Cum și când să începem educația sexuală cu copiii noștri? Psihosexolog Mona Spânu: „Este un proces complex care trebuie urmat cu pași mici” / VIDEO
Data publicării:
Mona Spânu, psihoterapeut și psihosexolog, președintele ATED - Asociația de terapie, educație și dezvoltare, a vorbit la Părinți Prezenți despre momentul potrivit în care să începem educația sexuală cu proprii copii.

Mona Spânu subliniază că educația sexuală nu este legată doar de actul sexual în sine, ci reprezintă o dinamică fundamentală a vieții noastre. Cu alte cuvinte, sexualitatea cuprinde mult mai mult decât aspectul fizic și implică comportamente, emoții și modul în care ne raportăm la propria noastră interioritate. Experta subliniază că adulții în ziua de azi se pot simți în unele momente nedumeriți în privința sexualității, așa că este important să abordăm subiectul cu copiii noștri într-un mod deschis și gradual, ajutându-i să înțeleagă toate aspectele acestui proces complex. Este important să ne întrebăm „cum?” să îi educăm pe copii în această privință, mai degrabă decât să ne concentrăm exclusiv pe „când?”

„În general se consideră că educația sexuală începe momentul în care ne naștem. Adică fix de atunci părinții și copilul intră într-un mod de comunicare despre propriul corp. Sexualitatea este văzută ca o dinamică a vieții noastre, adică este foarte important să ne dăm seama că nu se raportează doar la ideea de act sexual în sine. Ține de dinamica dintre noi, de relația dintre oameni, de multe lucruri care par că nu sunt înțelese suficient de mult. Și atunci da, este un proces complex care trebuie urmat cu pași mici și îndelung de mult timp, până când copilul devine adolescent să înțeleagă ce înseamnă sexualitatea.

Mai mult decât atât, chiar și adulții în ziua de astăzi se întâmplă să nu cunoască foarte bine în acest sens. Diferența dintre sex și sexualitate este destul de mare, adică actul în sine, actul sexual prezintă ceva, iar sexualitate reprezintă totalitate a comportamentelor, emoțiilor, modul în care ne raportăm noi la interiorul nostru.

Și atunci nu se mai vorbește doar despre actul în sine, ceea ce este foarte greu în zilele noastre să ne dăm seama cum și când. Mai important este să ne dăm seama `cum?` decât `când?` având în vedere că se face încă de când copilul se dezvoltă. Este foarte important ca atunci când copilul este mic și îl ducem să-i facem băița să începem de atunci. `Uite, spălăm capul, părțile corpului`”. a explicat Mona Spânu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Cum denumim părțile intime ale copilului? Mona Spânu: „Nu le spunem popular!”

Cum ar trebui să numim părțile intime ale copiilor? Pentru psihosexologul Mona Spânu, răspunsul este clar: nu ar trebui să apelăm la termeni populari. Este important să utilizăm cu încredere termenii corecți, încă de la o vârstă fragedă, pentru a le spune copiilor despre penis și vulvă. Această abordare directă și sinceră ne ajută să evităm stânjeneala atunci când vine momentul potrivit să abordăm subiectul cu adolescenții și să transformăm conversația în ceva natural și deschis.

„Nu, nu spunem popular. Spunem încă de atunci dacă se poate și cunoaștem acest termen că vorbim despre penis și despre vulvă. Și atunci ne este mai ușor și nu mai suntem așa stânjeniți nici când vine momentul potrivit să le spunem copiilor adolescenți despre treaba asta și pur și simplu va fi ceva natural”, a mai punctat experta.

Mona Spânu: „Cu cât se începe mai devreme, cu atât atât părintele și copilul vor fi mai puțin stânjeniți”

La fel cum vorbești despre brațe, cap, picioare și alte părți ale corpului, la fel de natural ar trebui să vorbim și despre organele genitale ale copiilor. Președintele ATED subliniază importanța introducerii acestor termeni în vocabularul cotidian al copiilor încă de la o vârstă fragedă. Ea afirmă că repetarea acestor termeni în mod constant va contribui la formarea unui reflex în comunicare. Astfel, cu cât începem mai devreme să folosim termenii corecți, cu atât mai obișnuită și mai puțin stânjenitoare va deveni discuția despre organele genitale.

„Păi, dacă vom începe să spunem de mai multe ori, ne va intra în reflex. Și atunci da, va fi din ce în ce mai simplu să spunem. Va fi ceva obișnuit. Copilul când este mic nu știe, dar când crește va auzi constant că `acesta este penisul`, `vulva` și tot așa. Cu cât se începe mai devreme, cu atât atât părintele și copilul vor fi mai puțin stânjeniți în a auzi și a reproduce această denumire”, a punctat Mona Spânu.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel