De ce copiilor mici le place să transporte obiecte grele sau mai mari decât ei
Data publicării:
Conform pedagogiei Montessori, copii mici sunt adesea atrași de activități care implică efort fizic și provocări, cum ar fi transportul de obiecte grele sau mai mari decât ei.

Aceasta nu este o simplă curiozitate, ci o manifestare naturală a dorinței lor de a-și dezvolta forța și abilitățile motorii. În viziunea lui Maria Montessori, prin aceste acțiuni, copiii nu doar că își întăresc mușchii, ci își construiesc și încrederea în propriile capacități.

Citește și Cum să încurajăm responsabilitatea și motivația copiilor pentru a-și îndeplini sarcinile? Experți: „E grav! Tinerii refuză să își mai asume sarcinile zilnice!”

Dar de ce exact le place să transporte lucruri atât de mari și grele? Iată câteva motive din perspectiva educației Montessori care explică acest comportament fascinant.

După ce învață să meargă și stăpânesc controlul asupra picioarelor lor, copiii mici simt adesea nevoia sau impulsul de a ridica și transporta obiecte grele sau mai mari decât ei. Aceasta devine o modalitate prin care se provoacă și continuă să se dezvolte.

Maria Montessori, care a studiat comportamentul copiilor, a observat această etapă a dezvoltării și a numit-o „legea efortului maxim”. Potrivit acesteia, micuții își testează puterea, echilibrul și determinarea, căutând să se depășească și să capete încredere în propriile abilități.

Isis Lugo, profesoară de educație specială și ghid Montessori, ne explică: „Permițând copiilor să experimenteze legea efortului maxim în mod liber, nu doar că își dezvoltă abilitățile motorii, dar acest lucru susține și dezvoltarea timpurie a autoconceptului și stimei de sine.

Un copil care se provoacă pe sine și depășește limitele, învață să se cunoască pe sine și să aibă o înțelegere clară a propriilor capacități.”

De aceea, este obișnuit să îi vedem ridicând și mișcând obiecte mai mari sau mai grele decât ei, cum ar fi coșuri, cutii cu jucării, pietre, trunchiuri sau orice altceva găsesc. Cu cât greutatea obiectului este mai mare, cu atât mai mare va fi satisfacția de a reuși să îl transporte.

„O parte importantă în a oferi copilului libertatea de mișcare este pregătirea mediului pentru a-i permite să își exploreze capacitățile motrice.

Prin aceasta nu vrem să spunem că locuința trebuie să fie un spațiu fără obstacole, dimpotrivă, mediul obișnuit al unei case, cu mobilă și diferențe de nivel, este unul care încurajează dezvoltarea copiilor.

Trebuie doar să fim atenți să păstrăm obiectele periculoase, cum ar fi focul, feroneriile sau ușile nepăzite, colțurile ascuțite sau mobila din sticlă, departe de copii, pentru a le permite să exploreze liber”, potrivit Bebe y Mas.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce semnifică, de fapt, Ziua Muncii, marcată pe 1 Mai

Pe 1 mai, milioane de oameni din întreaga lume...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Profesorii nu pot să facă față și învățământului obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale”

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

pixel