De ce ar trebui să-i învățați pe copii să spună „NU”. Una dintre cele mai importante lecții pe care o puteți da micuților voștri
Data publicării:
Deși astăzi există divergențe în acest sens, este necesar să-i învățăm pe copii să spună „nu” , deoarece această lecție îi va ajuta mai târziu în viață. Sunt cei care sunt pro, în timp ce alții cred că această expresie îi poate afecta negativ pe viitor. Cu toate acestea, de mai multe ori vor trebui să știe că este sănătos, și chiar necesar, să stabilească limite pentru a fi în siguranță.

Motive pentru a-i învăța pe copii să spună „nu”

Acest „nu” devine o abilitate care le va permite să știe, la vârsta adultă, că există spații în care se pot simți în siguranță, care sunt frontierele lor de netrecut. Și că există și alte limite pe care ei nu ar trebui să le încalce.

Introducerea în practica de a răspunde în acest mod atunci când este necesar va facilita, de asemenea, procesul de luare a deciziilor. A-i învăța pe copii să spună „nu” înseamnă că respectul pe care îl datorează altora ar trebui să se aplice și la ei înșiși.

Psihologul Ana Poliwoda, așa cum a afirmat în studiul său despre importanța limitelor în copilăria timpurie, susține faptul că dacă înveți un copil să spună „nu”, îl ajută să capete autonomie și încredere în activitățile pe care le desfășoară zi de zi. Copilul va înțelege așa cum funcționează lumea și consecințele care derivă din anumite acțiuni, atât ale lor, cât și ale altora. Acesta este un mod de a-l face să știe că poate influența mediul prin acțiunile lui.

În acest sens, autorul menționat subliniază că predarea limitelor favorizează autoreglarea emoțională și aduce conștientizarea responsabilității propriului comportament, întrucât acțiunile lor au repercusiuni asupra altor persoane.

Citește și Ce cuvinte să folosești atunci când copilul nu te ascultă: Cel mai bune vorbe pe care părinții le pot folosi în loc de „să-ți fie rușine” sau „taci din gură”

Importanța de a învăța să stabilim limite

3. -imagine fara descriere- (de-ce-ar-trebui-sa-i-invatati-pe-copii-sa-spuna-e2809enue2809d--una-dintre-cele-mai-importante-lectii-pe-care-o-puteti-da-micutilor-vostri-3_64729400.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Învățarea acestei abilități ajută la consolidarea personalității viitorului adult și îi face să înțeleagă că nu ar trebui să se simtă rău pentru că spun „nu” lucrurilor sau situațiilor în care nu doresc să participe sau acceptă companie de la oameni cu care nu se simt confortabil sau care le creează disconfort sau neplăcere.

La fel, această lecție îi va permite copilului să înțeleagă că ar trebui să uite de vinovăție, pentru că nu a greșit cu nimic, că este în regulă, că este normal și chiar corect să traseze niște linii care nu pot fi depășite.

Învățarea copiilor să spună „nu” este un instrument grozav care îi va servi pe tot parcursul vieții. Este o aptitudine pe care mulți adulți din ziua de azi și-ar fi dorit să o dobândească când erau mici, întrucât astăzi își dau seama că nu știu să respingă situațiile care le provoacă disconfort emoțional.

Modalități de a spune „nu” politicos

„Nu, mulțumesc, aș prefera să nu fac asta”.

„Nu, nu sunt pregătit să fac asta chiar acum”.

„Nu, mă pricep la multe lucruri, dar acesta nu este unul dintre ele”.

„Nu, nu mă simt bine așa”.

„Nu, trebuie să mă gândesc la asta pentru că nu mi se pare bine”.

Aceste fraze ar putea ajuta, de asemenea, atunci când ajung la adolescență, pregătindu-i pentru anumite scenarii. Poate fi util, de exemplu, să le exersați înainte de a ieși la o petrecere sau o întâlnire cu prietenii. Dar dacă încep să apeleze la ele încă din copilărie, atunci le va fi mult mai ușor.

Vezi și Cum faci să nu mai țipi la copil și cât de dăunător este acest obicei. Zece tehnici ca să te abții și să-ți crești micuțul rezistent emoțional

Alte beneficii ale „nu”

2. -imagine fara descriere- (de-ce-ar-trebui-sa-i-invatati-pe-copii-sa-spuna-e2809enue2809d--una-dintre-cele-mai-importante-lectii-pe-care-o-puteti-da-micutilor-vostri-2_51925700.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

A-l învăța pe copil să spună „nu” are și alte beneficii, cum ar fi:

Se va simți mai în siguranță.

Va învăța să stabilească limite clar.

Va fi conștient de faptul că are spațiul personal care nu ar trebui să fie invadat de nimeni altcineva.

Va fi asertiv, exprimându-și în mod clar părerea, fără a răni pe ceilalți.

Va respecta pe ceilalți când le vor spune „nu”.

Va gestiona mult mai bine presiunea grupului.

Va înțelege că deciziile lui merită să fie respectate.

Va respinge situațiile care i-ar putea compromite integritatea fizică sau psihică .

Va avea valorile sale personale și nu se va lăsa influențat de alții.

Va fi respectuos cu ceilalți.

După cum vedem, a-i învăța pe copii să spună „nu” este o abilitate importantă și necesară care îi va ajuta să-și consolideze personalitatea și să gestioneze situațiile care vor apărea de-a lungul vieții. Fără îndoială, va fi o lecție pentru care vor fi mereu recunoscători.

În cele din urmă, ar trebui să știe că este adesea benefic să-și urmeze propria intuiție, adică acel sentiment că ceva nu este în regulă. Unele situații sau oameni te pot face să te simți inconfortabil. Este necesar să-i învățați că, în aceste cazuri, trebuie să aibă încredere în ei înșiși și să facă ceea ce simt, căutându-și mereu protecția.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  limite  metode  parenting  parenting pozitiv  psihologie pozitiva  recomandari  sfaturi  tehnici 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel