„Nu ești bun de nimic, nu ești nimic, nu ești bun absolut de nimic, fără mine”. Ce se întâmplă dacă îi spui copilului tău aceste expresii
Într-o perioadă în care se confruntă cu schimbări emoționale și sociale mari, a le arăta că sunt importanți pentru noi poate face o diferență uriașă în modul în care își percep valoarea și își construiesc stima de sine.
Poate părea complicat sau chiar imposibil uneori, dar există câteva moduri simple și eficiente prin care le putem arăta că îi vedem, îi apreciem și că sunt unică parte din viața noastră.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Știm că adolescenții contează mai mult decât notele lor sau cât de bine s-au descurcat la un joc. Dar în cultura noastră extrem de presurizată, adolescenții „înghit așteptări prea mari și ajung să depindă de ele ca indicatori ai valorii de sine și ai iubirii părinților,” spune Wallace.
Căută punctele forte ale adolescentului tău.
Adolescentul tău nu este perfect, dar asta nu înseamnă că îl iubești mai puțin. Wallace spune că „o mare parte din energia parentală este adesea investită în identificarea și corectarea slăbiciunilor copiilor noștri: cine are nevoie de ajutor cu abilitățile sociale, cu matematica sau cu scrisul.”
Vezi și Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent
Familia ta ar putea pune preț pe bunele maniere și poate că mergeți la biserică în weekenduri. Dar atât Insights, cât și Wallace spun că trebuie să fim foarte expliciți în privința valorilor noastre față de copii.
Asta înseamnă că trebuie să le spui. Valorile tale ar putea fi diferite de cele pe care adolescenții le văd pe rețelele de socializare sau le aud în coridoarele școlii.
Le putem arăta adolescenților că sunt importanți prin gesturi mici, dar semnificative, care le arată că îi vedem și îi apreciem pentru cine sunt, nu doar pentru ceea ce fac.
Oferindu-le responsabilități, cum ar fi ajutarea unui vecin sau implicarea într-un proiect de voluntariat, le oferim ocazia să simtă că au un impact pozitiv asupra celor din jur.
De asemenea, acordându-le timp și atenție, chiar și atunci când par să nu aibă nevoie de ea, le dăm un semn clar că sunt valoroși pentru noi, indiferent de circumstanțe.
În plus, încurajându-i să își exprime opiniile și să ia decizii, le consolidăm încrederea în sine și le arătăm că opiniile lor contează cu adevărat. Aceste mici momente pot avea un impact major asupra stimei lor de sine și le vor întări legătura cu noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Să fii mamă e una dintre cele mai mari responsabilități din viață, dar, nu...
Divorțul este un proces care...
Adolescenții, chiar dacă nu o...
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...