„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Și chiar și atunci când încercăm să acordăm atenție, rezultatul nu este întotdeauna cel la care ne așteptăm.
Sunteți părinții mândri a doi copii, un băiat și o fată. Dar, ca părinți moderni și în pas cu moda, nu ați vrut să pictați camera fiicei tale în roz bombon, să-i umpleți cufărul cu jucării cu păpuși și dressingul cu rochii cu volane, la fel cum nu ați vrut să pictați camera fiului tău în albastru și să o umpleți cu mașini și dinozauri.
Sursa foto: freepik.com@senivpetro
Și totuși, este clar că fetița iubește animalele de pluș cu ochi strălucitori, abțibildurile cu sclipici și nu vrea să poarte decât fuste, în timp ce fiul tău petrece un timp excesiv organizându-și camioanele de construcții și făcând dinozaurii din plastic să răcnească.
Te-ai asigurat că le pui toate jucăriile la un loc, dar, în mod firesc, fiecare a ales ce i-a plăcut mai mult.
Transmiți în mod inconștient clișee? Acest lucru vine de la oamenii din jurul tău? De la școală? De la televizor?
Sursa foto: freepik.com@bahartc10
După cum explică sexologul Amélie Sauvé pe site-ul Educatout, identitatea de gen se creează de la o vârstă fragedă și în mai multe etape.
„Între vârsta de 18 luni și 3 ani, copiii recunosc că există două genuri: masculin și feminin. Ei sunt capabili să identifice principalele atribute care îi disting și își bazează diferențierea în principal pe factori externi.
Mai presus de toate, ei sunt, de asemenea, conștienți că aparțin unuia sau altuia dintre aceste genuri. Mai târziu, între 3 și 5 ani, copiii înțeleg că genul lor este stabil în timp.
În acest moment, copiii devin mai stereotipi în expresia lor de gen, ca și cum ar vrea să demonstreze că aparțin într-adevăr genului care le-a fost atribuit”, explică sexologul, pentru Parents.fr.
Tot la această vârstă, jucăriile devin genizate, iar copiii încep să socializeze, în special prin intermediul școlii. Acestea sunt surse ineluctabile de influență, greu de controlat.
În jurul vârstei de 5-6 ani, copiii devin conștienți că genul lor este permanent, indiferent de semnele externe care le-au fost dictate. Copiii pot fi atunci mai flexibili în fața normelor și a stereotipurilor.
Ei pot auzi că poți fi fată și să ai părul scurt, sau băiat și să dansezi. Copiii sunt mai capabili să își afirme personalitatea și depinde de tine să îi încurajezi să facă acest lucru.
Pentru că dacă educația ta departe de stereotipuri ți s-a părut un eșec, poate că în acest moment va începe de fapt să dea roade.
Mai mult decât o educație neutră din punct de vedere al genului, important este să îi arăți copilului tău că are dreptul să își asume pe deplin gusturile și preferințele.
„Dați dovadă de deschidere și acceptare emoțională față de copilul dumneavoastră, indiferent de sex, și încurajați-l să își exprime sentimentele și propriul sentiment de identitate într-un mediu cald și primitor”, recomandă site-ul Unicef.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Depresia nu este doar o problemă a adulților – aceasta...
Relațiile pe care le dezvoltăm...
Disciplinarea unui copil poate...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...