Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Conform cercetărilor publicate în revista „Scientific Reports”, se pare că există un al șaselea simț misterios și ascuns, denumit „Phantom Touch Illusion” (PTI), care ar putea fi adăugat celor cinci simțuri pe care le cunoaștem cu toții.
Acest fenomen curios se referă la capacitatea de a simți furnicături fără niciun contact fizic real.
Dacă te-ai gândi să te gâdili, ai constata că nu simți nimic, iar dacă degetul tău ar aluneca peste antebraț, senzația de gâdilat ar fi absentă. Acest fenomen se datorează unei uși tactile în sistemul nervos, care anulează informațiile senzoriale generate de propriile mișcări.
Însă, cercetătorii au fost curioși să afle ce se întâmplă atunci când atingem într-un context de realitate virtuală. Ar fi posibil să simțim ceva în absența unui stimul tactil real, interacționând într-un mediu virtual?
Pentru a descoperi răspunsul, un experiment a fost desfășurat cu 36 de participanți cu vârste cuprinse între 21 și 42 de ani, având puțină sau deloc experiență în domeniul realității virtuale. Echipați cu ochelari de realitate virtuală, participanții și-au văzut doar mâinile virtuale, excluzând vizualizarea antebrațelor sau a altor părți ale corpului. Într-un mediu virtual, ei s-au plimbat, au interacționat și au atins obiecte virtuale dispuse pe o masă.
După ce s-au obișnuit cu acest mediu virtual, experimentul a fost pus în practică. Participanților li s-a cerut să apuce unul dintre bețișoarele virtuale de pe masă cu mâna dreaptă și să-și mângâie în mod repetat mâna virtuală stângă cu capătul bețișoarei. Ulterior, aceștia au fost instruiți să facă același gest, dar atingându-și palma, degetele și vârfurile degetelor cu bețișoarele. Fascinant este că 32 din cei 36 de participanți au experimentat o senzație pe care au descris-o ca fiind „furnicături sau mâncărimi”, sau ca și cum vântul le-ar trece prin mână. Mai mult, au confirmat că această senzație a persistat chiar și atunci când și-au atins antebrațul, o parte a corpului invizibilă cu ochelarii de realitate virtuală.
Descoperirea indică faptul că percepția umană și senzația corporală nu se bazează doar pe viziune, ci reprezintă o combinație complexă de diverse percepții senzoriale și reprezentarea internă a corpului nostru (schema corpului). În timp ce „atingerea fantomă” implică senzația de contact care nu are loc fizic, această constatare nu pare să fie legată de iluzii de întruchipare. Diferența principală dintre atingerea fantomă și alte iluzii optice constă în faptul că PTI nu necesită niciun tip de stimulare tactilă prealabilă, care să fie apoi „transferată” mâinii virtuale.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin acest fenomen și pentru a oferi o imagine mai detaliată a modului în care creierul nostru interpretează semnalele.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...