Cum să vorbești cu adolescenții despre subiecte intime
Data publicării:
A vorbi despre sex cu copiii tăi ajunși la vârsta adolescenței poate fi jenant și este greu de înțeles cum să abordezi un subiect atât de intim. Dar nu-ți face griji, te vom ajuta.

Pe măsură ce copiii încep să crească și pot începe să manifeste interes pentru intimitate, este important să discutați cu ei despre subiect și să fie deschiși și capabili să asculte. Așadar, iată câteva sfaturi despre cum să vorbești cu fiii și fiicele tale adolescenți despre sex.

Dar în primul rând o precizare: nu este vorba de a dicta reguli și de a decide ce ar trebui sau nu ar trebui să facă fiii și fiicele noastre în dormitor. În schimb, ideea este să le vorbim despre consimțământ, sănătate și libertatea de alegere.

Încercați, totuși, să nu faceți din asta o sursă de jenă. Copiii tăi trebuie să găsească în tine un punct de referință capabil să discute cât mai multe fără jenă și natural. La urma urmei, sexul face parte din viață și ar trebui să fie un subiect abordat fără prejudecăți.

Cum să vorbești cu adolescenții despre sex

Adolescenții găsesc informații și dezinformări despre sex dintr-o varietate de surse: prieteni, cultură, mass-media... Dar informațiile venite de la părinți au, evident, o importanță deosebită.

Nu trebuie să fii un sexolog expert pentru a avea conversații influente cu adolescenții tăi. Doar informează-te și fii deschis și sincer. Fiii și fiicele dumneavoastră merită onestitate și sfaturi bazate mai degrabă pe fapte decât pe prejudecăți.

Fără prelegeri!

Rămâi calm și pozitiv. Încurajează-ți copiii să vorbească și să asculte. Amintiți-vă că amândoi aveți o conversație și că nu trebuie să faceți prelegeri! Dă-le permisiunea să nu fie de acord cu tine și să exploreze. Poate că fiica ta sau fiul tău știe deja cea mai mare parte a ceea ce ai de spus!

Secretul pentru a-i face pe adolescenți să asculte nu este să predice, ci să faci din conversație un dialog gânditor și deschisă. Copiii adolescenți sunt adulți în curs de dezvoltare, nu copii pe care trebuie să-i disciplinați impunând reguli pe care încă nu le pot înțelege pe deplin. Pentru că ei chiar înțeleg!

Este crucial să le respectăm inteligența și capacitatea de a reflecta. Dacă încerci să-ți impui ideile, acestea se vor închide emoțional și nu te mai ascultă. Dacă, totuși, te arăți cu adevărat interesat de punctul lor de vedere, îi vei pune pe gânduri.

2. Fotografie... (pexels-kindelmedia-8550837-1_81294100.jpg)

Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Fără prejudecăți 

Fă-i să înțeleagă că nimeni nu are dreptul să-i judece pentru ceea ce își doresc sau pentru ceea ce resping. Că sexualitatea face parte din viață și fiecare trebuie să o trăiască în felul său, fără a se conforma modelelor care nu le reflectă. 

În cele din urmă, deși probabil crezi că fiicele tale sunt încă mici, să știi că aproape sigur știu mult mai multe despre sex decât îți dai seama, chiar dacă nu l-au avut niciodată. Cu siguranță au vorbit despre asta cu prietenii și probabil au văzut materiale pornografice.

Este posibil ca acest lucru să le fi încurcat și mai mult sau să le fi dat concepții greșite despre sexualitatea și consimțământul feminin. Din păcate, atunci când vorbim despre sex cu fiicele noastre, trebuie să ținem cont întotdeauna de pericolul abuzului și violenței.

Trebuie să le explicăm că au întotdeauna dreptul să spună nu, chiar și atunci când actul sexual a început deja. Și că dacă partenerul lor nu respectă acest nu, e vorba despre un viol și trebuie să vorbească despre asta cu tine sau cu un adult în care are încredere.

Contracepția și bolile cu transmitere sexuală

A vorbi despre sex cu fiii și fiicele tale adolescenți înseamnă, de asemenea, să abordezi problema dificilă a contracepției și a prevenirii bolilor cu transmitere sexuală. Din fericire, și pe această temă poți profita de ajutorul multor surse excelente care explică clar și simplu tot ce trebuie să știi. 

Chiar și în acest caz, este important să discutați cu sinceritate și să nu vă lecții copiii. În dormitor nu vor fi adulți care să-i supravegheze, cel mai bine este să-i tratezi ca pe oamenii responsabili care sunt sau ar trebui să devină.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel