De ce mint copiii și ce pot face părinții în această privință
Data publicării:
Este o situație cu care se confruntă mulți părinți: copilul este prins mințind, iar tu te întrebi de ce a făcut asta, mai ales când minciuna este evidentă. 

Minciuna la copii este destul de comună și, deși poate fi frustrantă, este important să înțelegem motivele din spatele ei și cum putem reacționa în mod eficient.

În primul rând, este esențial să înțelegem că minciuna nu este întotdeauna legată de intenția de a manipula sau de a face rău. Pentru copiii mici, minciuna poate fi un semn al imaginației lor în dezvoltare și al modului în care încep să înțeleagă lumea din jur.

Citește și Bebelușul tău pare obosit? Iată cum să recunoști semnele care îți spun că e momentul să-l pui la culcare

Ei pot crea povești ca parte a dezvoltării lor cognitive sau pur și simplu pentru a testa limitele. De asemenea, copiii mint adesea pentru a evita pedeapsa.

Dacă simt că adevărul ar duce la o pedeapsă sau la o ceartă, ar putea încerca să acopere situația cu o minciună, chiar dacă aceasta este ușor de demontat.

Pe măsură ce copiii cresc, încep să înțeleagă mai clar diferența dintre adevăr și minciună. Cu toate acestea, minciuna poate deveni o metodă prin care evită conflictele, își protejează stima de sine sau chiar obțin ceea ce își doresc.

De exemplu, un copil ar putea minți despre faptul că și-a făcut temele pentru a nu dezamăgi părinții sau pentru a evita o discuție despre cum se simte copleșit. În alte cazuri, copiii pot minți pentru a evita o confruntare sau pentru a se integra într-un grup de prieteni.

Vezi și La ce vârstă primesc copiii din România primul smartphone? Rezultatul unui studiu Google

Așadar, ce pot face părinții atunci când copilul minte? În primul rând, este important să rămână calmi și să evite reacțiile exagerate.

Pedepsele dure pot duce, adesea, la o minciună și mai mare, iar copiii vor învăța că spunerea adevărului poate fi mai dăunătoare decât mințitul.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio

În schimb, părinții ar trebui să creeze un mediu în care copilul să simtă că poate vorbi deschis despre greșelile sale, fără teama de a fi judecat.

Este important ca părinții să discute despre valoarea sincerității și să le ofere exemple clare de situații în care a spune adevărul a avut rezultate pozitive.

De asemenea, ajută să întrebi copilul ce l-a determinat să mintă și să-l încurajezi să găsească soluții la problemele lor într-un mod deschis și onest.

O altă abordare eficientă este să încurajezi responsabilitatea. Atunci când un copil minte pentru a evita responsabilitățile, este util să-l ajuți să înțeleagă că toți fac greșeli și că asumarea acestora este un pas important în învățarea și maturizarea lui.

În cele din urmă, răbdarea este cheia. Minciuna este o parte normală a dezvoltării copiilor, iar părinții trebuie să fie pregătiți să o abordeze cu înțelegere, ghidându-i pe copii către un comportament mai onest pe măsură ce cresc și încep să înțeleagă mai bine impactul propriilor acțiuni.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...

Cum să înveți copilul să fie responsabil: 5 pași esențiali

Învățarea responsabilității este o parte importantă din...



Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

pixel