Dacă răspunzi „da” la aceste întrebări este posibil să suferi de sindromul impostorului în relațiile tale de prietenie
Data publicării:
„A nu putea fi tu însuți, a simți că nu ești suficient în ceva...”

Sindromul impostorului presupune a crede că nu ești „suficient de bun într-un domeniu” (inteligență, creativitate...), chiar dacă dovezile arată că, de fapt, ești, și a te simți ca un impostor în propria ta viață (de parcă succesele tale nu ar depinde de tine).

Acest concept este adesea întâlnit în domeniul profesional, dar poate apărea și în relațiile personale, în special în sfera prieteniei, ca senzația de a nu fi „suficient de bun” pentru prietenii pe care îi ai sau de a crede că, dacă aceștia descoperă cine ești cu adevărat, te vor părăsi.

Citește și Întrebarea care îți va repara relația cu copilul tău. Dr. psiholog Amanda Hanson: Doar uită-te la el și întreabă-l

Cum să știi dacă experimentezi acest fenomen cu prietenii tăi? Dacă poți răspunde „da” la aceste întrebări, este probabil ca sindromul impostorului să te afecteze.

Simți că prietenii tăi te apreciază pentru o versiune pe care nu o recunoști ca fiind reală?

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Aceasta este una dintre cele mai frecvente semne. Când prietenii tăi te complimentează sau îți recunosc calitățile, poate că simți că nu le meriți, ca și cum ar vedea ceva ce tu nu percepi în tine însuți.

Deconectarea dintre cum te văd ceilalți și cum te vezi tu însuți poate crea o senzație constantă de impostură.

Îți este greu să ceri ajutor sau să îți arăți emoțiile de teama de a nu fi o povară?

Dacă eviți să vorbești despre problemele tale sau să ceri ajutor chiar și atunci când ai nevoie, este posibil ca teama de a părea prea exigent să te oprească.

Persoanele care suferă de sindromul impostorului în prietenie se preocupă adesea excesiv de a nu deranja sau a incomoda, iar acest lucru le face să își ascundă vulnerabilitatea și să proiecteze o imagine de autosuficiență forțată.

Te compari continuu cu alții și simți că mereu ieși în pierdere?

Citește și Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Aceasta este o altă trăsătură comună a sindromului impostorului. Compararea constantă cu ceilalți poate duce la sentimentul că nu ești suficient de bun, chiar și atunci când realizările tale sunt valoroase.

Această percepție poate crea un ciclu de auto-dubiu și nemulțumire.

SURSA FOTO: Freepik.com@1403

Simți că trebuie să te străduiești mult pentru a menține prietenia?

Dacă tot timpul simți că trebuie să „câștigi” afecțiunea prietenilor tăi, este probabil să experimentezi sindromul impostorului.

Această senzație de efort constant poate fi epuizantă și poate genera anxietate, deoarece te forțează să fii mereu în alertă, având grijă de fiecare detaliu pentru ca relația să nu se deterioreze.

Îți este frică că, dacă te îndepărtezi puțin, te vor uita?

Teama de abandon sau de a fi uitat este, de asemenea, o semnătură frecventă. Poți simți că, dacă nu ești mereu prezent sau disponibil, prietenii tăi vor înceta să te caute, ceea ce indică o insecuritate profundă față de valoarea pe care crezi că o aduci în prietenie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...



Cele mai noi articole

Întrebări pe care să le pui copilului tău dacă este anxios

Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel