Cum sărbătoreau românii Crăciunul în perioada comunismului. „Când îți era lumea mai dragă se lua curentul, însă atmosfera în perioada asta era diferită”
Data actualizării:
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
În perioada comunistă, Crăciunul a fost înlocuit cu Sărbătoarea pomului de iarnă, o sărbătoare lipsită de conotațiile religioase și care includea și Revelionul. Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, figura comunistă care îi lua locul în tradițiile sărbătorilor de iarnă.

În perioada comunistă din România, Crăciunul nu era oficial interzis, dar era supus unei restricții severe și controlului ideologic.

Regimul condus de Nicolae Ceaușescu și Partidul Comunist Român se opunea în mod direct religiei și manifestărilor religioase, iar sărbătorile creștine, inclusiv Crăciunul, erau privite cu reticență de autorități.

Citește și Povești scurte despre Crăciun pentru copii

În acea perioadă, comunismul promova un ateism de stat, iar cultul religios era considerat o formă de rezistență împotriva regimului.

Deși Crăciunul nu era interzis oficial, sărbătoarea a fost treptat desacralizată și adaptată conform ideologiei regimului.

De exemplu, temele religioase legate de Nașterea Mântuitorului erau evitate sau reduse la minimum, iar autoritățile încercau să transforme Crăciunul într-o sărbătoare strict laică, concentrându-se pe tema „cadourilor” și „dăruirii”, dar fără nicio conotație religioasă.

„Crăciunul era marcat de cozi interminabile”

Vezi și „Afară ninge liniștit / Și-n casă arde focul / Iar noi pe lângă mama stând / Demult uitarăm jocul”. Poezii de Crăciun care ne amintesc de copilărie

„Prin 86 -87, pâinea era pe cartelă, uleiul la fel. Crăciunul atunci era marcat de cozi interminabile, apoi îl așteptam pe Moș Gerilă. La televizor nu aveai la ce să te uiți, doar în Noaptea de Revelion era emisiuni.

Bradul era împodobit cu bomboane, beteală, artificii micuțe, pe care le prindeam în pom, iar cei mai bogați aveau, poate, și globuri.Portocalele le găseam doar în perioada aia.

În schimb, atmosfera era diferită. Ne adunam în apartamente, eram uniți, făceam petreceri, din punctul ăsta de vedere era diferit.

Lucrurile aveau valoare atunci, ne bucuram de orice lucru primit de Crăciun de la Moș Gerilă”, spune o doamnă care a prins Comunismul, pentru PărințișiPitici.

Energia electrică era cu „porția”

„Când îți era lumea mai dragă se lua curentul, adică în toată perioada Comunismului, îmi amintesc că mama făcea cozonac la lumina lumânării”, își mai amintește femeia.

În schimb, regimul promova sărbători ca Ziua Națională (1 mai) sau Ziua Muncii, în care ideologia comunistă era sărbătorită.

Mai mult, religia și tradițiile asociate Crăciunului erau adesea suprimate în școli și instituții, iar colindele religioase erau interzise sau modificate astfel încât să nu mai includă teme biblice.

Chiar și bradul de Crăciun, o tradiție păstrată în multe familii, nu era susținut de autorități, dar părinții și copiii își găseau totuși modalități de a sărbători în cercul lor intim.

De Crăciun erau lăudați liderii comuniști

În perioada comunistă, de Crăciun românii se bucurau de portocale, iar Moș Gerilă le aducea daruri copiilor cuminți în prima zi a anului. Se amenaja „pomul de iarnă”, iar Sărbătorile de Iarnă erau folosite de regim ca o formă de propagandă pentru a evidenția realizările partidului comunist.

În perioada Crăciunului, multe dintre colindele cântate lăudau liderii comuniști, o practică dusă la extrem.

În același timp, românii făceau față cozilor interminabile pentru a obține rațiile de carne, lapte și pâine, necesare pentru a avea ce pune pe masă pe 25 decembrie.

Adesea, din cauza timpului pierdut la cozi, nu reușeau să cumpere nici măcar un brad pentru sărbătoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...

Tradiții și legende de Sânziene

Pe 24 iunie, calendarul românesc marchează o zi cu dublă semnificație, una...



Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

pixel