Părinții care cresc băieți empatici folosesc aceste 10 expresii de „modă veche”. Iată de ce ele sunt cheia unei copilării fericite
A ști cum să fii un părinte bun rămâne unul dintre marile mistere ale condiției umane – un obiectiv de viață pentru care mulți sunt dispuși să renunțe la orice altceva pentru a-l atinge.
Orice părinte îți va spune că nu există jumătăți de măsură în creșterea unui copil. Copiii au nevoie de iubire totală și necondiționată.
A fi părinte înseamnă dragoste și afecțiune neîngrădită, momente de joacă, recitaluri și meciuri de baseball. Este un maraton de peste 18 ani, plin de suișuri și coborâșuri, pentru care nimeni nu este cu adevărat pregătit.
În acest parcurs, ne confruntăm cu propriile răni, nesiguranțe și sentimente de inadecvare.
Există nenumărate opinii ale experților despre ce înseamnă o educație bună. Deși fiecare copil și fiecare situație sunt unice, majoritatea specialiștilor sunt de acord că cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a susține dezvoltarea inteligenței copilului tău este să-i arăți, zi de zi, că îl iubești.
Your Tango a adresat această întrebare unui grup de experți – de la psihologi și asistenți sociali la părinți și bunici cu experiență.
Dacă părinții tăi te-au învățat aceste abilități, sunt șanse mari să fii un adult inteligent:
SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh
„Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care i le poți oferi copilului tău este să recunoști atunci când ai greșit. A-ți cere scuze și a-i cere iertare îi arată respect și îl învață că este firesc să faci greșeli, dar și să le corectezi.
Copilul înțelege că orice interacțiune poate fi reparată și că emoțiile lui sunt importante. În loc să adopți o atitudine autoritară, îi transmiți că îl vezi ca pe un egal din punct de vedere emoțional.
Cel mai important, copilul învață că iubirea nu este condiționată de perfecțiune. Acea siguranță că este iubit indiferent de greșeli, că poate repara relațiile tensionate și că este conștient de propriile emoții și de ale celor din jur îi oferă o fundație solidă pentru o viață împlinită și de succes”, susține pentru sursa citată psihologul John Gottman, cofondator al Institutului Gottman.
„Cu câteva ore înainte de absolvirea liceului, fiica mea și cu mine schimbam mesaje. I-am spus cât de mândri suntem de ea și ce treabă grozavă a făcut.
Ea mi-a răspuns: `Vă mulțumesc că m-ați ghidat la fiecare pas`.
Pentru mine, cel mai important a fost mereu să-i ofer îndrumarea potrivită și să-i arăt, prin propriul exemplu, ce înseamnă iubirea.
Cred că iubirea este un verb – nu doar un sentiment, ci o acțiune. Îmi spun mereu copiilor mei cât de mult îi iubesc, dar mai important este să le demonstrez acest lucru prin fapte”, susține Dion Chavis, director executiv, Black People Parenting.
„Seara trecută, familia mea a avut o discuție despre limbajele iubirii. Am făcut chestionare amuzante și am vorbit despre ce ne face să ne simțim cel mai iubiți și înțeleși.
Indiferent dacă te ghidezi după teoria Limbajelor Iubirii sau nu, cred că esențial este să înțelegi limba inimii copilului tău. În cazul nostru, contactul fizic și afecțiunea sunt pe primul loc.
Această înțelegere vine fie prin observație, fie întrebându-i direct.
În unele culturi, nu există un cuvânt pentru mulțumesc – în schimb, recunoștința se exprimă prin fapte, gesturi și respect profund. Îmi place această simplitate, pentru că reflectă realitatea lumii: ceea ce spunem și ceea ce facem ar trebui să fie mereu în armonie.
Dacă îmi arăt iubirea așa cum cred eu că este cel mai bine, fără să țin cont de nevoile reale ale copiilor mei, atunci acest gest este mai mult pentru mine decât pentru ei”, spune Charlie Capen, tată a doi copii și vicepreședinte al GISH (Greatest International Scavenger Hunt).
„Poți să-mi spui orice. Nu există nimic care să te îndepărteze de iubirea mea”, subliniază Julie Mayer Norvilas, consilier matrimonial, terapeut și mamă.
„Fă din iubirea necondiționată o prioritate în viața ta și în relația cu copilul tău. Iubește-l fără să-l judeci”, susține Heather Allen, asistent social și mamă.
„Nu doar crede în copiii tăi, ci ai încredere în ei. Străduiește-te să le înțelegi realitatea așa cum o trăiesc ei. Nu le respinge, nu le minimiza și nu ironiza ceea ce îți împărtășesc.
Ascultă cu atenție și asigură-i că ești alături de ei, chiar și atunci când îți este greu să auzi ce spun. Copiii vorbesc deschis atâta timp cât nu îi facem să se teamă de reacțiile noastre.
Conectarea autentică, sinceră, dintr-un loc de vulnerabilitate, le oferă copiilor cea mai profundă siguranță în iubirea noastră”, spune Leezá Carlone Steindorf, autoare premiată a cărții Connected Parent, Empowered Child
„Îi respect întotdeauna spațiul și intimitatea fiului meu. Nu intru niciodată în camera lui fără să bat”, susține Dina Colada, antrenor de relații și mamă singură a unui adolescent de 17 ani.
„Pe măsură ce copiii noștri cresc, se confruntă constant cu schimbări – în ei înșiși și în mediul lor.
Caută răspunsuri și siguranță pentru a putea accepta aceste schimbări fără să se simtă pierduți.
Ca părinți, trebuie să fim alături de ei, fără judecată, resentimente sau rușine – nici a lor, nici a noastră.
Dacă nu îi vedem cu adevărat așa cum sunt și cum devin, ei nu vor simți iubirea noastră, oricât le-am spune că îi iubim. Nu ne vor încredința frământările lor dacă îi criticăm sau încercăm să îi controlăm excesiv.
Dar dacă îi însoțim cu sinceritate, grijă și sprijin autentic în această călătorie a schimbării, vor ști că sunt iubiți – pentru că vor învăța să se iubească pe ei înșiși”, spune Larry Michel, coach pentru relații de cuplu și familie, fondator al Institutului de Energetică Genetică, tată a trei tineri adulți.
„Ascultă-ți copiii cu adevărat. Asta înseamnă să lași deoparte propria agendă când îți vorbesc și să fii prezent pentru a înțelege ce îți spun.
Înseamnă, de asemenea, să fii sincer cu privire la calitatea atenției pe care le-o poți oferi în acel moment.
Dacă ești complet disponibil, ascultă-i cu toată atenția. Dacă ești pe jumătate prezent, spune-le: `Mami/Tati îți poate oferi acum doar o parte din atenția sa. Ești de acord?` Iar dacă nu poți fi deloc atent, recunoaște asta: `Sunt distras/obosit/ocupat acum. Putem vorbi într-o oră?`
Apoi asigură-te că revii la ei exact când ai promis”, subliniază Tara Brown, educator certificat Parenting by Connection și coach de viață transformațional.
„Pe lângă nevoile de bază, ființele umane au nevoie de apartenență, valoare de sine și un scop – toate construite pe o fundație de iubire și afecțiune.
Când nu primim iubire în copilărie, capacitatea noastră de a ne iubi pe noi înșine și de a avea relații sănătoase este afectată. În locul siguranței emoționale, apar nesiguranțe, lipsa de încredere și o voce interioară critică.
Aceasta poate duce la relații dificile, depresie, singurătate, stres, perfecționism și chiar probleme de sănătate, în funcție de severitatea neglijării emoționale trăite în copilărie”, a spus Nancy Andino, terapeut certificat Gestalt, terapeut EMDR și consilier pentru abuzul de alcool și substanțe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.