Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental
Până acum câțiva ani, în toate unitățile de învățământ din România exista o politică prin care copiii să fie pedepsiți, dacă nu erau cuminți sau dacă nu-și făceau cu responsabilitate temele. Această pedeapsă era, deseori, marcată prin celebra „bulină neagră”, care poate avea un impact extrem de dur asupra psihicului celui mic. Simona Gherghe și Oana Moraru, consultant educațional și creatoarea platformei Vocea Părinților, cu o experiență de 20 de ani în învățământ, au vorbit pe larg despre acest subiect extrem de controversat de la noi din țară.
„Până acum câțiva ani, în România, se folosea bulina neagră în pieptul copiilor care nu erau cuminți. N-ai mai trecut cu copii tăi prin asta, pentru că s-a întâmplat o schimbare culturală a decenței a unor mămici care au zis că ăsta este un abuz. Se mai întâmplă încă abuzuri, mai ales acum după pandemie. Dacă eu nu intervin ca părinte, înseamnă cu sunt un iresponsabil.”, spune Oana Moraru în cadrul podacstului Părinți CuMinți.
„Să știi că noi am schimbat prima grădiniță a Anei, după ce am observat schimbări în comportamentul ei. Dacă îi spuneam că ceva nu este în regulă sau o certam, se ducea la colț, se pedepsea singură și ne-am gândit de unde acest comportament, care acasă nu se întâmplă, nu trimitem niciodată pe nimeni la colț, nu facem așa. Din povești, am reușit să înțelegem că în clasa aceea, educatoarea obișnuia să trimită copiii la colț, când greșeau.”, a dezvăluit Simona Gherghe.
„Da, și partea nasoală este că copilul tău crede că asta este realitatea, mai ales că el este fascinat de puterea educatoarei. Atunci, ajunge pe termen lung să aibă multă tristețe în suflet, să stea pe sentimentul de autopedeapsă, noi de asta nu reușim ca nație să fim mai pozitivi. Cred că tu, ca mamă, trebuie să dai un semnal în comunitatea aceea, pe grupurile de părinți, fără să pară scandal. Să le spui motivul pentru care îți retragi copilul. Da, copiii au nevoie de disciplină, dar nu cu instrumentele astea.”, a mai adăugat specialista.
O altă tehnică des folosită, când vine vorba de pedepsirea copiilor, este cea de „time-out”, când micuții sunt izolați într-o altă încăpere, astfel încât să conștientizeze greșeala pe care au făcut-o. Este una dintre cele mai cunoscute vechi tehnici de parenting, iar Oana Moraru a dezvăluit dacă este sau nu benefică.
„Dar în time-out poți să trimiți copilul?”, a mai întrebat Simona Gherghe.
„Time-out-ul vine din cultura a lui Supernanny din SUA care a apus, nu că nu mai este la modă. S-a descoperit că dacă este făcut așa cu funcția ta de părinte, care dispune de libertățile copilului, e toxic. Poți să-l folosești cu copiii cu care chiar nu mai poți și perturbă liniștea, mergem să ne răcorim, ne spălăm pe față și ne întoarcem, dar nu-l trimitem singur, mergem cu el. Orice copil care face o prostie nu o face planificat, e un strigăt de ajutor a unei emoții, tensiuni pe care el nu și le poate explica. Este ok time-out-ul dacă e făcut așa. Îl scot din comunitate ca să-l scot din tensiune, dar nu când ai o dispută, îl trimiți în camera lui singur.”, continuă specialista în învățământ.
„Eu trântesc ușa și știu că nu e bine, dar vina pe care o simt după e groaznică.”, a mai dezvăluit Simona Gherghe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...