De ce căldura poate influența comportamentul neadecvat al copiilor
Data publicării:
Este obișnuit ca cei mici să fie mai irascibili vara, oricât de contradictoriu ar putea părea acest lucru adulților.

Ne petrecem tot anul așteptând cu nerăbdare vacanța de vară, dar când aceasta sosește... nu este întotdeauna idilică. Aveți senzația că copilul dumneavoastră se comportă mai puțin bine în această perioadă a anului? Poate căldura să afecteze comportamentul copiilor? "Da, căldura poate afecta semnificativ comportamentul copiilor", spune Sonia Martínez Lomas, psiholog și director al Centros Crece Bien. 

Temperaturile ridicate îi pot face pe copii să se simtă mai iritați, obosiți și mai puțin toleranți. Dar de ce? Ce legătură are căldura cu comportamentul? Ei bine, potrivit psihologului, există mai mulți factori care pot produce anumite schimbări în comportamentul copiilor, iar acestea au sens:

"În primul rând, căldura poate provoca deshidratare, ceea ce afectează starea de spirit și energia. În plus, pe vreme caldă, copiii pot dormi mai puțin bine, ceea ce le influențează comportamentul în timpul zilei", spune ea.

Combinația acestor factori poate duce la o probabilitate mai mare ca copiii să aibă accese de furie, să aibă mai puțină răbdare, să manifeste mai multă furie și să aibă dificultăți de concentrare sau de atenție.

Pe de o parte, pentru că acest lucru îi poate face pe părinți mai stresați, fiind nevoiți să se ocupe de îngrijirea lor fără a avea timp pentru aceasta, ceea ce se traduce printr-un stres mai mare pentru copiii lor, care riscă să simtă că părinții lor nu le acordă atenția de care au nevoie și ajung să ceară o prezență mai mare prin comportamente inadecvate.

Pe de altă parte, dacă sunt în grija altor rude, de obicei bunicii, este posibil ca aceștia să nu respecte aceleași reguli și să nu impună limitele cu care copiii sunt obișnuiți acasă, ceea ce le poate crea confuzie.

La ce vârste sunt cele mai frecvente modificări comportamentale în timpul verii?
"Deși toți copiii pot fi afectați de căldură, cei mai mici, în special cei sub cinci ani, tind să fie cei mai vulnerabili", spune Sonia Martínez. "Acest lucru se datorează faptului că ei încă își dezvoltă mecanismele de reglare a temperaturii și nu își pot exprima întotdeauna clar disconfortul sau nevoia de apă. 

Un alt aspect de luat în considerare este că, așa cum subliniază psihologul, bebelușii și copiii mici sunt mai puțin capabili să se adapteze la schimbările extreme de mediu, ceea ce înseamnă că căldura îi afectează mai intens.

Linii directoare pentru a preveni comportamentul neadecvat al copiilor în timpul verii
Odată ce ne-am lămurit că nu este doar o chestiune de percepție, ci că într-adevăr căldura poate avea o influență negativă asupra comportamentului copiilor noștri, important este acum să aflăm ce putem face pentru a evita acest lucru sau, cel puțin, pentru ca aceste situații de comportament inadecvat să apară mai rar și cu mai puțină intensitate. În acest sens, directorul Crece Bien ne asigură că există mai multe strategii pe care părinții le pot folosi pentru a-și ajuta copiii să facă față căldurii și să minimizeze modificările comportamentale și enumeră următoarele:

Hidratarea constantă. Dacă lipsa de dispoziție și energie se datorează deshidratării, soluția este simplă:

„Asigurați-vă că cei mici beau suficientă apă pe parcursul zilei. Băuturile răcoritoare și sănătoase, cum ar fi apa cu un strop de fructe, pot fi atrăgătoare pentru ei.
Îmbrăcați-i corespunzător. Îmbrăcându-i cu haine ușoare, deschise la culoare, confecționate din materiale respirabile, cum ar fi bumbacul, îi puteți ajuta să facă față mai bine căldurii și, ca urmare, să păstreze controlul asupra propriilor emoții.
Ambianțe răcoroase.

Mențineți casa răcoroasă folosind ventilatoare, aer condiționat sau pur și simplu creând curenți de aer. Limitați activitățile în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, de obicei între orele 12 și 16".

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel