei pe care urmează să o urmeze, deoarece decizia finală aparține tânărului. Este important ca părinții să respecte timpul acordat adolescentului pentru a lua o decizie. Uneori, părinții se grăbesc prea mult în alegerea carierei copilului lor.

Schimbarea alegerii
De cele mai multe ori, tinerii își dau seama în primul ciclu de studii că ceea ce au ales nu îi satisface, dar decid să nu se schimbe de teamă să nu dezamăgească părinții. Cu toții putem face greșeli, pentru că decizia nu este una ușoară și este normal să ne răzgândim. Este mai bine să pierzi un ciclu decât să-ți pierzi întreaga viață lucrând în ceva ce nu-ți place.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel