Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Copiii își freacă adesea ochii când sunt obosiți, nervoși sau caută ameliorarea iritațiilor minore sau a inflamației alergice. Urmărirea acestui comportament este importantă atât pentru a observa orice motive de disconfort pentru cel mic (cum ar fi prezența alergiilor sau a problemelor de vedere), cât și pentru a preveni frecarea continuă cu mâinile - nu întotdeauna curate și imaculate - să devină un vehicul de germeni și infecții.
Unul dintre principalele motive pentru care copiii se freacă la ochi este apariția alergiilor. De fapt, alergiile pot provoca o serie de simptome enervante, inclusiv mâncărimi severe ale ochilor și nasului declanșate de reacția sistemului imunitar în urma contactului cu alergeni precum polenul, praful, acarienii sau părul de animale.
Un alt motiv comun care îi determină pe copii să-și „maltrateze” ochii este oboseala și iritația.
Când un copil este obosit, este mult mai probabil să devină iritabil și să înceapă mâncărimea ochilor. Frecarea ochilor poate părea o reacție naturală pentru a încerca să alungi această senzație incomodă. Acest lucru este valabil mai ales atunci când copiii sunt epuizați după o zi plină sau când este timpul să se culce.
Pentru a rezolva această situație, este important să ne asigurăm că copilul doarme suficient și că nu suferă nicio privare de somn. Menținerea unei rutine regulate de somn și crearea unui mediu confortabil de dormit poate ajuta cu siguranță la reducerea mâncărimii și disconfortului la nivelul ochilor din cauza oboselii.
Atunci când bebelușul nu este obosit, dar se freacă la ochi, ar putea fi din cauza stimulării vizuale pe care frecatul o produce. Îi plac modelele vizuale pe care frecatul ochilor închiși i le produce. Ca să înțelegi, închide și tu ochii și freacă-ți pleoapele. Poți preveni acest lucru distrăgându-i atenția cu ceva mai interesant.
Dacă bebe a dormit de ajuns şi totuşi se freacă la ochi poate fi un semn că are ochii uscați. Ochii bebelușului sunt protejați de o peliculă care, atunci când ochii stau prea mult deschiși, se evaporă, rezultând în uscarea ochiului și cauzând disconfort pe care bebelușul încearcă să îl elimine prin frecare. Frecarea ochilor stimulează lacrimile, restabilind umezeala acestora.
Deşi unii specialişti recomandă să îi punem micuțului mânuşi, alții susțin că acestea nu sunt deloc benefice. Mânuțele sunt instrumentele prin care cel mic descoperă lumea, atingând ceea ce îl înconjoară, dar şi pe sine însuşi. Acoperindu-i mâinile, nu numai că-i crești nivelul de stres – care oricum există, din cauza schimbării de mediu, nu numai că îi refuzi posibilitatea de a se liniști de unul singur, dar îi și oprești evoluția intelectuală și emoțională, pentru că mâinile sunt, de acum, intermediarul pentru multe tipuri de senzații. La naștere, copilului poate percepe, prin atingere, diferențele între texturi, forme și densități ale obiectelor. Deci, acoperitul mâinilor cu mânuşile nu reprezintă o soluție!
Pentru a îl opri pe cel mic din frecat la ochi trebuie să vedem care este cauza şi să acționăm în funcție de acest aspect. Ideal este, însă, să ne asigurăm că cel mic are în permanență unghiile tăiate, pentru a nu se zgâria.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...